Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
30ή Οκτωβρίου: Μια υπέρβαση για τον κ. Παυλόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

30ή Οκτωβρίου: Μια υπέρβαση για τον κ. Παυλόπουλο

Έβλεπα τις εκδηλώσεις στην Αθήνα για την απελευθέρωση της στις 12 Οκτωβρίου 1944 έπειτα από 3,5 χρόνια ναζιστικής κατοχής και αναρωτιόμουν τι χαρές θα δούμε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για τη δική της απελευθέρωση, στις 30 του Οκτώβρη εκείνης της ματωμένης χρονιάς.

Προσγειώθηκα ανώμαλα. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που έλαβε (αν έλαβε) χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συμμετοχή του δήμου σε έναν ευρύτερο εορτασμό, η στάση της Περιφέρειας δείχνει πώς αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους θέματα οι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης.

Κατ' αρχήν, ο κ. περιφερειάρχης, ανθυποψήφιος του κ. Μητσοτάκη για την ηγεσία της βαθιάς πλέον Δεξιάς, προφανώς ξέχασε στην απόφαση που έβγαλε για το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου την επέτειο που από φέτος είναι επίσημη με Προεδρικό Διάταγμα. Έπειτα από την αντίδραση του βουλευτή Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο κ. Τζιτζικώστας έβγαλε χωριστή ανακοίνωση για τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου. Για να μην ταυτιστούν οι δυο απελευθερώσεις, το 1912 και το 1944, να μην υπάρξει σχέση μεταξύ της επετείου της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα το 1940 και της λήξης του το 1944;

Κι ας γιορτάζονται σε όλη την Ευρώπη όχι οι επέτειοι της έναρξης του πολέμου, αλλά αυτές της απελευθέρωσης...

Χαριτόβρυτα λείψανα!

Από μια άποψη, είναι ευπρόσδεκτη η απομόνωση της επετείου. Για σκεφτείτε να εντασσόταν στον εορτασμό (που θα γινόταν πενθήμερος) μαζί μ' αυτό που ο κ. Τζιτζικώστας θεωρεί ότι κολλάει: 25 Οκτωβρίου, «Λιτάνευση της ιεράς εικόνας Παναγία 'Της Επισκέψεως', μετά των χαριτοβρύτων λειψάνων και της ιεράς εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των Αρχών και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης».

Το αντέγραψα, κατά λέξη, από την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σκέφτηκα τους καπετάνιους και τους άλλους αντάρτες αντάμα με τα... χαριτόβρυτα λείψανα.

Έτσι, λοιπόν, η επέτειος της εισόδου στην πόλη των συντεταγμένων δυνάμεων του ΕΛΑΣ, στις 30 Οκτωβρίου, με επικεφαλής τον αρχικαπετάνιο της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ Μάρκο Βαφειάδη και τον στρατηγό του ΕΛΑΣ (τον άλλοτε «κόκκινο συνταγματάρχη» του τακτικού στρατού), Ευριπίδη Μπακιρτζή, θα γιορταστεί, όπου γιορταστεί, χώρια.

Το ερώτημα είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που κατά παράδοση παρίσταται στους εορτασμούς του τριημέρου, θα κάνει την υπέρβαση και θα τιμήσει με την παρουσία του όχι μόνο τις δοξολογίες και τα λοιπά εθιμοτυπικά του κ. Τζιτζικώστα, αλλά και την ουσία: για παράδειγμα όχι μόνο την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Γ' Σώματος Στρατού (θα έχει ήδη μπόλικα από τις προηγούμενες μέρες) αλλά και την αντίστοιχη π.χ. στο Μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όπου υποθέτω ότι έστω και εκτός Πρωτοκόλλου θα προσέλθουν όλοι (ελπίζω) οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, ασχέτως της σημερινής πολιτικής τους τοποθέτησης.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η κίνηση των Βαφειάδη και Μπακιρτζή, να αγνοήσουν τη συμφωνία της Καζέρτας, έσωσε τις πιο σπουδαίες υποδομές της Θεσσαλονίκης (το έτοιμο να ανατιναχτεί λιμάνι, το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην οδό Αγίου Δημητρίου, τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, τους αλευρόμυλους κ.λπ.). Αλλού με την επίδειξη δύναμης, αλλού με μάχες του εφεδρικού ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες και Γερμανούς, η πόλη σώθηκε και χάρη στη λεγόμενη ΕΑΜοκρατία δεν υπέστη αυτά που έγιναν στην Αθήνα, π.χ. τα Δεκεμβριανά.

Για γνήσια ιστορική μνήμη

Ακόμη και οι συλληφθέντες ταγματασφαλίτες, επίσημα προδότες για την κυβέρνηση του Καΐρου αλλά και την πρώτη επίσημη στην ελεύθερη Αθήνα, παραδόθηκαν στις συμμαχικές αρχές. Οι ίδιοι, στη συνέχεια, εντάχθηκαν στις «εθνικές» δυνάμεις και αποτέλεσαν μαζί με άλλους γερμανοντυμένους τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων της Λευκής Τρομοκρατίας!

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει την απελευθέρωση με ονοματοδοσία στο τμήμα της Βασιλέως Γεωργίου από τον Λευκό Πύργο ώς την πλατεία Δημαρχείου, δηλαδή το κομμάτι που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο. Θα στηθεί εκεί και αναμνηστική στήλη.

Τα ονόματα των κατοχικών δημάρχων και άλλων συνεργατών των Γερμανών κατακτητών πότε θα πάψουν να βρωμίζουν τους δρόμους της πόλης;

Η διαγραφή της μνήμης που επί δεκαετίες επιχειρεί η Δεξιά με τα εξωνημένα όργανά της (κάποιοι που συμμετείχαν και σε κορυφαία όργανα της δικτατορίας, όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή, πέρασαν από την κολυμβήθρα του αποχουντισμού με την ανοχή πολλών μη χουντικών) ήρθε η ώρα να τελειώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL