Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ο αρχισυνδικαλιστής και ο πορτιέρης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αρχισυνδικαλιστής και ο πορτιέρης

Συμβαίνει σπάνια σε μια δικαστική αντιπαράθεση, και ειδικά όταν εξελίσσεται σε αστικά δικαστήρια, εκτός από τη σημαίνουσα πολιτική αξία της αντιπαράθεσης, να είναι ταυτόχρονα και διασκεδαστική για ένα μέρος του ακροατηρίου!

Αιτίες της σύγκρουσης που κορυφώθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο κτήριο 6 της Ευελπίδων, η συνεχώς επιβαρυνόμενη κατάσταση του συνδικαλισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στον Δήμο της Αθήνας.

Ένας δήμος που επανδρωνόταν για δεκαετίες με δεξιά ρουσφέτια και έδινε την αντίστοιχη εκλογική ισχύ στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. [Ενδεικτικό της κατάστασης σήμερα στον ΣΕΔΑ (Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων) είναι να κατέχει η ΔΑΚΕ 16 έδρες, η ΠΑΣΠ 2 και η ΑΣΚ μόνο 3 και με το ζόρι!]

Όχι πως αυτή η επικράτηση δεν δημιουργεί από μόνη της ζητήματα, αλλά η για χρόνια συνδιαλλαγή των συνδικαλιστών με τη διοίκηση του δήμου, η υπόγεια παρέμβασή τους σε κρίσεις προϊσταμένων και διευθυντών σε συνδυασμό με ένα συνεχώς διογκούμενο πλέγμα τρομοκρατίας των υπαλλήλων και υποταγής τους στους αρχισυνδικαλιστές, δηλητηρίαζε και δηλητηριάζει τις εργασιακές σχέσεις και εγκλωβίζει, όχι αναίτια, τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα για τον πρόεδρο του ΣΕΔΑ ξεκίνησαν με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΚΕ στον Δήμο Αθηναίων και της ΔΑΚΕ Δημοσίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., χάνοντας για πρώτη φορά τα στηρίγματα διαπλοκής με την κρατική εξουσία, αισθάνθηκε ανασφάλεια, παρά την ισχύ του μέσα στον δήμο.

Επέλεξε, λοιπόν, την αλλαγή του καταστατικού του ΣΕΔΑ, βάζοντας στόχο τη μείωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να αυξηθεί το εκλογικό μέτρο και να σφίξει το σχήμα γύρω του, αφήνοντας οριστικά έξω από το Δ.Σ. την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ και δυσκολεύοντας την ανάδειξη παράταξης των ΑΝ.ΕΛΛ.

Το τραγελαφικό των επιλογών του κατέληξε σε μια καταστατική συνέλευση, την άνοιξη του 2015, όπου μη έχοντας τη ζητούμενη απαρτία, άνω των 800 παρόντων, κάλεσε, ούτε 400 συναδέλφους, να ψηφίσουν εάν θεωρούν ότι αποτελούν απαρτία! Με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΝ να ακολουθεί υποταγμένος την παρανομία και την επικεφαλής της ΠΑΣΠ να ψελλίζει μόνο για το λάθος εκείνης της συνέλευσης.

Η παράταξη της ΑΣΚ αντέδρασε, καταγγέλλοντας την παρανομία, και ζητώντας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να πάρει θέση. Καμία αντίδραση! Έτσι προχωρήσαμε ζητώντας με εισαγγελική παραγγελία τα πρακτικά της συνέλευσης και αντίγραφο των υπογραφών των συμμετεχόντων που αποδεικνύει τον αριθμό των παρόντων. Το προεδρείο του ΣΕΔΑ αγνόησε την εισαγγελική παραγγελία και η ΑΣΚ πήρε την πρωτοβουλία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πολλά συνέβησαν τους μήνες που ακολούθησαν, μέχρι και προσπάθειες τρομοκράτησης συναδέλφων που είχαν συμμετάσχει στην αγωγή, ώσπου καταλήξαμε στη δίκη, τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, ζήτησε να μιλήσει στο δικαστήριο, και παραδέχθηκε ευθέως την παρανομία της διοίκησής του και πως προχώρησε σε αλλαγή καταστατικού δίχως να υπάρχουν υπογραφές των παρόντων, γιατί, δήθεν, έτσι δεν θα είχαν επιπτώσεις όσοι την κοπανούσαν από τη δουλειά τους, και δεν έρχονταν στις συνελεύσεις!

Ήταν τέτοιο το θράσος του, που αιτιολόγησε την παρανομία, ότι για πάνω από μια δεκαετία ο ΣΕΔΑ δεν καταγράφει παρουσίες, αλλά έχει ένα στέλεχος της ΔΑΚΕ, τον ίδιο άνθρωπο για δέκα χρόνια, ο οποίος στέκεται στην πόρτα της αίθουσας των συνελεύσεων και μετράει τις παρουσίες! Ο, για δέκα χρόνια διευθυντής στον Δήμο και δέκα χρόνια αμετακίνητος πρόεδρος του ΣΕΔΑ, με τον δικό του «ισόβιο πορτιέρη», να ψευδομαρτυρεί, λες και το μεγαλύτερο σωματείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας είναι νυχτερινό μαγαζάκι του!

Τέτοια φαινόμενα χείριστης συνδικαλιστικής δράσης, είναι άξια μελέτης για το μέλλον, για μια εποχή που παρήλθε, ελπίζουμε οριστικά. Η αλλαγή του τρόπου κρίσης διευθυντών και προϊσταμένων, δίχως την παρουσία συνδικαλιστών σε αυτά τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι ένα πολύ καλό βήμα. Όπως και η δυνατότητα κρίσης, από τη βάση των εργαζομένων, όλων όσων λαμβάνουν θέσεις εξουσίας στον δημόσιο τομέα.

Για τη συνέχεια βλέπουμε...

Φώτης Νεκτάριος Σαγώνας, είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL