Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Υπάρχουν μεταξύ μας και οι υπερθεματιστές της ανεργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν μεταξύ μας και οι υπερθεματιστές της ανεργίας

Με το που ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών σταθμών τηλεόρασης, κάποιες ψύχραιμες και νηφάλιες φωνές προσπαθούσαν, μέσα στον επικοινωνιακό πόλεμο πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, να εξηγήσουν πως καλό θα είναι να περιμένουμε ώς το τέλος του χρόνου ώστε να ξεκαθαρίσει πρώτα το νέο τηλεοπτικό τοπίο και τότε -ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ- θα μπορούσε με ασφάλεια να γίνει η καταμέτρηση αλλά και να ξεκινήσει μια ειλικρινής συζήτηση για άνεργους και χαμένες θέσεις εργασίας. Να καταμεριστούν ευθύνες και να κριθούν οι όποιες πολιτικές αλλά και επιχειρηματικές αποφάσεις. Δεν υπήρξε, όμως, ούτε υπομονή ούτε και ψυχραιμία.

Παρ' όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα κάποιοι επιμένουν να πλειοδοτούν, άλλοι με 1.500 άνεργους, άλλοι με 2.000 και άλλοι με 2.500 ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τζογάροντας στην ανασφάλεια και στους φόβους αυτού του κόσμου. Καλώς ή κακώς η μπίλια δεν έχει κάτσει ακόμα. Ούτε για τους πρώην ούτε για τους νυν καναλάρχες. Τα σχήματα που θα μείνουν και θα αποτελέσουν την επόμενη ημέρα δεν είναι ακόμα γνωστά. Και το κυριότερο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των "χαμένων" του διαγωνισμού ως προς το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι βιάζονται να ποντάρουν εκατοντάδες, σε κάθε τους χτύπημα, κεφάλια εργαζόμενων στην τσόχα της ανεργίας ευελπιστώντας σε μια γερή πολιτική μπάζα που θα αποτελέσει και ένα ισχυρό επικοινωνιακό αντίβαρο στη μάχη κατά της διαπλοκής και της επί 27 έτη καταπάτησης των συχνοτήτων.

Πέρα από τους πλειοδότες του διαγωνισμού, μερίδιο στη δημοσιότητα διεκδίκησαν και οι πλειοδότες της ανεργίας. Όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, κραυγές και καταγγελίες για νέα σχήματα διαπλοκής, κατηγορίες για πλήγμα στον πλουραλισμό και τα υπόλοιπα κακά της μοίρας που κουβαλούσε η διαδικασία αδειοδότησης, έτρεχε και το αίμα 2-2,5 χιλιάδων άνεργων μέσα στις πύρινες ανακοινώσεις κομμάτων, επιχειρηματιών αλλά σωματείων.

Γερό και δυνατό ποντάρισμα, αν αναλογιστεί κανείς το γενικευμένο αίσθημα εργασιακής και οικονομικής ανασφάλειας που διατρέχει τον χώρο των ΜΜΕ, μηδενός εξαιρουμένου. Ποντάρισμα που αγγίζει κατευθείαν στο συνειδητό αλλά και στο ασυνείδητο της κοινής γνώμης που στα χρόνια της κρίσης έχει χάσει το μέτρημα των λουκέτων, των πτωχεύσεων, των απολύσεων αλλά και των χαμένων μισθών και των έναντι. Μόνο που οι άνεργοι που ενδεχομένως προκύψουν στα ΜΜΕ αποκτούν ιδιάζουσα βαρύτητα σε σχέση με τους πεντακόσιους τόσους άνεργους που για παράδειγμα άφησαν πίσω τους η Coca Cola με την 3Ε και δεν τους διατέθηκαν ούτε 20 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου υπό τον φόβο μιας χαμένης διαφήμισης.

Λίγη υπομονή και μια δόση ψυχραιμίας δεν βλάπτει σε έναν χώρο που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει συμπαράσταση μόνο στους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός. Υπομονή μέχρι να κάτσει η μπίλια. Και τότε να δούμε και τι θα βγει από τα πονταρίσματα.

Πέτρος Κατσάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL