Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η BLACK FRIDAY της παραπλάνησης / Μια "γιορτή" από την οποία δεν θα μπορούσε να λείψει ο Άδωνις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η BLACK FRIDAY της παραπλάνησης / Μια "γιορτή" από την οποία δεν θα μπορούσε να λείψει ο Άδωνις

“Οι πλασματικές προσφορές είναι παράνομες και απαγορεύονται, γι’ αυτό και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και προτείνεται να κάνουν σύγκριση τιμών πριν και μετά την περίοδο των προσφορών” τόνιζε χθες η αναπληρωτής συνήγορος Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη σε μια προσπάθεια να προϊδεάσει όσους έσπευσαν να στριμωχτούν στις ουρές του Black Friday για τυχόν φαινόμενα εξαπάτησης των πολιτών. Εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας είχαν επίσης προειδοποιήσει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για περιπτώσεις πλασματικών προσφορών. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιπτώσεις αυτές δεν έλειψαν από την πολυδιαφημισμένη Black Friday.

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες η αποκάλυψη ενός επισκέπτη κεντρικού πολυκαταστήματος της Αθήνας, που την Παρασκευή πουλούσε σε προσφορά ηλεκτρονικό υπολογιστή που την Πέμπτη κόστιζε 20 ευρώ φθηνότερα. Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική συσκευή πουλιόταν την Black Friday στην τιμή των 689, ενώ μια ημέρα νωρίτερα από τις μεγάλες προσφορές μπορούσε κανείς να την αγοράσει έναντι 669 ευρώ. Η κραυγαλέα αυτή περίπτωση εξαπάτησης των καταναλωτών έγινε αντιληπτή από επισκέπτη του καταστήματος καθώς οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει να αποσύρουν από το ράφι την καρτέλα με την τιμή των προηγούμενων ημερών.

Εκτός, όμως, από τη “μαύρη” πλευρά της Black Friday, τα φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών είχαν και τη φαιδρή πλευρά τους. Πρωταγωνιστής σε μία τέτοια περίπτωση δεν ήταν άλλος από τον γνωστό στο πανελλήνιο τηλεβιβλιοπώλη της πολιτικής μας ζωής, που έσπευσε και αυτός να εκμεταλλευτεί το πνεύμα καταναλωτισμού της ημέρας. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο εκδοτικός οίκος του Άδωνι Γεωργιάδη έσπευσε να διαφημίσει μέσω Τwitter τη μεγάλη προσφορά της ημέρας. “Τα νομίσματα του κράτους των Πτολεμαίων” θα πουλούσε λοιπόν χθες -ένεκα Black Friday- από την τηλεοπτική του εκπομπή ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για 50 αντί για 500 ευρώ που υποτίθεται πως είναι η κανονική τιμή της συγκεκριμένης συλλογής. Μόνο που και στην περίπτωση του κ. Γεωργιάδη είχαμε να κάνουμε με ένα φθηνό τρικ εξαπάτησης των καταναλωτών, μιας και όποιος έκανε τον κόπο να κάνει μια γρήγορη έρευνα αγοράς μέσω διαδικτύου για “Τα νομίσματα του κράτους των Πτολεμαίων” θα έβλεπε πως η προ έκπτωσης τιμή της συλλογής ήταν στην πραγματικότητα 345,38 ευρώ και όχι 500 όπως παραπλανητικά διαφήμιζαν οι Εκδόσεις Γεωργιάδη και ο ιδιοκτήτης τους.

Μπροστά σε τέτοια κωμικοτραγικά φαινόμενα εξαπάτησης βρέθηκαν χθες οι πολίτες που δέχθηκαν να πάρουν μέρος σε αυτή τη “γιορτή” του άκρατου καταναλωτισμού. Στήθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τα πολυκαταστήματα περιμένοντας υπομονετικά το ανέβασμα των ρολών αντιγράφοντας με πιστή ακρίβεια τις εικόνες που είχαν όλες τις προηγούμενες ημέρες καταναλώσει μέσω των ΜΜΕ για το πώς, για παράδειγμα, γιορτάζουν οι Αμερικανοί την Black Friday. Σπρωξίματα και διαγκωνισμοί για ένα προϊόν που την προηγούμενη ημέρα πουλιόταν 20 ευρώ φθηνότερα. Καλορίζικος, λοιπόν, ο υπολογιστής και του χρόνου με ακόμα καλύτερες προσφορές από τις Εκδόσεις Γεωργιάδη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL