Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ν. Βούτσης: Ισχυρό ΕΣΡ, επιτάχυνση του διαγωνισμού και αύξηση του αριθμού των αδειών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Ισχυρό ΕΣΡ, επιτάχυνση του διαγωνισμού και αύξηση του αριθμού των αδειών (Video)

https://www.youtube.com/embed/3TFY3JaBVK8

«Είναι σαφές ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο αριθμό αδειών από αυτόν που ως τώρα συζητάγαμε δηλαδή τις τέσσερις άδειες» αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεχειλώσει υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι υπάρχουν αρχηγοί που μιλούν για μεγάλο αριθμό αδειών αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στα κανάλια, ώστε αυτά να επιβιώνουν. Κατηγορηματικά επανέλαβε ο κ. Βούτσης ότι «θα μπει στοπ στις συνθήκες γαλέρας».

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει συμβιβασμούς, αν χρειαστεί όμως «θα γίνει ξανά σκληρή πολιτική αντιπαράθεση» για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε επίσης ότι «το ΕΣΡ πρέπει να δει με ανοικτό πνεύμα να δει τον αριθμό των αδειών». Εξήγησε ότι ο ρόλος του ΕΣΡ θα πρέπει να είναι ισχυρός κατά το πρότυπο του γαλλικού ΕΣΡ. Εκτίμησε επίσης ότι την άλλη Δευτέρα να ορκιστούν τα μέλη του ΕΣΡ.

Για το νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί «σε λίγους μήνες 3 ή 4» καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία. Ωστόσο έκρινε ως «απολύτως αναγκαίο να υπάρξει νόμος γέφυρα» αν επιβραδυνθεί η διαδικασία του διαγωνισμού διότι αυτή τη στιγμή, ούτε τυπικά δεν είναι ρυθμισμένο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. « Ή θα πάμε γρήγορα στο νέο διαγωνισμό ή αν πάμε σε σοβαρές καθυστερήσεις και χρόνους μεγάλους θα πρέπει να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση». «Το ΕΣΡ δε νομοθετεί» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ανοιχτό το θέμα του αριθμού των αδειών

«Μπορεί να πάμε στις 5 ή στις 6 άδειες, ή μπορεί το ΕΣΡ να πείσει ότι χρειάζεται 3 ή 4. Δεν το γνωρίζω πλην όμως, όταν η διαφημιστική πίτα ήταν  400 εκ. ευρώ, το 2008 στα πρακτικά του συνεδρίου του ΣΕΒ συνάδελφοί σας έλεγαν ότι μπορεί να ζήσουν 2,3 ιδιωτικά κανάλια. Τώρα η διαφημιστική πίτα είναι 170 – 180 εκ. ευρώ. Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν πολλές άδειες. Ή θα χρειαστεί τα κανάλια να προστρέξουν στη διαπλοκή για να ζήσουν, ή οι επιχειρηματίες από άλλα κέρδη και πηγές για το κέφι τους θα βάζουν για να ζήσουν τα κανάλια. Τρίτο δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στην ποιότητα των σημερινών καναλιών τόνισε: «Πείτε μου τα τελευταία χρόνια αν υπάρχει πολιτισμός, ρεπορτάζ, ανταποκριτές που να βγαίνουν έξω και να φέρνουν θέματα;»

Τόνισε ότι παρά τα όποια προσκόμματα η κυβέρνηση αυτή θα λέει ότι υπήρξε διαγωνιστική διαδικασία και τίμημα και είναι κανονικά εξορθολογισμένο το τοπίο και αυτό είναι σημαντικό. Θέλουμε πολύ γρήγορα να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να προχωρήσουμε και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς . Κατά το παρελθόν είχαν ληφθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις από το ΣΤΕ για τη μη σύννομη κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καμία άλλη κυβέρνηση δεν τις είχε σεβαστεί.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν κρίθηκε ο νόμος 4349 αντισυνταγματικός». Αντιθέτως "ισχύει", "συγκεκριμένες διατάξεις του που αφορούν το 2 α χρειάστηκαν επέκταση" δόθηκαν δηλαδή οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Απέκλεισε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Πολύ σημαντική η επίσκεψη Ομπάμα, ειδικά αν υπάρξει "θετικό σήμα" για το ζήτημα του χρέους

Ο πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα τόνισε ότι πρόκειται για "την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου ο οποίος έρχεται μόνο στη χώρα μας" εξηγώντας ότι οι προηγούμενες επισκέψεις περιελάμβαναν και την Τουρκία. Είναι η πρώτη επίσκεψη που έχει να κάνει με τα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και τη γεωστρατηγική, πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας "σημαντική επιλογή" ότι επέλεξε ο κ. Ομπάμα να δώσει ο ίδιος "το δικό του ιστορικό αποτύπωμα" από την Ελλάδα, για την Δημοκρατία, τις ελευθερίες, τη ρήξη με τις ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις. "Αν υπάρξει και ένα ουσιαστικό σήμα για το θέμα του χρέους αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη" πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στα ερωτήματα φοιτητών που περευρίσκοντο στην εκπομπή, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στη διαπλοκή αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα μόνο, καλών προθέσεων, αλλά ότι πρέπει "η πολιτική να φύγει από την ομηρία και την υποταγή στις αγοραίες αντιλήψεις παγκοσμίως", αυτό αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα που απειλεί τη δημοκρατία.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL