Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Ο ξεχασιάρης κύριος Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ξεχασιάρης κύριος Σόιμπλε

Ο πρόεδρος Ομπάμα, στην πολύ φιλική και συναινετική ομιλία της πρώτης μέρας της επίσκεψής του, τόνισε ότι για τη ριζική λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας, εκτός από τις απαραίτητες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική, είναι απαραίτητη και η απομείωση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει διαχειρίσιμο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας τον πρόεδρο Ομπάμα, τόνισε πολύ εύστοχα ότι μετά την ήττα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την οικονομική καταστροφή της Γερμανίας, οι νικήτριες δυνάμεις βοήθησαν στην ανάταξη της κατεστραμμένης γερμανικής οικονομίας, ρυθμίζοντας έτσι τις οικονομικές υποχρεώσεις της, ώστε αυτή να τις αποπληρώνει με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, το ύψος αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεων να είναι ανάλογο του ύψους του επιπέδου της αναπτυξιακής πορείας. Το αποτέλεσμα αυτής της ανθρωπιστικής και εύστοχης οικονομικά θέσης των νικητών συμμάχων ως προς την ηττημένη Γερμανία ήταν το γερμανικό αναπτυξιακό θαύμα, και η ευημερία που άνθησε στην κατεστραμμένη χώρα.

Είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες την ελληνική οικονομία στη μεγάλη ύφεση των ημερών μας. Μια ύφεση που είναι αποτέλεσμα ενός οικονομικού πολέμου βρόμικων συμφερόντων όπου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ελληνικός λαός φέρει μόνο μερική ευθύνη, γιατί η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαού δεν γνώριζε πού οδηγούσε ο άμετρος δανεισμός και τα άθλια χρηματιστηριακά παιχνίδια. Κανείς από τους πολιτικούς των τότε κυβερνήσεων, αλλά ούτε και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προειδοποίησαν τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους που διέτρεχε.

Ο τρόπος (ατέλειωτη λιτότητα) με τον οποίο οι δανειστές (νικητές του οικονομικού πολέμου) θέλουν να πάρουν πίσω με το αζημίωτο αυτά που η οικονομικά καθημαγμένη σημερινή Ελλάδα τότε δανειζόταν αφειδώς, κατέστρεψε την εσωτερική αγορά, κάθε ελπίδα για ανάπτυξη και οδηγεί ημέρα με την ημέρα τη χώρα και τον λαό της σε μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση, με ορατό κίνδυνο τον πάτο του βαρελιού, που είναι η χρεοκοπία και φυσικά η οικονομική καταστροφή. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε τους Έλληνες ούτε τους δανειστές.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός συμφωνούν ότι οι Έλληνες χρειάζονται βοήθεια για την οικονομική ανάκαμψη, ανάλογης μορφής με εκείνη που χρειάστηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ηττημένη Γερμανία. Ο Ομπάμα τόνισε τα τρία σημαντικά βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν: Απομείωση, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να προστεθεί και το τέταρτο μέτρο που οδήγησε στο γερμανικό θαύμα: αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την άλλη, μιλώντας τις προάλλες στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις από ό,τι, για παράδειγμα, οι Γερμανοί». Ο κύριος Σόιμπλε ξέχασε φαίνεται πώς ανετάχθη η χώρα του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Να έχει άραγε σκεφτεί πώς θα ένιωθε η Γερμανία αν οι σύμμαχοι το 1945 έλεγαν αυτά που είπε ο ίδιος ακριβώς μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα; Είναι πολύ επικίνδυνο να χάνουμε τη μνήμη μας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL