Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Μια στρατιωτικοποιημένη και νεοφιλελεύθερη Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Μια στρατιωτικοποιημένη και νεοφιλελεύθερη Ε.Ε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το επίσημο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, παραδέχτηκε την πραγματικότητα. Παραδέχτηκε την εμβάθυνση της κρίσης, με τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τους λαούς. Είπε πως υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην Ένωση. Μίλησε για υπαρξιακή κρίση. Είπε για τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, που είναι ανησυχητικά υψηλά. Παραδέχτηκε πως η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική. Αναφέρθηκε στη νέα γενιά, η οποία έχει καταδικαστεί να ζήσει μεγαλύτερη φτώχεια απ’ τις προηγούμενες. Και τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει η άγρια δύση του κοινωνικού ντάμπινγκ.

Απέτυχε όμως να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Τόσο η Κομισιόν όσο και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες, του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, επιβεβαίωσαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια την εμμονή τους στην εμβάθυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν μέχρι εδώ. Συνεχίζουν να στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητούν υλοποίηση της έκθεσης των 5 προέδρων για εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης. Μάλιστα ο Γιούνκερ τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει Σύμφωνο Ελαστικότητας.

Αντί να προτείνουν μέτρα για ώθηση της πραγματικής οικονομίας και δημόσιες επενδύσεις για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει το επενδυτικό πακέτο στα 630 δισ. ευρώ ώς το 2022. Όπως έχει όμως αποδειχτεί, το επενδυτικό πακέτο βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, στόχο έχει να μειώσει το ρίσκο για τους ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει πως στηρίζονται οι χώρες που έχουν πραγματική ανάγκη. Η ίδια υποκριτική πολιτική προωθείται και για τις τρίτες χώρες. Ο Γιούνκερ εξήγγειλε δήθεν 44 δισ. ευρώ για την Αφρική και τις γειτονικές χώρες, αλλά πάλι θα στηριχτεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, πολύ σωστά είπε πως αυτοί πρέπει να αμείβονται το ίδιο για την ίδια εργασία στην κάθε χώρα. Είναι όμως η δική του πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ, που μια μέρα πριν είχε καταψηφίσει τη θέση αυτή σε έκθεση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε από τον Γιούνκερ ήταν για την περαιτέρω στατιωτικοποίηση της Ένωσης. Δεν τους φτάνουν οι μέχρι σήμερα πόλεμοι, οι εξωτερικές επεμβάσεις, το αιματοκύλισμα των λαών και τα κύματα προσφύγων. Δήλωσε πως στόχος είναι η δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών δομών, ενός μόνιμου ανώτατου στρατηγείου και ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα, ώστε να ενισχυθεί η στρατιωτική βιομηχανία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και ανάπτυξης συμπληρωματικής δράσης. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν μετανιώνουν για τη στήριξη που παρείχαν μέχρι σήμερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά έχουν και τα θράσος να ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολέμους και πλήρη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ.

Με τις πολιτικές τους καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά. Και έρχεται σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν να ζητήσει από εθελοντές να επιδείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Πώς όμως να υπάρξει αλληλεγγύη, όταν η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως πολιτική της Ε.Ε. παραμένει η αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, η ενίσχυση της FRONTEX και η δημιουργία νέων φρακτών στα σύνορα προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης-φρούριο; Πώς να υπάρξει αλληλεγγύη όταν, λόγω της αποτυχίας διαχείρισης του προσφυγικού, ενισχύονται καθημερινά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός;

Για να υπάρξει ελπίδα και προοπτική, δεν αρκεί λοιπόν να περιγράφεις την πραγματικότητα. Χρειάζονται αγώνες για να την αλλάξεις. Χρειάζεται να ανατρέψεις τις πολιτικές που οδήγησαν στην εμβάθυνση των ανισοτήτων, στην απορρύθμιση της εργασίας, στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην αύξηση της ανεργίας και στη φτωχοποίηση των λαών.

Τα σχέδιά τους είναι ξεκάθαρα. Μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Αυτό θα είναι το μέλλον των λαών εάν δεν υπάρξει αντίσταση και ανατροπή των πολιτικών τους.

* Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL