Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ο ιός Τραμπ και οι κοιμώμενες ηγεσίες της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιός Τραμπ και οι κοιμώμενες ηγεσίες της Ευρώπης

Με τίτλους του τύπου “σοκ και δέος” υποδέχτηκαν τα μίντια την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του ισχυρότερου προέδρου του κόσμου. Όπως και στην περίπτωση του Brexit, οι δημοσκόποι έπεσαν πάλι έξω στις προβλέψεις τους. Τι συμβαίνει στο βάθος των κοινωνιών, ώστε κανείς να μην μπορεί να το μετρήσει; Ο κοινωνιολόγος Mathieu Bock-Côté, καθηγητής στο Μόντρεαλ, σημείωσε σε άρθρο του στη “Figaro”: “Η επανάσταση Τραμπ είναι εν πολλοίς ένα είδος δημοψηφίσματος εναντίον του συστήματος -με τη Χίλαρι Κλίντον να εκπροσωπεί το σύστημα. Αυτή η επανάσταση παραμένει ακατανόητη αν δεν καταλάβουμε ότι ο Τραμπ γύρισε την απόρριψη του συστήματος και των ελίτ υπέρ του. Κι αυτό γιατί συστηματικά το μιντιακό κατεστημένο έκανε εμετό πάνω στον 'παραδοσιακό Αμερικανό', τον οποίο κατηγορούσε για όλες τις πιθανές και απίθανες δυστυχίες. Κι αυτό προκάλεσε μια βαθιά αντίδραση των μεσαίων και λαϊκών τάξεων. Αυτές οι τάξεις έβαλαν όλα τα λεφτά τους πάνω στον πιο brutal και ριζοσπαστικό υποψήφιο που υπήρχε”.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Πώς θα κυβερνήσει ο άπειρος Ντόναλντ Τραμπ, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν είχε κανένα πολιτικό αξίωμα και που δεν είχε εκτεθεί ποτέ άλλοτε σε διαδικασία ψηφοφορίας; Υπάρχουν δύο κατηγορίες θεμάτων προς διερεύνηση. Ο πρώτος και ίσως ο σημαντικότερος στην κρίση των Αμερικανών ψηφοφόρων είναι ασφαλώς η οικονομία. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εκτιμά:

“Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, έχοντας έναν ανεύθυνο, ανίδεο άνθρωπο, ο οποίος συμβουλεύεται όλους τους λάθος ανθρώπους ως επικεφαλής του έθνους με τη σημαντικότερη οικονομία του κόσμου, τα νέα είναι πολύ άσχημα. Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο άσχημα αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι η εκ θεμελίων εύθραυστη κατάσταση που παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οκτώ χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση”.

ΥΠΟΜΟΝΗ, διότι μιλάμε για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται. Υπάρχουν όμως σοβαρά ερωτήματα. Πώς θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του ο Τραμπ να επαναβιομηχανοποιήσει τη χώρα; Και πώς, χωρίς σκληρούς νέους δασμούς, θα μπορέσουν οι αμερικανικές βιομηχανίες να ανταγωνιστούν από το έδαφος των ΗΠΑ τη διεθνή κινεζική παραγωγή; Μάλιστα η ένωση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA την επομένη κιόλας της εκλογής του νέου προέδρου εξέφρασε την ανησυχία ότι η εκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο και τη διακίνηση των προϊόντων. Η ένωση εκπροσωπεί εταιρείες όπως η BMW, η Volkswagen και η Daimler.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ θέμα, που αφορά ιδιαίτερα και την Ε.Ε., είναι η θέση των ΗΠΑ στις πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις, όπου και όταν έκριναν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντά τους. Ο Τραμπ έχει στηλιτεύσει το NATO ως παρωχημένο, ενώ χαρακτήρισε τα μέλη του ως αχάριστους συμμάχους οι οποίοι επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ. Έχει δηλώσει ότι η Αμερική δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να προστατεύει χώρες στην Ευρώπη και την Ασία χωρίς επαρκή αποζημίωση, υποδηλώνοντας έτσι ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, εκτός κι αν οι χώρες αυτές πληρώσουν. Πανικός στις Βρυξέλλες, πανικός και στο Πεντάγωνο, αν πράγματι η βασική αμερικανική αρχιτεκτονική στο πλαίσιο της παγκόσμιας ηγεμονίας, με απομονωμένη σε πρώτη φάση τη Ρωσία, ανατραπεί. Μια ανατροπή που, αν δεν έχει διασφαλίσει με άλλα μέσα τον στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ, θα φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια σκακιέρα.

ΟΜΩΣ, από ό,τι φάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν την εκλογή Τραμπ, οι ανησυχίες των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πηγάζουν από την ενίσχυση των αποσχιστικών ακροδεξιών εθνικιστικών και λαϊκιστικών ρευμάτων που καλπάζουν σε πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Λεπέν πανηγυρίζει ακόμα θεωρώντας πως η επανάσταση της λευκής μεσαίας τάξης των ΗΠΑ θα βρει συνέχεια στη Γαλλία στις προεδρικές εκλογές το 2017. Τη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές πανηγύρισαν το γερμανικό AfD και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ η αυστριακή Ακροδεξιά ευελπιστεί ότι θα κατακτήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου εφέτος. Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, τόνισε πως το υπεροπτικό και διαβρωμένο κατεστημένο, τιμωρούνται βήμα προς βήμα από τους ψηφοφόρους.

«Ο ΤΡΑΜΠ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, που θέτει το καυτό θέμα στο τραπέζι σημειώνοντας ότι: “Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

Πολύ ωραία τα λέει, κομπάνιο Τζιάνι, αλλά, αν η γερμανική κυβέρνηση επιμείνει στη γραμμή Σόιμπλε, ο ιός θα γίνει σαρωτικός και απειλητικός για το οικοδόμημα της ειρήνης. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις και κυρίως οι ηγεσίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και του συμπολιτευόμενου SPD στη Γερμανία δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς. Το τεστ του ελληνικού χρέους θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για να καταλάβουμε αν υπάρχει ελπίδα για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL