Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το τρεις εξαμαρτείν για τη Γερμανία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τρεις εξαμαρτείν για τη Γερμανία...

Ο Σόιμπλε δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Κάτι έχει με τους Έλληνες. Και το έδειξε για άλλη μια φορά, όταν διατύπωσε την κατηγορία ότι οι Έλληνες ζουν ακόμα πάνω από τις δυνατότητές τους! Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα, δήλωσε πάλι. Ασφαλώς η ανταγωνιστικότητα είναι πρόβλημα έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Εξάλλου, η ανταγωνιστικότητα είναι το πρόβλημα των περισσότερων χωρών της Ένωσης, αφού η Ένωση δεν είναι Ένωση σε ό,τι αφορά τους ίδιους κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τι ανταγωνιστικότητα να έχει ο Έλληνας, όταν δανείζεται με υπερτριπλάσιο επιτόκιο από ό,τι ο Γερμανός, για να μην αναφέρουμε τις εκτεταμένες δωροδοκίες των Γερμανικών επιχειρήσεων προκειμένου να προωθούν με αθέμιτο τρόπο τα προϊόντα τους. Για να μην αναφέρουμε τις παγαποντιές που κάνουν στις προδιαγραφές των προϊόντων, όπως αυτές που έκανε η περίφημη αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen.

ΕΑΝ συνολικά η γερμανική κυβέρνηση και ο εταίρος της Μέρκελ, το SPD, πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και αρνηθούν να δώσουν λύσεις που πραγματικά να καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ώστε οι αγορές και οι επενδυτές να έχουν καθαρό και ασφαλή ορίζοντα στα σχέδιά τους, και η ελληνική οικονομία να προσπαθήσει με καλύτερους όρους να γίνει ανταγωνιστική, η χώρα μας θα μπει σε οικονομικές και πολιτικές περιπέτειες. Και αν ήταν η μόνη χώρα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κρίση της, καλά θα ήταν. Δεν είναι όμως, κι έτσι οι απορίες γιατί τα γερμανικά ιερατεία δεν βλέπουν τον μεγάλο πολιτικό σεισμό που πλησιάζει είναι μεγάλες.

ΤΗΝ προηγούμενη ημέρα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχουμε το ιταλικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Αν, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, το χάσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί και θα πάει σπίτι του. Καθώς η μόνη εναλλακτική συμπαγής δύναμη είναι αυτή του λαϊκιστή ευρωσκεπτικιστή Μπέπε Γκρίλο, η Ιταλία θα εισέλθει σε μια πολιτική και οικονομική κρίση, με άγνωστες συνέπειες και κατάληξη. Στη συνέχεια έχουμε τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ολλανδία, τον ερχόμενο Μάρτιο και αποκτούν καθοριστική σημασία για το ευρωπαϊκό όραμα. Ο κίνδυνος για την Ε.Ε. δεν έρχεται από τον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς, γράφει στη “WSJ” o Σάιμον Νίξον. Γιατί; Διότι: «Ο κίνδυνος, αντίθετα, έρχεται από μια νέα γενιά Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών, που εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας - και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της Ε.Ε.».

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι είναι πιθανό η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2017.

«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια Μαρίν Λεπέν θα είναι στον δεύτερο γύρο. Αυτό σημαίνει πως το ισοζύγιο στη γαλλική πολιτική ζωή θα μεταβληθεί πλήρως» υπογράμμισε ο Βαλς, προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Ακροδεξιά». Μάλιστα, αν κόντρα στη Λεπέν είναι ο νικητής του πρώτου γύρου στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές του Ρεμπουμπλικανικού κόμματος, ο νεοφιλελεύθερος Φρανσουά Φιγιόν (44%), μπορεί να έχουμε θύμα άνδρα στη θέση της Χίλαρι. Διότι οι Γάλλοι δεν αναζητούν έναν γόη του συστήματος, αλλά έναν πρόεδρο που θα διεκδικήσει από το Βερολίνο το μερίδιο εξουσίας και λόγου που έχει παραχωρήσει η συστημική Γαλλία.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ φτάνουμε στις εκλογές στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2017. Με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον δημοφιλέστερο σοσιαλδημοκράτη, να έχει αποκλεισθεί από τον πολιτικό στίβο διά της προαγωγής του στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, η Μέρκελ αναμένεται να επικρατήσει πανηγυρικά. Τι θα τον κάνει όμως αυτόν τον περίπατο, αν στη θέση του Ολάντ έχει τη Μαρίν Λεπέν και στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ; Τι θα την κάνει μια Ευρώπη όπου τα βαγόνια πίσω από τη γερμανική ατμομηχανή κόβουν τη σύνδεση και αρνούνται να συνεχίσουν;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε. χτυπά ήδη την πόρτα της. Το μεγαλύτερο πολιτικό πείραμα για την εμπέδωση της ειρήνης στην ήπειρο των μεγάλων πολέμων θα τιναχθεί στον αέρα. Διότι δεν μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον 27 χωρών μόνη της η Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL