Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Τη ρότα του καραβιού να κοιτάμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη ρότα του καραβιού να κοιτάμε

Για περισσότερα από 40 χρόνια παρακολουθώ την πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την οργανωμένη δράση. Σίγουρα η περίοδος από το 2015 και εξής δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη περίοδο από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες βιώνουμε καταστάσεις που μόνο σαν συνθήκες αντεπανάστασης μοιάζουν. Το οικονομικό κατεστημένο της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, θυμίζει θηρίο που αντιλαμβανόμενο το τέλος του μουγκρίζει και συνενώνεται σε έναν κοινό και μοναδικό στόχο: Να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Να εξαφανίσουν και να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική της διαπλοκής και υποταγής των πολιτικών δυνάμεων στους οικονομικούς παράγοντες (μεγαλοκαναλάρχες, μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλοϊδιοκτήτες, κ.λπ.)

Ας μη γελιόμαστε, η μάχη σήμερα δεν δίνεται μόνο για τα κανάλια· δίνεται από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού για το ποιος θα κυριαρχήσει. Θα κυριαρχήσει η οικονομία επί της πολιτικής, με τους πολιτικούς, υπουργούς - πρωθυπουργούς - βουλευτές, να βαράνε προσοχή στο οικονομικό κατεστημένο ή η πολιτική επί της οικονομίας που θα βάλει τάξη, θα ορίσει κανόνες, θα ανακατανείμει τα βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Έλληνα;

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δίνουν τη μάχη δίχως συμμάχους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εχθρική, αρνούμενη να κατανοήσει την κρισιμότητα των καταστάσεων, εξυπηρετεί για δικούς της λόγους το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Το εργατικό κίνημα, αφού για τέσσερα και πλέον χρόνια είχε εξαφανιστεί, τώρα θυμήθηκε ότι έχουν μειωθεί οι μισθοί, ότι εξαφανίστηκαν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Βέβαια σήμερα χρειάζεται (κατ’ αυτούς) να αποδειχθεί η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης συναγωνίζονται ποιος θα διαστρεβλώσει πρώτος, ποιος θα τρομοκρατήσει περισσότερο, ποιος θα χτυπήσει πισώπλατα και ανέντιμα την κυβέρνηση και τα στελέχη της.

Για να κερδηθεί ο πόλεμος ενάντια στη διαπλοκή και τα οικονομικά συμφέροντα, χρειαζόμαστε και άλλους συμμάχους, στρατιώτες και αξιωματικούς. Μέλημά μας πρέπει να είναι η ρότα του καραβιού να παραμένει σταθερή, σε αυτό που όλοι μας πιστέψαμε και παλεύουμε καθημερινά, ο καθένας με τον τρόπο του.

Δεν αισθάνομαι λιγότερο αριστερός από ορισμένους συντρόφους που έχουν πάρει το γραδόμετρο της δημοκρατικότητας και κρατούν ψηλά τη σημαία της αριστεροφροσύνης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η επίδειξη γενναιότητας και αυτοσυγκράτησης. Το αύριο, εάν οι δυνάμεις της διαπλοκής πάρουν ξανά το πάνω χέρι, δεν θα είναι όμοιο με το σήμερα και το χθες. Η ρεβάνς θα είναι πολύ σκληρή για όλους μας, πρωτίστως για τον λαό.

Να θυμίσω ότι το ΕΑΜ δεν έγινε μόνο από τους κομμουνιστές και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μέσα από τις τάξεις του έδρασαν και δοξάστηκαν αστοί που πίστεψαν στον αγώνα για λευτεριά.

Το “καράβι” πρέπει να φτάσει στον προορισμό του παίρνοντας μαζί του όλους όσοι θέλουν να το υπηρετήσουν.

Βασίλης Μπουρνάς, μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πετρούπολης, πρώην αντιδήμαρχος Πετρούπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL