Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Εν όψει ανασχηματισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Εν όψει ανασχηματισμού

Είναι λάθος τα ζητήματα πολιτικών να μετατρέπονται σε ζητήματα προσώπων, είπε σε συνέντευξή του ο Δ. Τζανακόπουλος, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, και εδώ και λίγες μέρες μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνει, όποιος θέλει να καταλάβει, τι θέλει να πει, και γιατί το λέει σε μια τέτοια στιγμή. Αλλά μου φαίνεται ότι η διαπίστωση ισχύει στο ακέραιο για μια ιδανική πολιτική ζωή, ένα ιδανικό κόμμα και μια ιδανική κυβέρνηση. Και όλα αυτά μπορούμε να τα βρούμε μόνο στην επικράτεια της ουτοπίας.

Στην επικράτεια της πραγματικότητας, όμως, που συμπεριλαμβάνει ανθρώπινες φιλοδοξίες, ιδέες, πάθη, αντιπαλότητες και... κολλήματα, οι πολιτικές είναι εν πολλοίς και θέμα προσώπων. Με την έννοια της εφαρμογής τους, τουλάχιστον. Διότι, ουδεμία αντίρρηση, ότι οι πολιτικές (πρέπει να) αποφασίζονται συλλογικά. Όσο γίνεται πιο δημοκρατικά. Από κει και πέρα όμως, γίνονται πράξη, εφαρμόζονται από πρόσωπα. Πράγμα που κρίνει και την επιτυχία ενός κόμματος, και -απείρως πιο ουσιαστικό-, μιας κυβέρνησης.

Κι εδώ έχουμε τον ρόλο των προσώπων. Και στην Αριστερά. Τον Τσακαλώτο και τον Βαρουφάκη, για να εννοήσετε με ένα παράδειγμα τι εννοώ. Πρόσωπα που καταλαβαίνουν και πρόσωπα που δεν καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να καταλάβουν. Πρόσωπα που μπορούν και πρόσωπα που δεν μπορούν. Πρόσωπα που αντιλαμβάνονται τα όρια της προσωπικότητάς τους και πρόσωπα που δεν αντιλαμβάνονται την προσωπικότητα των ορίων τους. Πρόσωπα που προσαρμόζουν τη θέση τους στη συλλογική εικόνα και πρόσωπα που προσαρμόζουν τη συλλογική εικόνα στη θέση τους.

Και τέλος, πρόσωπα που “κουμπώνουν” με μια ορισμένη πολιτική, σε έναν ορισμένο τομέα και πρόσωπα που δεν... Την έχεις δηλαδή μια χαρά χαραγμένη τη γραμμή, ευθεία και ευδιάκριτη, αλλά στην πράξη το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν να την περπατήσουν χάνονται σε λαβύρινθο. Πράγμα που καθιστά φυσικό να βλέπουν κάποιοι τον ανασχηματισμό, ας πούμε, ως... Μινώταυρο. Διότι ανασχηματισμός σημαίνει, μεταξύ άλλων και κυρίως, μετακινήσεις προσώπων. Δυστυχώς, και απομακρύνσεις προσώπων από την κυβέρνηση.

Ουδέν κακόν, όμως. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν και κατά πόσο η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, η συντροφικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς γενικώς θα αποδειχτούν και πλεονέκτημα των προσώπων - εκπροσώπων της στο κυβερνητικό σχήμα. Ή θα έχουμε και κάποιους που, αν βρεθούν εκτός, θα μειονεκτήσουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL