Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μία δολοφονία χωρίς... δόλο, παρακαλώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μία δολοφονία χωρίς... δόλο, παρακαλώ

Στις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας. Στις 15 Σεπτεμβρίου φέτος, στην Ιταλία, ένας Αιγύπτιος απεργός σκοτώθηκε, όταν χειριστής φορτηγού της εταιρείας, στην οποία εργαζόταν, οδήγησε το όχημα πάνω στους απεργούς.

Ύστερα από πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) το 1997 η 15η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας. Το 2007 την πρωτοβουλία επικρότησε και υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στην Πιατσέντζα της Ιταλίας τα ξημερώματα της γιορτής της Δημοκρατίας ο Abd Elsalam Ahmed Eldanf σκοτώθηκε. Συνάδελφός του, εκτελώντας εντολή στελέχους της Logistics GLS, οδήγησε το φορτηγό επάνω στον απεργιακό κλοιό. Ο Abd Elsalam ήταν Αιγύπτιος μετανάστης, που έφτασε στην Ιταλία το 2003 αναζητώντας με τη σύζυγό του ένα καλύτερο μέλλον. Ήταν πατέρας 5 παιδιών.

Οι οδηγοί των εταιρειών Logistics εργάζονται με το ίδιο καθεστώς που απασχολείται η πλειονότητα τού υπό κρίση Νότου. Θεωρητικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πρακτικά ως μισθωτοί χωρίς αργίες, επιδόματα, αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και τα λοιπά γνωστά και στη χώρα μας. Αίτημα εδώ και καιρό των υπαλλήλων ήταν η πρόσληψη 20 ατόμων που απασχολούνταν σταθερά από την GLS και η οποία υπενοικίαζε τα άτομα αυτά μέσω τρίτων εταιρειών. Η εταιρεία, υπό τον φόβο τότε (2014) μεγάλης απεργίας και κατόπιν πιέσεων από τα συνδικάτα Sicobas και USB, φάνηκε πιο διαλλακτική.

Φτάνουμε στο σήμερα, οπότε η GLS υπαναχώρησε. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της εταιρείας με τους υπαλλήλους δεν προχώρησαν. Στις 15 Σεπτεμβρίου στέλεχος της εταιρείας έδωσε εντολή σε οδηγό να στρέψει το φορτηγό προς το μέρος των συγκεντρωμένων απεργών. Ο οδηγός υπάκουσε. Ένας νεκρός και ένας τραυματίας. Η Αστυνομία παρούσα.

Ο Abd Elsalam δεν είχε λόγο να απεργεί, αφού ήταν μετανάστης και λόγω της έξαρσης του ρατσισμού έπρεπε να κρατάει χαμηλούς τόνους. Δεύτερος και κυριότερος λόγος, που δεν έπρεπε να απεργεί: Ήταν μόνιμος. Δεν πληττόταν ο ίδιος. Ήταν όμως μέλος του συνδικάτου USB και περιφρουρούσε την απεργία. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή. Πλήττονταν οι συμπολίτες του, οι συνάδελφοί του, ακόμη και ο οδηγός του φορτηγού.

«Δολοφονία εντεταλμένη από την εργοδοσία» είπε το συνδικάτο USB. «Ατύχημα χωρίς δόλο» είπε η εισαγγελία.* Το πόρισμα της εισαγγελίας διαμορφώθηκε και από τη μαρτυρία των δύο παριστάμενων αξιωματικών της Αστυνομίας. Ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη. Τα πέντε παιδιά του Abd Elsalam κάποτε θα μεγαλώσουν.

* http://bit.ly/2d6c0Me (Corriere Della Serra: Piacenza, operaio travolto da camion durante la protesta contro l' azienda)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL