Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Να ανακαλύψουμε και άλλους "Φίληδες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να ανακαλύψουμε και άλλους "Φίληδες"

Πολλά γράφτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για το ποιος νίκησε στην υποτιθέμενη σύγκρουση της Εκκλησίας με τον τέως υπουργό Παιδείας. Και ξαφνικά είδαμε, εν μια νυκτί, να γίνονται υποστηρικτές του Φίλη οι πολέμιοί του, αυτοί που καθημερινά του πετούσαν τόνους λάσπης και παραπληροφόρησης, για τον σχεδιαζόμενο αφελληνισμό και αποχριστιανισμό της Παιδείας και όλα αυτά τα φαιδρά και σκοταδιστικά που γράφονταν και μεταδίδονταν από τα κανάλια, για τις καταργήσεις των προσευχών, των θρησκευτικών, του ψαλιδίσματος της Ιστορίας, της κατάργησης των αρχαίων και άλλα μύρια ευφάνταστα σενάρια που είχαν ως αποδέκτη τον τέως υπουργό Παιδείας.

Τον Νίκο Φίλη τον γνώριζα από τη μαχητική του αρθρογραφία, μέσα από την «Αυγή» και από ομιλίες που έκανε κατά την προεκλογική περίοδο σε διάφορες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το Αγρίνιο. Τον γνωρίσαμε όμως και από κοντά, όταν επισκέφτηκε τον Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, κατά τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το καλοκαίρι του 2016. Εκεί γνωρίσαμε όλοι το μεγαλείο της προσωπικότητάς του και ακούσαμε τις απόψεις του για τα εκπαιδευτικά και τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Γνωρίσαμε έναν ευθύ και ντόμπρο πολιτικό, έναν πραγματικό αριστερό που δεν μασάει τα λόγια του και δεν αποφεύγει να εκφράσει δημόσια την άποψή του. Μας πρότεινε ο ίδιος να γίνει ανοιχτή σύσκεψη των μελών της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Θέρμου, για να συζητήσουμε διάφορα πολιτικά θέματα. Μας πρότεινε να καλέσουμε και ανθρώπους που έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή πολίτες και εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως νέους ανθρώπους, γιατί ήθελε να ακούσει τις απόψεις τους. Δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτα, μας είπε.

Αυτή η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Θέρμου, και πράγματι αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος. Παρουσίασε το όραμα της Αριστεράς για μια Παιδεία με προοδευτικό περιεχόμενο, απαλλαγμένη από τον συντηρητισμό, τη θρησκοληψία και τη νεοφιλελεύθερη λογική, που οδήγησε τη δημόσια εκπαίδευση στην απαξίωση. Μίλησε για ένα σχολείο πλουραλισμού, δημοκρατίας και σεβασμού της διαφορετικότητας. Τι νόημα, άραγε, έχει η πρωινή προσευχή αναρωτήθηκε, αφού κανένας δεν την παρακολουθεί και έχει καταντήσει μια ανιαρή και κουραστική ρουτίνα; Άραγε, δεν μπορεί ο κάθε μαθητής να προσευχηθεί, αν θέλει, στο σπίτι του; Δεν υπάρχει, άραγε, κάτι πιο ενδιαφέρον, με το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει η ημέρα των μαθητών που θα αποτελέσει στοιχείο προβληματισμού και κινητοποίησης της σκέψης του για όλη την ημέρα;

Όλοι άκουσαν με προσοχή τις θέσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούσαν με όλα. Σκέφτηκα, πολλές φορές, το αν είναι ώριμη η κοινωνία να δεχθεί τόσο προοδευτικά και όχι αναγκαστικά αριστερά μέτρα, που σε άλλες προοδευμένες χώρες, χωρίς αριστερές κυβερνήσεις, έχουν παρθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας με τους άλλους συντρόφους, κάναμε την εκτίμηση ότι ο Φίλης είναι από τους λίγους, πραγματικά αριστερούς, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, που σέβεται την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετώντας επάξια τις αρχές και τις αξίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και όλος ο προοδευτικός κόσμος, ήταν και είναι μαζί του, και αυτό αποδείχθηκε από τη μεγάλη αποδοχή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί παροδικά να ηττήθηκε ο Φίλης, όχι ως πρόσωπο, αλλά οι ιδέες του, γιατί συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του συντηρητικού ιερατείου και όλων των συστημικών ΜΜΕ, που πολεμώντας τον Φίλη και ποντάροντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, ήθελαν να αποδομήσουν και να φθείρουν την κυβέρνηση. Έναν μόνιμο, βέβαια και πολύ επιθυμητό στόχο που υπηρετούν καθημερινά, με την απίστευτη πολεμική και την παραπληροφόρηση.

Ο Φίλης δεν υπηρέτησε και δεν υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και δεν τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε από την απόφασή του να μη δεχθεί άλλη υπουργική θέση που του προτάθηκε, πράγμα πολύ σπάνιο στην ιστορία της πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Κάθε προοδευτικός και αριστερός άνθρωπος έχει χρέος να είναι με τις ιδέες και τις αρχές του Ν. Φίλη, που εκφράζει την άγρυπνη αριστερή συνείδηση του κόμματος και της κοινωνίας. Και ενώ όλοι περίμεναν, από το βράδυ της αντικατάστασής του, το μεγάλο «μπαμ», αφού, μέσα σε λίγα λεπτά, είδαν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις του τύπου: τα παρατάει ο Φίλης, κεραυνοί Φίλη κατά κυβέρνησης κ.λπ., διαψεύστηκαν, για άλλη μια φορά, αφού ο ίδιος επέδειξε σεμνότητα και αυτοσυγκράτηση που θα πρέπει να διαθέτει κάθε αριστερός και προοδευτικός πολίτης.

Γι’ αυτό έχουμε χρέος να είμαστε με τις ιδέες και τις αρχές του Φίλη. Να τον στηρίζουμε, να βρούμε και να ανακαλύψουμε και άλλους "Φίληδες", αν θέλουμε το όραμα της Αριστεράς να παραμείνει ζωντανό και οι πολίτες να έχουν ένα ισχυρό σημείο αναφοράς. Για να μην πάνε στο σπίτι τους οι ενεργοί και προοδευτικοί πολίτες, να μην λιποψυχήσουν μπροστά στον ορυμαγδό και την επέλαση του σκοταδισμού και του συντηρητισμού, που βρίσκει, δυστυχώς σήμερα, πρόσφορο έδαφος στις φοβισμένες και ανασφαλείς κοινωνίες και έχει πολλές εκφάνσεις, πρόσωπα και προσωπεία. Γιατί ο Φίλης πάλεψε σκληρά, χωρίς να έχει την ανάλογη υποστήριξη ακόμα και από πολλούς συντρόφους καιυΥπουργούς, που ψάρευαν στα θολά νερά και δεν έπαιρναν ξεκάθαρη θέση, στον πόλεμο που δεχόταν καθημερινά, στον αγώνα που έκανε να φέρει το όραμα κοντά στην πραγματικότητα.

Μπορεί να έχασε παροδικά, αλλά δεν θα πρέπει να χαθεί ο πόλεμος ενάντια στον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό που κρατάει την κοινωνία δέσμια προκαταλήψεων και συντηρητικών απόψεων. Κάθε αριστερός έχει χρέος να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Κώστας Φ. Μαραγιάννης, φιλόλογος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL