Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Οι απειλές του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι απειλές του Ερντογάν

Παντού εχθρούς βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος. Με εξαίρεση ίσως τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον οποίο επίσης έβλεπε ως εχθρό, αλλά προφανώς αποφάσισε ότι πρέπει να τον ξανακάνει φίλο, μέχρι να αλλάξει και πάλι γνώμη- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι όλοι απειλούν το -δικό του- τουρκικό έθνος, που έχει αναγκαστεί στο παρελθόν από... λιγότερο άξιους ηγέτες να απαρνηθεί τα “σύνορα της καρδιάς” του και να περιοριστεί στη σημερινή του επικράτεια.

Δηλώνει έτοιμος να μπει στη Μοσούλη, με την ιρακινή κυβέρνηση να τον προειδοποιεί να κάτσει ήσυχος, δηλώνει έτοιμος να μπει στη Συρία, με τους Αμερικανούς να του διαμηνύουν το ίδιο και τους Ρώσους να ποντάρουν επίμονα στην παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, και συνεχίζει απτόητος τις εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό της χώρας του, κατηγορώντας ως προδότες όχι πια μόνο τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ούτε μόνο τους “τρομοκράτες” Κούρδους, αλλά και όσους τολμούν να έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του.

Μετά τα... γυμνάσια που ξεκίνησε εις βάρος της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" και τις μαζικές συλλήψεις των συντακτών της -που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς- ο Ερντογάν ανακάλυψε τώρα έναν νέο εχθρό: τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που είχε το... θράσος να χαρακτηρίσει πρώτα “ανησυχητική” και στη συνέχεια “επικίνδυνη” την κατάσταση στην Τουρκία “μετά την πολύ θλιβερή εξέλιξη των συλλήψεων” και να τονίσει ότι έχει “πολύ μεγάλη αμφιβολία” για το αν αυτές συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Άστραψε και βρόντηξε, λοιπόν, χθες ο Ερντογάν κατηγορώντας τη Γερμανία ότι έχει γίνει “ένα σημαντικό λιμάνι” για τους τρομοκράτες τόσο του ΡΚΚ και του αριστερού DHKP-C όσο και του κινήματος του Γκιουλέν. Και χαρακτήρισε με τη σειρά του “ανησυχητικό” το γεγονός ότι το Βερολίνο φαίνεται να ανοίγει την αγκαλιά του στους τρομοκράτες. Την ίδια ώρα έβαζε τον υπουργό του των Εξωτερικών να προειδοποιεί μέσω των σελίδων της “ΝΖΖ” της Ζυρίχης ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει άμεσα τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η Τουρκία θα αναστείλει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Η κακοκρυμμένη απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν: Θα ανοίξουμε πάλι τις στρόφιγγες και κόψτε το λαιμό σας. Κι επειδή η βίζα πιθανότατα δεν θα καταργηθεί, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, η Ελλάδα -που για την ώρα μόνο ακροθιγώς έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ερντογάν- καλά θα κάνει να προετοιμάζεται. Και να πιέζει ασφυκτικά τους Ευρωπαίους να κάνουν επιτέλους... τα μαθήματά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL