Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ακροδεξιές ακροβασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιές ακροβασίες

Οι ασκήσεις ισορροπίας που εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μοιάζουν με την προσπάθεια ενός σχοινοβάτη να κρατηθεί όρθιος κρατώντας δύο αντίβαρα διαφορετικού βάρους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ενός εκ των αντιπροέδρων του να κρατά την απαραίτητη και πολυπόθητη ισορροπία προς το προοδευτικό κέντρο, το αντίβαρο του έτερου αντιπρόεδρου έχει την τάση να σπρώχνει τον πολιτικό ακροβάτη προς το ακροδεξιό κενό.

Και όλα αυτά με τον ισορροπιστή να συνεχίζει τη ριψοκίνδυνη πορεία του, προσδοκώντας όχι μόνο να φτάσει στην άλλη άκρη του σχοινιού χωρίς απώλειες, αλλά να τερματίσει αποσπώντας την επιδοκιμασία όλων, μα όλων των θεατών. Το αν φυσικά θα τα καταφέρει θα φανεί στη σκηνή και στο χειροκρότημα ή στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου, μια και το να προσπαθείς να κερδοσκοπήσεις ισορροπώντας τον φιλελευθερισμό με τον ακροδεξιό και εμφυλιοπολεμικό λόγο δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ανώδυνα και κυρίως αναίμακτα. Όσο κι αν επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σιωπηλή του πορεία πάνω στο τεντωμένο σχοινί, αρνούμενος να αποδοκιμάσει και να αντικαταστήσει τα ακροδεξιά του αντίβαρα με σοβαρότερες και δημοκρατικότερες εκφορές πολιτικού λόγου τόσο περισσότερο θα αντιμετωπίζει τη διολίσθηση προς το σκοτάδι και το κενό.

Δεν μπορεί να κρύβεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. πίσω από τον Γ. Κουμουτσάκο, παραδίδοντας μάλιστα τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος βορά στα διαδικτυακά σταγονίδια της παράταξής του. Δεν μπορεί ο κατά τα άλλα λαλίστατος και φιλαλήθης Κυρ. Μητσοτάκης να προσπερνά τους επικίνδυνα ανιστόρητους παραλληλισμούς της κ. Ασημακοπούλου. Δεν μπορεί να στέλνει τον κ. Γεωργιάδη να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά της Ακροδεξιάς σε νησιά όπου οι κοινωνίες βιώνουν τις προσφυγικές πιέσεις χωρίς να αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτής της επικίνδυνης ισορροπίας από την οποία προσπαθεί να βγει όρθιος.

Τα ρίσκα του κ. Μητσοτάκη δεν θα μας προκαλούσαν τον παραμικρό προβληματισμό εάν η ακροδεξιά διολίσθηση του ίδιου και του κόμματός του δεν θα απειλούσε και το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, γιατί τα τραύματα με τα οποία απειλείται η Νέα Δημοκρατία θα είναι τραύματα για τη Δημοκρατία μας συνολικά. Ας μην ξεχνούν εκεί στα γραφεία της Πειραιώς ότι κάποιες επιλογές Σαμαρά έβαλαν κάποτε τη Χ.Α. στο παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL