Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μονόδρομος;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονόδρομος;

Βαδίζουμε στον 4ο χρόνο υλοποίησης οικονομικών, πολιτικών προγραμμάτων, τα οποία βασίζονται στα υπογεγραμμένα Μνημόνια.

Το αποτέλεσμα των προγραμμάτων αυτών είναι σαρωτικό για τη βάση της κοινωνίας και ειδικά για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και τους νέους.

Σε μια 3ετία οι μισθωτοί έχουν χάσει πάνω από 30 δισ. ευρώ σε εισοδήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πάνω από 4 δισ. ευρώ, πάνω από 300.000 καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 29%. Αν υπολογίσει κανείς και την επί μήνες απλήρωτη εργασία περίπου 800.000 ανθρώπων, τότε η ανεργία στο διάστημα αυτό ξεπερνάει το 34%. Οι μακροχρόνια άνεργοι, εκείνοι δηλαδή που δεν θα έχουν κανένα εισόδημα ή επίδομα θα προσεγγίσουν στο τέλος του χρόνου το 1.000.000 άτομα.

Πρόκειται δηλαδή για μια χώρα η οποία δεν εργάζεται πλέον και γι' αυτό το ΑΕΠ έχει κατρακυλήσει από τα 280 δισ. ευρώ στα 170 δισ. ευρώ.

Η ίδια εικόνα ξετυλίγεται και θα ξετυλιχθεί με πιο βίαιο τρόπο στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του Νότου. Ωστόσο, ήδη και στις Βόρειες χώρες τα στοιχεία δείχνουν ότι μαίνονται παρόμοια προβλήματα. Πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας συστημικής κρίσης, που επιδεινώνεται από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η βασική επιλογή τους είναι η ανεργία, η μαζική και τεράστια ανεργία, με πρόσχημα να μην ανέβει ο πληθωρισμός. Γνωρίζουμε ότι αν ο μέσος πληθωρισμός από το 1,5% που είναι σήμερα στην Ευρώπη έφθανε στο 3% (δηλαδή ποσοστό αμελητέο), αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανάσα για τη βάση της κοινωνίας. Όμως οι επιλογές είναι απολύτως ταξικές και για τούτο δεν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.

Σε σχέση με τον μονόδρομο των πολιτικών που εφαρμόζονται, παρατίθενται τα πιο κάτω ως παράδειγμα για τον τρόπο αντιστροφής της κατάστασης, ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του συστήματος.

Αν, σήμερα που μιλάμε, οι μισθοί ανέβαιναν από τα 586,00 ευρώ μικτά στα 751,00 ευρώ μικτά, το συνολικό ετήσιο εισόδημα θα αυξανόταν κατά περίπου 750 εκατ. έως 800 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8 έως 1% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία τουλάχιστον 40.000 θέσεων εργασίας αμέσως. Το εισόδημα αυτό θα επέστρεφε στα ασφαλιστικά ταμεία, ποσό περίπου 450 εκατ. ευρώ σε ένα έτος, και από τη λειτουργία του στην αγορά με βάση τους πολλαπλασιαστές θα επέστρεφε σε φόρους και ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ επίσης.

Η αλλαγή πλεύσης έχει πολύπλευρα θετικά αποτελέσματα. Τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν από μια σειρά πηγών όπως η φοροδιαφυγή, το παρεμπόριο, το πάσης φύσης λαθρεμπόριο, η απευθείας χρήση τους από τα λαμβανόμενα δάνεια, η μη πληρωμή ομολόγων άγνωστης προέλευσης που εμφανίζονται από το εξωτερικό. Έτσι, θα μπορούσαν να βρεθούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, σήμερα φουντώνει η συζήτηση για επερχόμενο κούρεμα καταθέσεων προσωπικών και όψεως. Στην Ευρώπη συνολικά, η ποσότητα του χρήματος προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 9,5% στο 1,5%. Δεν πρόκειται βέβαια για ανάπτυξη, αλλά για χρηματοδοτική ασφυξία.

Αν σήμερα αυξανόταν η κατώτατη σύνταξη κατά 50,00 ευρώ μόνο τον μήνα, το συνολικό ετήσιο εισόδημα μόνο από τις κατώτατες συντάξεις θα ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ, η αύξηση του ΑΕΠ περίπου 0,5%, οι νέες δημιουργούμενες θέσεις εργασίας περίπου 20.000 τον 1ο χρόνο, η επιστροφή στα δημόσια ταμεία από φόρους και ΦΠΑ της κατανάλωσης περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Στη ζωή συνήθως λένε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι περισσότεροι μονόδρομοι καταλήγουν συνήθως σε αδιέξοδο ή σε τοίχο. Υπάρχει δυνατότητα και άλλων επιλογών. Αλλά σίγουρα απαιτείται ριζική αλλαγή πλεύσης τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι η βάση των προβλημάτων βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα που τα παράγει ξανά και ξανά. Γι' αυτό και η πραγματική και ουσιαστική λύση, βρίσκεται στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτή είναι και η πιο σημαντική προσφορά για τις επόμενες γενιές.

* O Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL