Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Χρειαζόμαστε πιο ανοιχτές και ευρείες διαδικασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρειαζόμαστε πιο ανοιχτές και ευρείες διαδικασίες

Είμαι 52 ετών, μηχανολόγος μηχανικός (ΕΜΠ) και εργάστηκα για 24 συνεχή χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, τη Μότορ Όιλ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είμαι άνεργος μετά την παύση της εργασίας μου στην εν λόγω εταιρεία.

Από τότε που άρχισα να σκέφτομαι συνειδητά είμαι αριστερός και, πρακτικά εδώ και ένα έτος, είμαι μέλος της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αγία Παρασκευή Αττικής και έχω λάβει μέρος σε ορισμένες συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις, όπως και σε εκδηλώσεις της.

Δεδομένου του γεγονότος ότι είμαι άνεργος, έχω ανεμπόδιστα ελεύθερο χρόνο να παρακολουθώ τις εξελίξεις μέσα από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο και, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μου στον ΣΥΡΙΖΑ και την εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα, επιθυμώ να σας εκφράσω τις απόψεις μου σε σχέση με το θέμα το παρόντος e-mail μου.

Οι βασικές μου πηγές πληροφόρησης είναι από την τηλεόραση η ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά ο σταθμός "Στο Κόκκινο" και το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, όσο δε για το Διαδίκτυο η σελίδα του "Κόκκινου" και τα sites της "Αυγής" και της "Ναυτεμπορικής".

Από όλα τα παραπάνω ΜΜΕ ξεχωρίζω κατά προτεραιότητα ενδιαφέροντος και ουσίας το site της "Αυγής", στη συνέχεια τον σταθμό "Στο Κόκκινο" ραδιοφωνικά και ως site, το site της "Ναυτεμπορικής" ως συστημική πληροφόρηση και τέλος την ΕΡΤ, η οποία κατά τη γνώμη μου "πελαγοδρομεί" ανάμεσα στον κατ' ανάγκη πλουραλισμό της δημόσιας τηλεόρασης και την αντικειμενική, κατά το δυνατόν και εφικτό, πληροφόρηση.

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κομματική οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία και με αναφορά σε άρθρα στην "Αυγή" στελεχών, όπως και σε θέσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή και με βάση τη σύντομη εμπειρία μου από την προσωπική μου συμμετοχή στην τοπική κομματική οργάνωση, θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστή η θέση για ''γείωση" στην κοινωνία, κάτι που κατά την άποψή μου, κρίνοντας από τη συμμετοχή μου στην τοπική κομματική οργάνωση, βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Δυστυχώς, αναγνωρίζω περισσότερο "κλειστές" και περιχαρακωμένες κατά κανόνα διαδικασίες και λειτουργίες, με ορισμένα μέλη να είναι "δέσμια" εσωστρεφών ιδεολογητικών ιδεολογημάτων ή θέσεων και πρακτικών, παρά τη γείωση με την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ως μέρος αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και κυβέρνηση. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι πιο πολύ αναγνωρίζω άγονες συζητήσεις ή καλύτερα αναφορές θέσεων και αυτές στο "περίπου", παρά απόψεις και θέσεις που έχουν άμεση σχέση με την αμείλικτη πραγματικότητα.

Άποψή μου είναι ότι η καλύτερη και ουσιαστική εκπροσώπηση των μελών δεν κρίνεται εσωτερικά στην οργάνωση (αν κι αυτό είναι θεμιτό), αλλά στη λεγόμενη ''έξωθεν καλή μαρτυρία" των μελών, τόσο ομαδικά όσο και προσωπικά και ιδιαίτερα με συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και στη θεωρία από τη μία και τη στάση, τη συμπεριφορά και ιδίως τις πράξεις και τις ενέργειες από την άλλη.

Θα πρότεινα, λοιπόν, σαφώς πιο ανοιχτές και ευρείες διαδικασίες (π.χ. εκδηλώσεις) τόσο προς την κοινωνία, όσο και εσωτερικά μέσα στην οργανωτική δομή του κόμματος, ώστε να είναι εφικτή η αλληλεπίδραση και η ώσμωση τόσο στην κοινωνική όσο και την κομματική βάση, γεγονός που είναι απόλυτα αναγκαίο και ζητούμενο για την Αριστερά τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση και το κόμμα δέχονται έναν συνεχή και αδιάλειπτο πόλεμο από την αντιπολίτευση εν γένει και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήθελα να προτείνω μια άλλη οπτική στη θεμελιώδη διαφορά μας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι απλώς εκφραστές του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, αλλά το αποδεικνύουν και με τη ρητορική τους και τις δηλώσεις τους και τις πρακτικές τους.

Ο Μητσοτάκης, κι αυτό δεν έχει κατά τη γνώμη μου καταδειχθεί και καταγγελθεί με επαρκή σαφήνεια, παρουσιάζεται με τις θέσεις που παίρνει ή αποφεύγει να πάρει, ακόμα και με το στιλ του, κυρίως ως manager ιδιωτικής εταιρείας, παρά ως συντηρητικός πολιτικός.

Θα μου πείτε αυτά έχει μάθει στο Χάρβαρντ πιθανόν. Όμως πρέπει να καταδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πέρα από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, το ζητούμενο από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι το θέμα του ικανού ή ικανότερου manager, αλλά η σαφής πολιτική στόχευση για το ευρύτερο κατά το δυνατόν τμήμα της κοινωνίας και των πολιτών της, το οποίο καλούνται να υπηρετήσουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους.

Διότι με αυτή τη λογική, δηλαδή του Μητσοτάκη, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως η χώρα μας δεν είναι χώρα πολιτών, αλλά μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία που βασικά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι κάθε χρόνο να έχει "κέρδη", αντιμετωπίζοντας τους πολίτες ως απλούς συντελεστές, αδιαφορώντας για τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, όπως συμβαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες κυρίως ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία από την εργασία μου στη Μοτόρ Όιλ. Ειναι η ίδια λογική με το κακώς εννοούμενο management όπου υπάρχουν τα επίλεκτα ευνοημένα ανώτερα στελέχη, τα οποία συντηρούν και υποστηρίζουν την οποιαδήποτε κερδοφορία της εταιρείας αδιαφορώντας πλήρως κατ' ουσίαν για το πώς διαβιούν οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα, στις χαμηλότερες βαθμίδες εργαζόμενοι.

Έτσι, λοιπόν, ο Μητσοτάκης, με την επίκληση της δήθεν αξιοκρατίας και αξιολόγησης, στην ουσία επιθυμεί να γίνει manager της "εταιρείας" Ελλάδα για να αποφέρει κέρδη στα αφεντικά του, τους κύριους μετόχους της εταιρείας, που γι' αυτόν είναι τα ντόπια και ξένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, και τους ''τσάτσους'' τους. Γι' αυτό και ο Μητσοτάκης δεν λέει κουβέντα στην ουσία για κοινωνικό κράτος, ανεργία, φτώχεια και περιθωριοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Απλά δεν τον ενδιαφέρει, γιατί γι' αυτόν όλα αυτά είναι απλά νούμερα, άσχετα με τα "κέρδη" της ''εταιρείας" που θέλει να μανατζάρει.

Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του, οι οποίοι με παρρησία έχουν σαφώς πολιτικές θέσεις, προτάσεις και όραμα σε σχέση με την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων ομάδων της.

Αυτή λοιπόν τη διαφορά θέλω να καταδείξω και θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρηματολογία σε σχέση με τη θεμελιώδη τεράστια διαφορά και το ουσιώδες χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα με τη Νέα Δημοκρατία και τον εκλεκτό της Μητσοτάκη, η οποία είναι ταυτόσημη με τη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό.

* Ο Φώτης Μεραναίος είναι μέλος της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL