Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / ΤΡΑΜΠα - τραμπαλίζεται ο κόσμος όλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / ΤΡΑΜΠα - τραμπαλίζεται ο κόσμος όλος

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται τα σημάδια που δείχνουν πως η δυναμική των ΗΠΑ από γεωπολιτική άποψη έχει εξαντλήσει τα όριά της, ενώ εμφανίζονται ήδη τα πρώτα συμπτώματα της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στον ηγεμονικό τους ρόλο, αυτόν που καλλιέργησαν καθ' όλη την περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο σε πλανητική κλίμακα.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ο κόσμος παρακολουθεί με ανάμεικτα αισθήματα τις μεταπτώσεις και την αντιφατικότητα της αμερικανικής πολιτικής απέναντι τόσο στη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και στη νέα αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη, την Κίνα, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, όπου αδυνατεί να επιβάλει πλέον τη θέλησή της: ο Πούτιν συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί τη Δύση, η Γερμανία δείχνει, όποτε νομίζει ότι μπορεί να το κάνει, τα δόντια της στις ΗΠΑ, η Κίνα φαίνεται να αδιαφορεί για την επιδεικτική παρουσία του αμερικανικού στόλου στην κινεζική θάλασσα, ενώ και μια περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία, τους προκαλεί.

Και ξαφνικά όλος ο κόσμος στρέφει με δέος το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές. Γιατί αυτό; Διότι κάτι καινούργιο συμβαίνει. Ένας αντισυμβατικός υποψήφιος, πάμπλουτος ο ίδιος και ακραία αντιδημοκράτης, απειλεί το... κατεστημένο, που εκπροσωπείται από την εκλεκτή των... Δημοκρατικών. Θα άξιζε να εξετάσει κανείς πόσο αντισυμβατικός και φιλολαϊκός -όπως εμφανίζεται- είναι ο ένας και πόσο δημοκρατικό είναι το άλλο κόμμα. Αυτός ο διπλός φενακισμός έφερε το αποτέλεσμα που συντάραξε τον κόσμο και αποτελεί και την εξήγηση του απρόσμενου για πολλούς αποτελέσματος.

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν τρελό και μια πολεμοχαρή» ήταν το κυρίαρχο μοτίβο απέναντι στους δύο υποψηφίους των αμερικανικών εκλογών. Όντως, το δίλημμα - διακύβευμα ήταν κάτι μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ποιον να εμπιστευτεί κανείς: Έναν «παρανοϊκό» μεγιστάνα του πλούτου, που κάθε δήλωσή του τρομάζει όλο τον κόσμο, ή μια κυρία σύζυγο πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, που κάθε εμφάνισή της αποτελεί πρόκληση, καθώς θεωρείται η έκφραση του αμερικανικού κατεστημένου;

Κι όμως, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη: Τι ζει η αμερικανική κοινωνία τα τελευταία χρόνια; Εκατομμύρια πολίτες της «μεγάλης Δημοκρατίας» ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου, έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, την ίδια ώρα που μαύροι δολοφονούνται αναίτια και ατιμώρητα από αστυνομικούς σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, ένας μαύρος Πρόεδρος δεν μπορεί να περάσει έναν, έστω, νόμο για την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών και, το χειρότερο, κανείς δεν μπορεί να ελπίζει πως έτσι που πάνε τα πράγματα θα βελτιωθεί η ζωή του ή αυτή των παιδιών του.

Την ίδια περίοδο η φορολογία των δισεκατομμυριούχων μειώνεται, ενώ τα πλούτη τους αβγατίζουν, και το κράτος, με τους Δημοκρατικούς στην εξουσία, παίρνει από τους φτωχούς και τα δίνει για να σώσει τις τράπεζες (Κ. Γαβράς, «Το κεφάλαιο»), που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την κρίση.

Τι λοιπόν από όλα αυτά να υπερασπιστεί με την ψήφο του ο λαός; Προς τι η έκπληξη; Όλοι υποτίμησαν την ικανότητα των ψηφοφόρων να απορρίψουν το σίγουρα σάπιο για να δοκιμάσουν το αβέβαιο. Το τι θα επακολουθήσει μένει να το δούμε. Και στην Αυστρία και στην Ιταλία και στη Γαλλία και στη Γερμανία... Για την ώρα η κ. Μέρκελ δίνει μαθήματα δημοκρατίας στον Τραμπ, ενώ ο Σόιμπλε διαβεβαιώνει πως «εάν είμαστε ανοιχτοί στην άποψη του άλλου και στην αλλαγή γνώμης (όπως π.χ. αυτός), τότε ο λαϊκισμός θα τα βρει σκούρα»! Θεωρήστε το γερμανικό ανέκδοτο.

Ερωτήματα που ανακύπτουν: Πώς θα συμπεριφερθεί στην πράξη ο νέος Πρόεδρος; Θα συνεχίσει την ίδια παρεμβατική πολιτική στον υπόλοιπο κόσμο ή θα ακολουθήσει πολιτική απομονωτισμού; Θα κρατήσει η Ευρώπη ενιαία στάση απέναντι στη διαγραφόμενη... απειλή; Τι μπορεί να σημαίνει για την απειλούμενη συνοχή της Ε.Ε. η εξέλιξη αυτή στην ηγέτιδα δύναμη; Συμφέρει την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ; Πόσο πιθανό είναι να πραγματοποιήσει τις… απειλές του ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου;

Γιατί δεν προκρίθηκε από τους Δημοκρατικούς ο Μπέρνι Σάντερς, που είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον αντίπαλο; Μήπως γι' αυτό ακριβώς; Και να σκεφτεί κανείς πως χρειάστηκε να εμφανιστεί ένας «τρελός», για να αποκαλυφθεί, εδώ που τα λέμε, η απάτη της κυρίαρχης ελίτ. Αν μάλιστα η Ιστορία έχει χιούμορ και ο Τραμπ πάρει έστω κάποια φιλολαϊκά -λέμε τώρα- μέτρα, οι ανατροπές στην Ευρώπη θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Αντώνης Σαχπεκίδηςκλασικός φιλόλογος - συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL