Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Περί αλη@είας ο λόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί αλη@είας ο λόγος

Πώς να απαντήσεις σε αυτούς που, επαναλαμβανόμενα και συντονισμένα, πολλές φορές κάθε μέρα, χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό της χώρας «ψεύτη», «ανίκανο», «απατεώνα», ακόμα και όταν αυτός διαπραγματεύεται στο εξωτερικό τα συμφέροντα της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη όπου οι ίδιοι την οδήγησαν; (Και να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί ταιριάζουν σ’ αυτούς γάντι, όπως θα δείξω στη συνέχεια, όσο μου το επιτρέπει ο χώρος).

Προτού να αρχίσει καλά καλά η διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, οι κατασκευαστές της «αλήθειας» μιλούσαν επί εβδομάδες για έναν... Τούρκο καναλάρχη και τους εθνικούς κινδύνους που αυτό εγκυμονούσε. Υποψήφιος καναλάρχης Τούρκος δεν εμφανίστηκε ποτέ, αλλά σιγά μην ντραπούν οι αδίστακτοι και ζητήσουν συγγνώμη. Απτόητοι οι κυνηγοί της «αλήθειας», εφηύραν αμέσως το «σκάνδαλο Καλογρίτσα» (για να είμαστε όλοι ίδιοι αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα δικά του σκανδαλάκια...). Ακόμα και μετά την έκπτωση του -δικού τους επίσης, σημειωτέον- επιχειρηματία Καλογρίτσα με απόφαση της κυβέρνησης να μη διευκολυνθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος να βρει σε 48 ώρες τα χρήματα που χρειαζόταν για την άδεια, εξακολούθησαν να μιλάνε οι πωρωμένοι για «το σκάνδαλο Καλογρίτσα». Μέρες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει στο όνομα της «αλήθειας»), μην έχοντας προφανώς να αντιτείνει τίποτε άλλο στον καταιγισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού σκανδάλων της διαπλοκής της Νέας Δημοκρατίας, κραύγαζε: Μιλάτε για σκάνδαλα, εσείς που βαρύνεστε με το... σκάνδαλο Καλογρίτσα; Ο (επανειλημμένα ευνοημένος από τη Ν.Δ.) Καλογρίτσας είχε από μέρες εκπέσει, κάτι που δεν το αγνοούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτό καθόλου δεν τον εμπόδισε να επισείει ενώπιον του πρωθυπουργού το ανύπαρκτο σκάνδαλο, μιας και δεν είχε άλλα βέλη στη φαρέτρα του.

Και ενώ η ευθύνη για τη μη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βαρύνει καθ’ ολοκληρίαν και αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, που σε δύο προσπάθειες της κυβέρνησης για τη συγκρότησή του εξαρχής η Ν.Δ. αρνήθηκε να ανταποκριθεί στη συνταγματική της υποχρέωση να συμπράξει αφού για τον σκοπό αυτόν χρειάζονται τα 4/5 της Βουλής, όλο το αμαρτωλό σύστημα της διαπλοκής επέμενε να χρεώνει στην κυβέρνηση τη μη αδειοδότηση από το ΕΣΡ, ώσπου ήρθε κι έδεσε η αναμενόμενη -από τη Ν.Δ. τουλάχιστον- απόφαση της πλειονοψηφίας του ΣτΕ, που τα τελευταία χρόνια αδικεί τον εαυτό του με τις γνωστές αποφάσεις, που όλες γέρνουν προς μία συγκεκριμένη πλευρά. (Και οι κρίνοντες κρίνονται, και μάλιστα τόσο πιο αυστηρά, όσο πιο υψηλός είναι ο ρόλος τους.)

Δοκιμάζονται μέθοδοι Λατινικής Αμερικής για την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά δεν τους βγαίνει, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, όπως το έχουν καταλάβει καλά, αυτός ο δοκιμαζόμενος στα όριά του λαός θα βγει στους δρόμους, ακριβώς όπως το έκανε το 1965, για να προστατέψει τη δική του κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση πως στη γωνία περιμένει... ο Μητσοτάκης (αν δεν κάνω λάθος, και τότε πρωταγωνίστησε ο πατέρας Μητσοτάκης για την ανατροπή της λαοπρόβλητης κυβέρνησης της Ε.Κ., κάτι που αποτέλεσε το πρελούδιο για την έλευση της χούντας...). Σήμερα όμως δεν είναι σε θέση, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες («Παραιτηθείτε» κ.λπ.) να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον της κυβέρνησης οι συμπορευόμενες δυνάμεις της Δεξιάς και της ακατ-ανόητης Κεντροαριστεράς, και δυστυχώς και των ακαταλόγιστων ομάδων της ποικίλης... αριστερότερης Αριστεράς. [Η Ιστορία θα θυμίζει πάντα σε ποια πλευρά βρέθηκε ο καθένας, όταν λαός και κυβέρνηση -ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις- έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα κατά της ντόπιας μαφίας και των ξένων δανειστών, που μεθοδευμένα (κι ας μιλάνε οι κακομοίρηδες για συνωμοσιολογία) έπεσαν πάνω στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό].

Όλο το βρόμικο σύστημα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να στήσει δική της διαπλοκή». Με ποιους, αλήθεια; Μα... με τους ίδιους αυτούς με τους οποίους δεκαετίες τώρα κάνουν τις δουλειές τους οι διεφθαρμένοι της Διαπλοκής (με κεφαλαίο, παρακαλώ, κύριε διορθωτή): Mega (Ψυχάρης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), ΑΝΤ1 (Κυριακού), Alpha (Κοντομηνάς), Star (Βαρδινογιάννης), Alter Ego (Μαρινάκης), DIMERA (Σαββίδης), εταιρεία Ι.Β. Καλογρίτσας, και δεν συμμαζεύεται. Όλοι... Συριζαίοι. Αυτήν τη διαπλοκή πάει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τέτοια οικείωση με το ψέμα. Αυτό πώς το χαρακτηρίζεις; Αδίστακτοι οι αχρείοι...

Κι όμως, σοβαροί άνθρωποι, μορφωμένοι και με αξιώματα, και -με τη βοήθεια της ατέλειωτης προπαγάνδας από τα ΜΜΕ- πολύς άλλος κόσμος δέχεται και υποστηρίζει αυτά τα ψεύδη. (Αγαπητοί συμπολίτες, ψάξτε το λίγο. Βρομάει το πράμα! Όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι «νταβατζήδες» κάνουν τις βρόμικες δουλειές τους και πλουτίζουν, δανειζόμενοι απίστευτα ποσά από τις τράπεζες που εσύ, από το υστέρημά σου, ανακεφαλαιοποιείς και που «δεν θα επιστραφούν ποτέ». Εμείς τι κάνουμε; Με ποιον συντασσόμαστε; Ποιος, αν όχι εμείς, θα στηρίξει αυτήν την κυβέρνηση, τη δική μας κυβέρνηση, στον ανελέητο πόλεμο που αντιμετωπίζει από όλες τις δυνάμεις που μας έφεραν έως εδώ, απ’ όπου παλεύει να μας βγάλει με μόνη τη δική μας στήριξη, με όλες τις -αναπόφευκτες- αδυναμίες της; Και επιτέλους, βλέποντας το δέντρο -αυτές τις αδυναμίες της κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε- θα χάσουμε το δάσος, ώστε να επαναφέρουμε τους προηγούμενους απατεώνες, όπως αποκαλύπτονται καθημερινά σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου; Κριτική και έλεγχος, ναι, αλλά στήριξη πάση θυσία στην κυβέρνηση που αναδείξαμε και που κάνει ό,τι είναι δυνατό κάτω από τις δεδομένες συνθήκες που άλλοι δημιούργησαν, και εμφανίζονται τώρα ως επίδοξοι σωτήρες!).

Και, τέλος: «Δημοσιογραφική αλητεία» δεν μπορεί να υπάρξει δίχως τη στήριξη πολιτικής αλητείας.

(Υπόσχομαι στον εαυτό μου και στους φίλους μου να μην επανέλθω σ’ αυτό το επίπεδο.)

* Ο Αντώνης Σαχπεκίδης είναι κλασικός φιλόλογος - συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL