Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι αμερικανικές εκλογές και η "καταθλιπτική ψήφος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι αμερικανικές εκλογές και η "καταθλιπτική ψήφος"

Η συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές αυξήθηκε κατά 4,7% παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί του αντιθέτου.1 Η προ διμήνου εκτίμησή μου βασιζόταν στην υπόθεση ότι οι υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς θα απέχουν, ενώ στην πραγματικότητα πήγαν και ψήφισαν τη Χίλαρι. Αλλά αυτή την ψήφο ο γνωστός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Μάικλ Μουρ την ονομάζει «καταθλιπτική ψήφο Σάντερς» (“The Depressed Sanders Vote”). Δηλαδή οι υποστηρικτές του Σάντερς όχι μόνο ψήφισαν με απροθυμία Χίλαρι, αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να φέρουν άλλες πέντε ψήφους, να κάνουν εθελοντική δουλειά για τη νίκη της ούτε να διατυμπανίσουν την ψήφο υπέρ της.

Είχα υποστηρίξει ότι η Χίλαρι θεωρείται μέρος του πολιτικού κατεστημένου που δεν άφησε τη διαφορετική φωνή του Μπέρνι Σάντερς με τις «σοσιαλίζουσες» ιδέες να ακουστεί μέσα στον συντηρητικό πολιτικό χώρο της Αμερικής, κάτι που επιβεβαιώνεται. Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν ο Τραμπ, αλλά η Χίλαρι. Η Κλίντον είναι εξαιρετικά μη δημοφιλής σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι είναι αναξιόπιστη και ανέντιμη. Εκπροσωπεί το κατεστημένο, που είχε μοναδικό στόχο να κερδίσει τις εκλογές με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος.

Φυσικά αυτό φάνηκε και στη στρατηγική της, μέρος της οποίας ήταν ακόμα και υπαινιγμοί περί σεξουαλικών σκανδάλων του Τραμπ, αντί να προσφέρει κάποιο όραμα στους Αμερικανούς πολίτες. Η απόσυρση της έρευνας του FBI για τα emails της (παραμονές εκλογών) αδιαφιλονίκητα απέδειξε στους ψηφοφόρους τη σχέση της με το κατεστημένο.

Από την άλλη ο Τραμπ αξιοποίησε τον θυμό του μέσου Αμερικανού προς το κυρίαρχο σύστημα. Παρουσίασε τον εαυτό του ως απρόθυμο να συνεργαστεί με το κατεστημένο, ως ριζοσπάστη, που ξεπέρασε όλα τα επιχειρηματικά του προβλήματα με επίμονη, υπομονή και σκληρή δουλειά.

Υποσχέθηκε δουλειές για τον μέσο Αμερικανό που είναι άνεργος / η λόγω της εκβιομηχάνισης της χώρας του. Και το αποδείκνυε λέγοντας ότι στις επιχειρήσεις του δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ζήτησε συγγνώμη παρουσιάζοντας τα λάθη του ανθρώπινα. Όλα αυτά ήταν αρκετά για να πείσουν τον μέσο Αμερικανό που απεχθάνεται σφόδρα τη Χίλαρι. Ψηφοφόροι του Ομπάμα ψήφισαν Τραμπ. Ψήφισαν το λιγότερο κακό, μα το λιγότερο κακό γι’ αυτούς ήταν ο Τραμπ!

Τι γίνεται από εδώ και μπρος; Μια διάχυτη ανησυχία πλανάται πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο όλο. Μην ανησυχείτε! Το κατεστημένο είναι εδώ για τη σωτηρία μας! Το κατεστημένο δεν θα επιτρέψει στον Τραμπ, όπως δεν επέτρεψε και στον Ομπάμα, να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές ιδέες του.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το τείχος που θέλει κτίσει ο Τραμπ μεταξύ Αμερικής και Μεξικού, το οποίο θα απαιτήσει να πληρωθεί από το Μεξικό, για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. Μα αυτό έρχεται σε αντίθεση με το βιομηχανικό λόμπι, που έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης της μετανάστευσης. Πού βρίσκουν δουλειά οι χαμηλόμισθοι παράνομοι μετανάστες; Στις βιομηχανίες, στα χωράφια και φυσικά στις επιχειρήσεις του Τραμπ.

Άλλο παράδειγμα είναι η αυξημένη συμμετοχή της Αμερικής σε πολέμους με χερσαίες δυνάμεις, κυρίως στη Μ. Ανατολή, τη Συρία και εναντίον του ISIS. Μα ο Τραμπ είπε ότι θα βομβαρδίσει το ISIS. Κανένας πρόεδρος δεν πρόκειται να ξαναστείλει χερσαίες δυνάμεις όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ όπου παγιδεύτηκαν.

Κανένας Αμερικάνος δεν θα δεχθεί τα παιδιά του 18-21 χρόνων, δηλαδή η μεγάλη πλειονότητα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, να σταλούν για πόλεμο ξανά. Εν περιλήψει το κατεστημένο είναι εδώ και φυσικά δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα μας αλλά για τα συμφέροντά μας, που είναι η συνέχιση του status quo.

Πληροφοριακά, στα δημοψηφίσματα που έγιναν στις διάφορες Πολιτείες ταυτόχρονα με την εκλογή προέδρου, π.χ. η προσπάθεια για δωρεάν υγεία στην πολιτεία του Κολοράντο (το ColoradoCare), καταψηφίστηκε με 79,7%. Οι φαρμακευτικές και ασφαλιστικές εταιρείες δαπάνησαν τεράστια ποσά για να μην περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.2 Η δε μαριχουάνα νομιμοποιήθηκε σε αρκετές πολιτείες, π.χ. Καλιφόρνια, Φλόριντα, Μασαχουσέτη, Μοντάνα. Θα επανέλθουμε σε αυτά.

1. βλ. άρθρο μου “Η αποχή θα εκλέξει πρόεδρο στις ΗΠΑ”, “Η Αυγή”, 4.9.16

2. https://www.jacobinmag.com/2016/11/obamacare-medicare-medicaid-trump-election/

Γ. Μαραγκός είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL