Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενέργεια και σκάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενέργεια και σκάκι

Ο τύπος του Νεύτωνα του 17ου αιώνα που περιγράφει τον δεύτερο νόμο της κίνησης F=m·γ (Δύναμη = μάζα x επιτάχυνση) και η εξίσωση E=m·c2 του Einstein, που θεωρείται ο διασημότερος τύπος της Φυσικής του 20ού αιώνα, έδωσαν ισχυρή ώθηση στην εξέλιξη της Φυσικής, αλλά και της ανθρώπινης σκέψης.

Αντίστοιχα και στο σκάκι, το σπουδαίο αυτό πνευματικό παιχνίδι, διακρίνουμε την αντίθεση ανάμεσα στην τακτική και στη στρατηγική. Η τακτική, την οποία στη Φυσική θα μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε με την κινητική ενέργεια, σχετίζεται με το επιθετικό σκάκι και κυριάρχησε ως τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ η στρατηγική που αντιστοιχεί στη δυναμική ενέργεια (συνεργασία των κομματιών) άρχισε έκτοτε να αποκτά τη σημασία της.

Σήμερα, ο καλός παίκτης πρέπει να συνδυάζει και την τακτική και τη στρατηγική. Οι κινήσεις του πρέπει να μην είναι μόνο επιθετικές, αλλά να έχει ένα βασικό στρατηγικό σχέδιο, που θα μπορέσει να του αποφέρει αποτέλεσμα μέσω μιας οργανωμένης εκμετάλλευσης των θέσεών του την κατάλληλη στιγμή, με μετατροπή της μιας μορφής ενέργειας στην άλλη.

Κατ’ αναλογία της Ενέργειας, όπου ορίζεται, μεταξύ των άλλων, ως η ικανότητα παραγωγής έργου (E=F·s=m·γ·s, Ενέργεια = Δύναμη x Απόσταση), η ενέργεια στο σκάκι θα μπορούσε να ορισθεί σαν η αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων κομματιών, και η κινητική σκακιστική ενέργεια να προσεγγιστεί ως ανάλογη των ενεργών κομματιών (m: σκακιστικό υλικό), της ταχείας (γ) ανάπτυξης και του καταληφθέντος χώρου (s). Δεν αρκεί όμως για να εξασφαλίσει τη νίκη, αφού η δυναμική ενέργεια (στρατηγική) είναι πλέον καθοριστική.

Όπως στην εξίσωση του Einstein, έτσι και στο σκάκι η μάζα (σκακιστικά κομμάτια) μπορεί να μετασχηματίζεται σε ενέργεια. Ο παλιός σκακιστής Tarrasch διαμόρφωσε τη «θεωρία» ότι μια ορθά υπολογισμένη θυσία υλικού δημιουργεί αποτελεσματικότητα (πλεονέκτημα) χώρου και χρόνου, δηλαδή μετασχηματισμό του χαμένου υλικού σε αυξημένη ενέργεια των κομματιών.

Το σκάκι είναι το παιχνίδι του ανθρώπινου μυαλού. Και όπως o εγκέφαλος με μόλις το 2% της μάζας του ανθρωπίνου σώματος καταναλώνει το 20% της ενέργειας, έτσι και στο σκάκι, απαιτείται η προσφορά μεγάλης ενέργειας από τον σκακιστή για την «κατάκτηση των μυστικών του», με αντάλλαγμα τη χαρά του παιχνιδιού αλλά και την υγεία, αφού η αύξηση της εγκεφαλικής ενέργειας, κρατά το σώμα ενεργό και εξασφαλίζει ευζωία και στις μεγάλες ηλικίες.

Η παρτίδα συνεχίζεται... στις 30.9 και στη 1.10 στο Φεστιβάλ του περιοδικού SPUTNIK στο Άλσος Στρατού στο Γουδή.

* Ο Σωτήρης Μπούζας είναι αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL