Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μια διπλά σημαντική επίσκεψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια διπλά σημαντική επίσκεψη

Η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου σε μια χώρα ποτέ δεν είναι εθιμοτυπική. Και σε χώρες μικρές, όπως η Ελλάδα, είναι πάντοτε ένα μείζον γεγονός. Ειδικά, όταν το αποχαιρετιστήριο ταξίδι ενός Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη περιλαμβάνει μόνο δύο σταθμούς, την Αθήνα και το Βερολίνο. Κι επιπλέον, όταν... προλογίζεται επισήμως από τον Λευκό Οίκο, όχι μόνο με τις γενικόλογες διπλωματικές φράσεις περί υπερατλαντικής φιλίας και συνεργασίας, και περί σεβασμού στο “λίκνο της δημοκρατίας”, αλλά και με τη χρήση μιας λέξης - κλειδί: της “βιωσιμότητας” της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες για την επίτευξη της οποίας στηρίζει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Είναι απολύτως βάσιμη, λοιπόν, η προσδοκία να πιέσει ο Αμερικανός πρόεδρος τους Ευρωπαίους εταίρους του και δανειστές μας να εφαρμόσουν σύντομα τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Μάιο στο Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, πολύ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είχε διαμηνύσει ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη της θητείας του Ομπάμα, στο τέλος του 2016.

Η αμερικανική ανάμειξη στο ζήτημα του χρέους δεν έχει να κάνει με μια προνομιακή σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Αυτό που ενδιαφέρει την αμερικανική κυβέρνηση είναι να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία και η χώρα, τόσο για να μην προκαλέσει νέα... αναστάτωση στην Ευρώπη όσο και επειδή γειτνιάζει άμεσα με την καυτή Μέση Ανατολή και τον δύσκολο εταίρο στο ΝΑΤΟ, που λέγεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί καθημερινά με περαιτέρω ανάμειξη στην πυριτιδαποθήκη της Συρίας -το ζήτημα της οποίας θα συζητήσει ο Ομπάμα στο Βερολίνο με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας-, ενώ κρατά ουσιαστικά τα “κλειδιά” του προσφυγικού για την Ευρώπη και παίζει σημαίνοντα ρόλο στην επίλυση -ή μη- του Κυπριακού.

Και με αυτήν την έννοια είναι μείζονος σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, σε μια στιγμή που ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου της Άγκυρας αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και περιγράφει με λυρικό τρόπο τα οθωμανικά του όνειρα, τα τουρκικά “σύνορα της καρδιάς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL