Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η Κεντρική Σημασία του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κεντρική Σημασία του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ποια θα μπορούσε να είναι η σημασία του 2ου Συνεδρίου του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ίδιο; Υπό τις συνθήκες που το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε, δεν θα μπορούσε κανένας αριστερός να μην ελπίζει θετικά για την Αριστερά, το κόμμα και την ελληνική κοινωνία. Να μην αναμένει ότι μετά από μια διαδικασία σκέψης και συζήτησης ενός δημοκρατικού και γόνιμου διαλόγου που απαιτούν οι περιστάσεις αλλά και η κουλτούρα της Αριστεράς, θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα δρομολογήσουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα τόσο της κοινωνίας όσο και του κόμματος. Δηλαδή, προτάσεις που θα δίνουν απαντήσεις όχι μόνο στα ερωτήματα που ήδη υπήρχαν αλλά και σε αυτά που διαρκώς αναδύονται. Η προσδοκία όλων μας επομένως είχε ενισχυθεί ότι μετά το συνέδριο θα βγει το κόμμα ανανεωμένο, ισχυρό και προπάντων προσηλωμένο στην επίτευξη των μεγάλων στόχων του, που είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός και η αναδιανομή του πλούτου όπως άλλωστε είχε αναφερθεί και ο γραμματέας του κόμματος. Κυρίως επειδή δεν νοείται σοσιαλισμός χωρίς την οργάνωση της κοινωνίας που θα βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία καθώς και στη διαχείριση των μέσων παραγωγής. Ούτε όμως βελτίωση ή πιο σωστά εξανθρωπισμός του πολίτη χωρίς να τού δίνεται στην ουσία ο λόγος δημοκρατικά.

Όταν όμως έχει απέναντί του τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις του καπιταλιστικού κόσμου, έχει μεγάλο εμπόδιο για τους εξής λόγους: Επειδή προωθείται το άτομο και εκθειάζεται ο ατομικισμός σε βάρος της συλλογικότητας στην κάθε κοινωνία. Επειδή οι δυνάμεις αυτές, τόσο διεθνώς όσο και της Ε.Ε. με κυρίαρχο τον βόρειο άξονα στα ευρωπαϊκά ζητήματα, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους όχι μόνο να κάμψουν τη δυναμική τής αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μηδενίσουν κάθε σοσιαλιστική ιδέα, είτε με τη μορφή πιέσεων οικονομικής λιτότητας είτε με τη μορφή κριτικής σύμφωνα με το δικό τους αξιακό σύστημα, ώστε να παρουσιάζουν την πολιτική μας μη αξιόπιστη και ουτοπική. Οι κύριες γι' αυτό αιτίες είναι, να αναχαιτίσουν την πορεία μας, γιατί φαίνεται ότι απειλούνται τόσο με τις πρακτικές και τις ιδέες μας όσο και με τους στόχους και τα οράματά μας.

Τι κάνει ή τι μπορεί να κάνει το κόμμα λοιπόν μπροστά σε τέτοιες συνθήκες; Ποιο είναι συνεπώς το στοίχημα εδώ για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενδεχομένως ένα πρόγραμμα που, αφού κριθεί κατάλληλο να μας βγάλει από την κρίση, να κερδίσουμε ξανά την εξουσία το 2019; Ίσως να ακούγεται καλό στο να βγούμε από την κρίση. Όμως το κόμμα δεν θα πρέπει να είναι προσηλωμένο στον στόχο κατάκτησης της εξουσίας, επειδή θα υπηρετούσε έτσι ακριβώς τα διάφορα κοινοβουλευτικά παιχνίδια της αστικής δημοκρατίας για την εναλλαγή της κυβερνητικής εξουσίας. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η κατάκτηση της ηγεμονίας. Όταν έχουμε κερδίσει την ηγεμονία μπορούμε να κυβερνούμε και χωρίς να έχουμε πολιτική εξουσία γιατί θα κυβερνούν οι ιδέες μας. Ιδέες τέτοιες που θα έχουν συνθέσει ήδη μια νέα κοινή λογική αντίθετη εκείνης του νεοφιλελευθερισμού. Επειδή ηγεμονία δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά τη δύναμη των ιδεών και των κοσμοαντιλήψεών μας παιδαγωγικά ώστε να μπορούμε να οδηγούμε τις εργατικές τάξεις καθώς και τις φύλα προσκείμενες σε αυτές μερίδες ή κοινωνικά στρώματα και να κυριαρχούμε στις αντίπαλες ή εχθρικές χωρίς βίαια μέσα. Μόνο έτσι μπορεί το κόμμα μας, ως πραγματική έκφραση των εργατικών τάξεων, τόσο με τις ιδέες του όσο και με τις πρακτικές του να καταφέρει βαρύ πλήγμα στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες ιδέες του καπιταλιστικού κόσμου.

Με τι όμως κόμμα θα γίνουν αυτά πράξη; Τι κόμμα θέλουμε να έχουμε; Ένα κόμμα με ισχυρή ηγεσία και με ανίσχυρη βάση, άβουλη, χωρίς αντίλογο ή διάλογο, να παίρνει τις εντολές τής ηγεσίας και να τις εκτελεί; Ή να έρχονται στελέχη πρώτης και δεύτερης γραμμής της ηγεσίας του κόμματος στις διάφορες τοπικές Ο.Μ. και να κάνουν πού και πού ομιλία ενημερωτική για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και να θεωρείται ότι η συγκεκριμένη τοπική Ο.Μ. δεν ήταν αδρανής στον ετήσιο απολογισμό της; Όχι, δεν είναι αυτή καν στρατηγική που ταιριάζει και εκφράζει την Αριστερά. Αυτό που προτείνεται εδώ είναι ότι για να κάνει τα βασικά σοσιαλιστικά σχέδια πράξη το κόμμα πρέπει να εκδημοκρατιστεί και να βρει την απαιτούμενη σύνθεσή του. Δηλαδή, να βρει μια οργανική ενότητα η ηγεσία με τη βάση μέσω μιας κομματικής εκπαίδευσης, για να θυμηθούμε τον Γκράμσι. Δεν νοείται δημοκρατία χωρίς συμμετοχή, αλλά ούτε και διάλογος χωρίς γνώση των διαφόρων θεμάτων που συζητούνται. Χωρίς πληροφορίες και γνώση των μελών η συμμετοχή τους είναι άγονη ή τυφλή και η δράση τους χωρίς προσανατολισμό. Δεν συμμετέχουμε μόνο γιατί έχουμε το δικαίωμα συμμετοχής για να μη μιλούμε. Ούτε και να ομιλούμε χωρίς να γνωρίζουμε. Συμμετέχουμε για να συμβάλουμε στην υλοποίηση των στόχων μας, να αλλάξουμε τα πράγματα και τους θεσμούς βελτιώνοντας τη ζωή μας. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε τα θέματα της συζήτησης μέσω εκπαίδευσης για να συμβάλουμε ουσιαστικά. Απαιτείται επομένως, εκπαίδευση μέσα στο κόμμα ώστε να φτάσει με αυτή τη γνώση το κάθε μέλος της βάσης στο επίπεδο της ηγεσίας.

Με την εκπαίδευση λοιπόν και όχι με την καθοδήγηση έχουμε ένα κίνητρο επιθυμίας συμμετοχής των μελών να προσέρχονται στις συνεδριάσεις πιο συχνά και πιο αποτελεσματικά. Μονάχα με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξαλειφθεί η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Έτσι, μπορεί να βρει το κόμμα την ενότητά του να διεκδικήσει μετά την υλοποίηση των στόχων του και γιατί όχι και την αταξική σύνθεση της κοινωνίας γενικότερα. Να η κεντρική σημασία του 2ου Συνεδρίου. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς αλλά έχουμε αποθέματα δύναμης και τόλμης να το επιχειρήσουμε. Αυτό θα είναι το ραντεβού μας με την Ιστορία. Αυτή και η δικαίωση των αγώνων μας.

Γιώργος Ε. Σκουλάς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πυλαίας Πανοράματος Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL