Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Βάστα, Βόλφγκανγκ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βάστα, Βόλφγκανγκ"

Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάρτιν Σουλτς έθεταν στις Βρυξέλλες την επιτακτική ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους στο πλαίσιο της εφαρμογής των όσων η Ε.Ε. και το Βερολίνο έχουν δεσμευτεί από τον Μάιο, η Ν.Δ. έσπευδε, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, να συμπαραταχθεί στο πλευρό του κύριου αντίπαλου της χώρας στο ζήτημα αυτό, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με τη στάση της αυτή η Ν.Δ. δεν παρέμεινε απλώς στην εκδοχή Σαμαρά περί βιώσιμου χρέους, που δεν την αποδέχθηκε ποτέ κανείς άλλος εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά προχώρησε ένα βήμα περισσότερο στον δρόμο του πολιτικού ξεπεσμού.

Αυτό που φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι είναι άλλο πράγμα το να θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση και άλλο πράγμα να κάνεις ζημιά στη χώρα σου απλώς και μόνο για να πέσει η κυβέρνηση.

Ξεπερνώντας άλλη μία εθνική αναγκαιότητα, η Ν.Δ. με την καταστροφική πρακτική της δεν βλάπτει μόνο το κόμμα της, αλλά την κοινωνία και τους πολίτες.

Όταν επιπλέον έχεις την κύρια ευθύνη μαζί με το ΠΑΣΟΚ, γιατί με τις πολιτικές σου βύθισες τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει τουλάχιστον να στηρίξεις την προσπάθεια για την οριστική διευθέτηση του χρέους, γιατί από αυτό εξαρτώνται οι ζωές και τα όνειρα των πολιτών.

Αν και σε αυτό το ζήτημα ξεχνάς τον πολίτη και στοχεύεις μόνο στο προσωπικό σου όνειρο για την κατάκτηση της καρέκλας, τότε θέτεις εν αμφιβόλω τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την όποια κοινωνική αναφορά θέλεις να έχεις ως κόμμα, ακόμη κι αν αυτό είναι το κόμμα της άρχουσας τάξης.

Δεν μπορείς να εξαντλείς όλες τις προσπάθειές σου για τη διάσωση της διαπλοκής και να μην έχεις ούτε μια ρανίδα υποστήριξης στο εθνικό ζήτημα του χρέους, που και εσύ το έφτασες εκεί που είναι σήμερα.

Τα πράγματα είναι απλά. Μη ρύθμιση του χρέους σημαίνει αποκλειστική χρηματοδότηση με όρους Βερολίνου και ΔΝΤ για τα πολλά - πολλά επόμενα χρόνια. Ο εστί μεθερμηνευόμενον, κούρεμα μισθών, απολύσεις, συντάξεις πείνας, οικονομική ασφυξία για τις επιχειρήσεις (για τις οποίες η Ν.Δ. κόπτεται) αφού δεν θα έχουν πρόσβαση στις αγορές και επιτροπεία. Αυτό θέλει η Ν.Δ., αρκεί να είναι στην εξουσία. Φυσικά, δεν το λέει ξεκάθαρα. Απλώς σιγοψιθυρίζει τα επιχειρήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ας βγει λοιπόν να το πει δυνατά: “Βάστα, Σόιμπλε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL