Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Να είμαστε όλοι με τον υπουργό Παιδείας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να είμαστε όλοι με τον υπουργό Παιδείας!

ΔΕΝ ξέρω αν έπρεπε να επινοήσουμε τον Νίκο Φίλη ως υπουργό της κυβέρνησης...

ΞΕΡΩ ότι σήμερα έχουμε υπουργό Παιδείας τον Νίκο Φίλη που βάλλεται από όλες τις συντηρητικές πλευρές, επειδή εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία και, ως θεσμικός υπεύθυνος διαμόρφωσης του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών, σχεδιάζει την αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος.

Πού είναι το τραγικό της υπόθεσης;

Στο ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θεσμοθετεί το αυτονόητο, τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ως θρησκειολογικό μάθημα και όχι ως ομολογιακό, δηλαδή ως μάθημα κατήχησης, από τη στιγμή που στην Ελλάδα έχομε συνταγματικά θεσμοθετημένη ανεξιθρησκία.

Ειλικρινά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επιμονή της Εκκλησίας να επιβάλει στο κράτος και στο αρμόδιο υπουργείο την άποψή της ή μάλλον τη... συνήθειά της να παρεμβαίνει σε ζητήματα του κράτους, και στην προκειμένη περίπτωση της εκπαίδευσης. Πρόκειται μάλλον για... χούι που έχει κληρονομηθεί από την εποχή του Βυζαντίου και, μετά τόσους αιώνες, δεν λέει να εξαλειφθεί.

Όποιος πρόσεξε τις διατυπώσεις του Νίκου Φίλη γι’ αυτό το θέμα, θα διαπίστωσε πως ήσαν πάρα πολύ προσεκτικές και ουσιαστικές, καταδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα ο θρησκευτικός ρόλος της Εκκλησίας δεν θίγεται αλλά, αντίθετα, αναβαθμίζεται, αφού τώρα θα μπορεί απερίσπαστη να αφιερωθεί στο έργο της κατήχησης, της θρησκευτικής λατρείας, της ενίσχυσης της πίστης των ορθοδόξων.

Συνεπώς, ο Νίκος Φίλης, είτε έχει παρεξηγηθεί είτε βάλλεται σκόπιμα στο πλαίσιο μιας ανούσιας και άγονης πολιτικής αντιπαράθεσης...

Χωρίς να θίγει σε τίποτα τη χριστιανική θρησκεία, με την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προσφέρει στις νέες γενιές την ευκαιρία να στεριώσουν την πίστη τους μέσα από κριτική στάση και τη συγκριτική αξιολόγηση των θρησκειών που θα διδάσκονται - αυτό είναι και η πεμπτουσία της Παιδείας, όπως άλλωστε την αντιλαμβάνεται η Ριζοσπαστική Αριστερά. Κι αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασαλεύεται το αστικό σύστημα που είχε μάθει να αυθαιρετεί σε βάρος της κοινωνίας.

Κάποιοι μητροπολίτες, δυστυχώς, επιμένουν να πολιτικολογούν και εντός του θρησκευτικού χώρου υπερτονίζοντας τον δικό τους παρεμβατικό ρόλο στα πολιτικά-κρατικά ζητήματα. Ξεχνάνε τη ρήση ''ου δύνασαι δυσίν κυρίοις δουλεύειν...''.

Κι από την άλλη, χρησιμοποιούν φρασεολογία σε βάρος του υπουργού Παιδείας που δεν συνάδει με το ιερατικό τους σχήμα και το θρησκευτικό τους λειτούργημα. Αυτό θα έλεγα πως αποτελεί άκρατη υποκρισία!

Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!

Οι ιεράρχες που επιτίθενται στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη σκόπιμα αποσιωπούν την παραίνεση του Ιησού τού από Ναζαρέτ, ''απόδοτε ουν τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ''.

Εμείς ωστόσο, ως σύντροφοι του Νίκου Φίλη, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτές της κυβέρνησης, οφείλουμε να εκφράζουμε δημόσια τη συμπαράστασή μας στον υπουργό Παιδείας για την προσπάθειά του να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναμορφώσει τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Άλλωστε, κατά τον Κάλβο ''...θέλει αρετήν και τόλμη η Ελευθερία''. Μην το λησμονάμε...

Τάκης Γεωργακόπουλοςγιατρός, αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL