Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.9°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.7°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C18.8°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.8°C20.2°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 88%
Το νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετικό τοπίο συσχετισμών καταγράφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της “Αυγής” η επιρροή στα 150 μέλη της Κ.Ε. είναι περίπου η εξής:

Ενωτική Κίνηση: 38% (57 μέλη), 53+: 28% (42 μέλη), Πλατφόρμα 2010: 21% (31 μέλη), Διάφοροι: 6,5% (10 μέλη), Ιστορικά στελέχη: 4% (6 μέλη) και Σοσιαλιστική Τάση: 2,5% (4 μέλη).

Στα αποτελέσματα αυτά συμπίπτουν και οι εκτιμήσεις των τάσεων, πλην Ενωτικής Κίνησης, που υποστηρίζει ότι κινείται ψηλότερα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Ενωτική Κίνηση είναι σαφώς η τάση με τη μεγαλύτερη επιρροή, αν και απείχε αρκετά από τον στόχο της αυτοδυναμίας που είχε θέσει η ίδια. Αρκετά καλύτερα από ό,τι αναμενόταν πήγαν οι 53, αλλά και η Πλατφόρμα 2010, ενώ θετική καταγραφή υπάρχει και για την ομάδα των ιστορικών στελεχών του κόμματος (Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης) και για την πασοκογενή Σοσιαλιστική Τάση του κόμματος (Αντώνης Κοτσακάς, Δημήτρης Σακελλάρης).

Οι συσχετισμοί αυτοί αναμένεται να αποτυπωθούν στην εκλογή τη Πολιτικής Γραμματείας στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πιθανόν να γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Με βάση ότι καμία τάση δεν έχει απόλυτη αυτοδυναμία και με δεδομένο ότι διαφαίνεται μια απροθυμία εκ μέρους στελεχών από το υπουργικό συμβούλιο να επιστρέψουν στο κόμμα για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης για την αναβάθμισή του, ο Πάνος Ρήγας συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες για να επανεκλεγεί στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει η υψηλή θέση που έλαβε στην ψηφοφορία για την Κ.Ε. (10ος), αλλά και ότι θεωρείται ενωτικός χαρακτήρας.

Η εικόνα των τάσεων

Η Ενωτική Κίνηση αντιμετώπισε εν μέσω του συνεδρίου κάποιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, με ορισμένα στελέχη της να εμφανίζονται απαισιόδοξα για το μέλλον της τάσης. Όμως, τέτοιες αναταράξεις έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο παρελθόν στην Ενωτική, αλλά η τάση κατάφερε τελικά να διατηρήσει τη συνοχή της και τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της. Επιπλέον, φαίνεται ότι ανέκοψε το ρεύμα επιρροής των 53 σε κομμάτια της και διατηρεί σε γενικές γραμμές δυνατές σχέσεις με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι η τελευταία συνομιλεί και με τους 53.

Επίσης, η Ενωτική φαίνεται να χρεώνεται (τουλάχιστον σύμφωνα με στελέχη άλλων τάσεων) την κύρια ευθύνη για την εικόνα της συνεδριακής διαδικασίας το Σάββατο το βράδυ στη συζήτηση για το καταστατικό, καθώς είχε τον κύριο έλεγχο του προεδρείου, αλλά και ήταν η τάση που είχε επιμείνει στην ανάγκη να γίνουν τέσσερις καταστατικές αλλαγές. Να σημειωθεί, πάντως, ότι και οι 53+ έχουν δεχτεί κριτική για το ότι δεν συνέβαλαν στο να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι στη συγκεκριμένη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Ενωτικής ανέφεραν στην “Αυγή” ότι “εξετάζεται συλλογικά όλη η διαδρομή της προσυνεδριακής και συνεδριακής διαδικασίας, οι αδυναμίες και τα θετικά στοιχεία”. “Τις εκτιμήσεις μας θα τις καταθέσουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία είναι τα καθ' ύλην αρμόδια να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου και να εργαστούν για τη συντομότερη δυνατή ενεργοποίηση της πολιτικής απόφασης με ουσιαστικό τρόπο στην πράξη, ώστε να μην παραμείνουν διαπιστώσεις” τόνιζαν.

Σε ό,τι αφορά τους 53, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τους βρίσκει σε κατεύθυνση συνεννόησης με την ιστορική ηγεσία του κόμματος. Κύκλοι των 53+ έλεγαν στην "Αυγή" πως “οι αντιπρόσωποι του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν τις Κασσάνδρες που ήθελαν το συνέδριο να είναι μια διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος στην κατεύθυνση του ρεαλισμού και της Κεντροαριστεράς”. “Στη συζήτηση και την πολιτική απόφαση αποτυπώθηκε ο αριστερός και ριζοσπαστικός χαρακτήρας του κόμματος, ο στόχος για μια ισχυρή ριζοσπαστική Αριστερά και για υπέρβαση του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη” υπογράμμιζαν.

Πηγές της Πλατφόρμας 2010 έλεγαν στην “Αυγή” ότι “η επόμενη μέρα του συνεδρίου αποκαλύπτει μια νέα πολιτική γεωγραφία στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία πρέπει να βασιστεί στη σύγκλιση στη σύνθεση και στη συνεννόηση, οι οποίες είναι ιδρυτικές παραδοχές του ΣΥΡΙΖΑ”. “Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου και να στηρίξουμε το κυβερνητικό έργο” συμπλήρωναν.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην εκλογή μελών της Κ.Ε., θετική έκπληξη έκαναν οι Νίκος Φίλης (2ος), Ανδρέας Ξανθός (4ος), Παύλος Πολάκης (7ος), Ρένα Δούρου (9η), Νάσος Ηλιόπουλος (11ος) και Ράνια Σβίγκου (13η). Σε όχι τόσο ψηλή θέση όσο προβλέπονταν βρέθηκαν οι Νίκος Παππάς (8ος), Δημήτρης Τζανακόπουλος (40ός) και Αλέκος Φλαμπουράρης (41ος). Στην Κ.Ε. δεν εκλέχθηκε το μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Παυλίδης από την Ενωτική Κίνηση, γεγονός για το οποίο εξέφρασαν δυσαρέσκεια και στελέχη από άλλες πλευρές.

Υποψηφιότητα για την Κ.Ε. δεν είχαν θέσει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Σταθάκης.

“Απόφαση και δέσμευση όλων μας για ένα νέο συλλογικό ξεκίνημα τόσο για το κόμμα όσο και για την κυβέρνηση” δήλωσε στο Τwitter σχετικά με το συνέδριο ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο Νίκος Παππάς το χαρακτήρισε, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, «τεράστιο βήμα αυτοσυνείδησης για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ηγεσία και τα μέλη της». “Το Συνέδριο έδειξε αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των αρχών της Αριστεράς και του κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή” είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Νίκος Φίλης, ενώ στο ίδιο μέσο ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι “Το συνέδριο έδειξε την εμπιστοσύνη του στα στελέχη από την καρδιά της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ του 4%”. “Η αυλαία του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίσκει ανανεωμένους, αισιόδοξους και ενωμένους για δίκαιη ανάπτυξη και μάχη απέναντι στις ανισότητες” σχολίασε στο Τwitter o Γιάννης Μπαλάφας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL