Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Tην αγελάδα δεν τη στύβουν ούτε τη σκοτώνουν, τον αγελαδάρη όμως;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tην αγελάδα δεν τη στύβουν ούτε τη σκοτώνουν, τον αγελαδάρη όμως;

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ως υπουργός Oικονομικών και ο Έβερτ ως υφυπουργός εισήγαγαν με τον Νόμο 820 τις ρυθμίσεις για τα αντικειμενικά κριτήρια. Από το σημείο αυτό και μετά, το έρμο το υπουργείο Οικονομικών έχει νομοθετήσει χιλιάδες νόμους, με ακόμα περισσότερες χιλιάδες εφαρμοστικές εγκυκλίους, που όλοι τους αποσκοπούσαν, όπως έλεγαν οι εκάστοτε υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Νομοθετήματα που από τη μία φαίνονταν ότι επιχειρούσαν τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου, και από την άλλη, με διατάξεις στο ίδιο ή επόμενο νομοθέτημα, άνοιγαν τις πόρτες της φοροδιαφυγής ή της «νόμιμης» φοροαπαλλαγής. Στη μεν πρώτη κατηγορία ανήκαν, ανέκαθεν, τα γνωστά φορολογικά υποζύγια (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ένα μέρος των μικρομεσαίων), στη δε δεύτερη οι “νταβατζήδες”, διαπλεκόμενοι, φορείς των λεγόμενων οικονομικών συμφερόντων κ.λπ. Εντός αυτών υπήρχαν κι άλλοι, π.χ. η ανώτερη τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των βιοτεχνών.

Το κράτος φρόντιζε να τροφοδοτεί συνεχώς με νόμους και διατάξεις, χαριστικές στην πλειονότητά τους, όσους ασχολούνταν με τα δημόσια έργα, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης κ.λπ., στο όνομα πάντα του δημόσιου συμφέροντος... Και εάν καμιά φορά τύχαινε και κάποιος απ’ αυτούς έπεφτε σε «λάθος» ελεγκτή που του επέβαλε τους οφειλόμενους φόρους, πρόστιμα κ.λπ., τότε το Ελληνικό Δημόσιο φρόντιζε με ειδικές τροπολογίες να απαλλάσσει αυτά τα «ευαγή ιδρύματα» από την ταλαιπωρία που ο κακός υπάλληλος τους είχε εμπλέξει στέλνοντάς τον πολλές φορές και στα αζήτητα...

Κάπως έτσι κυλούσαν τα πράγματα και οι πάντες ήμασταν ευχαριστημένοι. Και επειδή μεταξύ των κατεργαρέων πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, ούτε κι αυτό επιτεύχθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπιζε τον Έλληνα πολίτη ως φοροκλέπτη και ο Έλληνας πολίτης αντιμετώπιζε το κράτος ως φοροληστή. Ωραία σχέση... Μέχρι που ήρθε η κατάρρευση.

Και τότε που ο καθένας μας περίμενε ότι όλοι μας θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τι έγινε; Η ίδια διαδικασία, ακριβώς ο ίδιος τρόπος σκέψης, συνεχή νομοθετήματα... Οι λογιστές και φοροτεχνικοί, διαρκώς αμόρφωτοι, από το ένα σεμινάριο στο άλλο. Η διάλυση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μεγιστοποίησε το πρόβλημα. Η φοροδιαφυγή συνεχίζεται.

Τα βήματα από το 2015 και μετά προς θετική κατεύθυνση, αλλά δειλά. Για τα μεγάλα βήματα, μερικά ερωτήματα:

* Γιατί δεν εφαρμόζεται σε πλήρη διαδικασία η εφαρμογή εισροών - εκροών στα καύσιμα, από την οποία θα χτυπιόταν η φοροδιαφυγή και θα εισέρρεαν μερικά δισ. ευρώ στα ταμεία;

* Τι συμβαίνει με το Περιουσιολόγιο και δεν εφαρμόζεται;

* Τι γίνεται με αυτούς που μετέφεραν την έδρα τους σε άλλη χώρα (π.χ. Βουλγαρία) και αλωνίζουν την ελληνική επικράτεια γεμίζοντας τη με βουλγαρικά τιμολόγια χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες του ΚΦΕ;

* Τι θα γίνει με τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τη μεταφορά κερδών των πολυεθνικών από την Ελλάδα και τη φορολόγησή τους στο εξωτερικό;

* Τι μέτρα θα παρθούν για τις τιμές πώλησης τροφίμων που είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, όταν το κατά κεφαλή εισόδημα του Έλληνα έχει μειωθεί;

* Ποιες φορολογικές συνθήκες δημιουργούνται σήμερα για την εμπέδωση μιας υγιούς φορολογικής σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος;

* Η επί θύραις ρύθμιση για την εκούσια δήλωση των αφορολόγητων εισοδημάτων θα αποτελέσει την απαρχή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στο κράτος και στους φορολογούμενους, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού;

Ο δάσκαλός μου στη Λογιστική παρομοίαζε τις επιχειρήσεις με την αγελάδα. Την αγελάδα, μου έλεγε, τη φροντίζεις, την ταΐζεις να σου δώσει περισσότερο γάλα, δεν τη στύβεις, δεν τη σκοτώνεις. Τον αγελαδάρη πρέπει να ψάχνεις, αν κάνει καλά τη δουλειά του, μήπως κλέβει, μήπως ζει σε βάρος της αγελάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών τα προηγούμενα χρόνια, επειδή ήθελε να τα έχει καλά με τους αγελαδάρηδες, φρόντιζε να τους προσέχει, πιέζοντας συνεχώς την αγελάδα μέχρι σημείου εξόντωσης από τους υψηλούς φόρους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η Ελλάδα να είναι γεμάτη από χρεοκοπημένα κουφάρια αγελάδων και επίσης γεμάτη από πλούσιους αγελαδάρηδες που πίνουν εις υγείαν των κορόιδων καταναλώνοντας θαλασσοδάνεια, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ.

Απαιτείται λοιπόν να γίνουν αποφασιστικότερα βήματα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα τολμήσουμε χαμηλή φορολογία στην επιχείρηση και υψηλή φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη δίχως παραθυράκια και εξαιρέσεις; Πρέπει να το παραδεχτούμε· υπάρχει μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή. Και οι δύο το ίδιο κακό προξενούν.

Ορισμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν:

* Το υπουργείο Οικονομικών να βάλει σε προτεραιότητα για έλεγχο όλες τις ζημιογόνες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και κλάδου.

* Να αιτιολογείται από τον επιχειρηματία το πόθεν έσχες της κάλυψης των ζημιών.

* Να αιτιολογείται από τον επιχειρηματία πώς, αφού η επιχείρησή του ήταν ζημιογόνος, μπορεί και αντιμετωπίζει τις βιοτικές του -και όχι μόνο- ανάγκες.

Οι «έξυπνοι», όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, δεν θα πληρώνουν φόρους, θα πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, θα παίρνουν σχεδόν τις ίδιες με τα «κορόιδα» συντάξεις, θα ζητάνε σεισάχθεια δανείων. Ζημιογόνες επιχειρήσεις υπάρχουν, φτωχοί επιχειρηματίες υπάρχουν και σε αυτούς πρέπει να παρασχεθεί κάθε βοήθεια προκειμένου να επιβιώσουν. Στους «έξυπνους» όχι.

Χρέος του υπουργείου Οικονομικών είναι -άμεσα- να ξεχωρίσει τους μεν από τους δε. Διαφορετικά, θα μας τελειώσουν τα «κορόιδα» και θα γεμίσει η Ελλάδα «έξυπνους». Τότε θα επέλθει η απόλυτη χρεοκοπία. Οικονομική, πολιτική, κοινωνική.

* Ο Βασίλης Μπουρνάς είναι οικονομολόγος, μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL