Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Άντε μετά να βρεις άκρη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άντε μετά να βρεις άκρη...

“Την επαναφορά των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού” ήταν το κορυφαίο χθεσινό tweet του Άδωνι Γεωργιάδη, που αίφνης ανακάλυψε την αποκατάσταση της κορυφαίας αυτής απόφασης που σημάδεψε το αξέχαστο πέρασμά του από το υπουργείο Υγείας. Ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας διέτρεξαν το smartphone του αντιπροέδρου της Ν.Δ. στη σκέψη πως η αυτή η κυβέρνηση θα επαναφέρει το χαράτσι των 5 ευρώ για την προσέλευση των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας και έσπευσε να αναπαράγει την “είδηση” που έσκασε σαν κεραυνός το πρωί της Πέμπτης σε εξειδικευμένη ιατρική ενημερωτική ιστοσελίδα με την υπογραφή έμπειρου δημοσιογράφου στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Τέτοιο ανέλπιστο δώρο δεν θα μπορούσε να δει ο Άδωνις Γεωργιάδης ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Ήταν δε τόση η χαρά του, που δεν έκανε τον κόπο ούτε να το σκεφτεί. Δεν στάθηκε ούτε μια στιγμή να αναλογιστεί "βρε, μπας και είναι δημοσιογραφική πατάτα;". Δεν πέρασε καν από το μυαλό του η αμφιβολία να τα μπέρδεψε κάποιος πάνω στην ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Τίποτα από όλα αυτά δεν σκέφτηκε ο εθισμένος στο Τwitter αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και έσπευσε να στήσει το γνωστό και αγαπημένο του πάρτι στα social media. Εκεί που εκατό και πλέον ψεύτικοι και πληρωμένοι λογαριασμοί τον ακολουθούν αναπαράγοντας μηχανικά ό,τι κατεβάσει η κούτρα του. Εκεί που η προπαγάνδα μπερδεύεται με το αληθοφανές. Εκεί που το ψέμα μπλέκεται με την “είδηση” και το μόνο που μετράει είναι η μαζική αναπαραγωγή. Γιατί πλέον δεν αρκεί η παλιά, καλή συνταγή του πες, πες κάτι θα μείνει. Γιατί στην εποχή μας μετράει και το πλήθος των φορέων της προπαγάνδας, που μεταφράζεται στο όσο πιο πολλοί το πουν όλο και περισσότερο είναι αυτό που θα μείνει. Έτσι λειτουργούν ο πρώην υπουργός Υγείας και οι όμοιοί του. Με ένα πολυπληθές δίκτυο αναπαραγωγής προπαγανδιστικών μηνυμάτων.

Μόνο που χθες αυτός ο μηχανισμός έπαθε εμπλοκή. Μπλόκαρε το σύστημα Άδωνι όταν ο κατασκευαστής της “είδησης” της επαναφοράς των 5 ευρώ στα νοσοκομεία κατάλαβε την γκάφα του και έσβησε την είδηση από το Διαδίκτυο. Και έτρεχε μετά να το μαζέψει ο Άδωνις και ο μηχανισμός των “φίλων” του που είχαν σπεύσει να βγάλουν στη σέντρα την κυβέρνηση για το χαράτσι που επιστρέφει τον Ιανουάριο του 2017. Μαζί και η ηλεκτρονική δημοσιογραφία του “κόπι-πάστε”, που αναπαράγει άκριτα και ανεξέλεγκτα ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει στο Ίντερνετ αρκεί να φέρνει επισκέπτες στην ιστοσελίδα. Όλοι μαζί έτρεχαν να διαγράψουν την “είδηση”, που είχε ήδη, όμως, περάσει μπροστά από χιλιάδες έκπληκτα μάτια, που κουνούσαν απογοητευμένοι το κεφάλι για την κατάντια της κυβέρνησης που κάνει ό,τι και οι προηγούμενοι. Όπως και να το κάνεις η ζημιά είχε γίνει. Κι ας έσβηνε τα tweet ο Άδωνις για να γλιτώσει την καζούρα. Και ας εξαφανιζόταν άρον άρον η “είδηση” από τις ιστοσελίδες. Στο μυαλό και στη συνείδηση κάποιων τα 5 ευρώ επέστρεψαν και άντε εσύ τώρα να τους πείσεις για το αντίθετο.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το μικρό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί κανείς εύκολα να αναλογιστεί πόσο δύσκολο είναι να αντιστρέψεις τις εντυπώσεις σε περιπτώσεις πιο καλοστημένης προπαγάνδας. Όταν πρέπει να αποδείξεις ακόμη και τα αυταπόδεικτα. Όταν πρέπει να αποδείξεις στα παχύδερμα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας ότι δεν είσαι ελέφαντας, "αφού όλοι το λένε πως είσαι ελέφαντας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL