Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η "Κεντροαριστερά" της Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "Κεντροαριστερά" της Δεξιάς

Το ναυάγιο της ενοποίησης ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού φαίνεται οριστικό. Γεννηματά και Θεοδωράκης δεν τα βρήκαν. Όχι βέβαια για την πολιτική, αλλά για την καρέκλα. Γιατί η πολιτική γραμμή και των δύο είναι πεντακάθαρη, κρυστάλλινη. Απόλυτη ταύτιση με τον νεοφιλελευθερισμό, και μάλιστα με τη θατσερική εκδοχή του, όπως εκφράζεται αυθεντικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Χωρίς μάλιστα να αποκλείονται και απευθείας προσχωρήσεις στη Ν.Δ. κάποιων στελεχών των δύο κομμάτων. Πρόκειται για μία πολιτική γραμμή που έχει καταστήσει και τους δύο φορείς «παρακολουθήματα» της Ν.Δ. Ο μοναδικός ανταγωνισμός τους με την αξιωματική αντιπολίτευση αφορά τους τόνους και τις δόσεις της αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερίας που συχνά-πυκνά καταφεύγουν.

Η «γραμμή» αυτή βρίσκεται στον αντίποδα των τάσεων και διεργασιών που παρατηρείται τελευταία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Διεργασίες που έχουν να κάνουν με αναπροσανατολισμό των συμμαχιών και απεγκλωβισμό από τις πολιτικές λιτότητας. Εκτός από δηλώσεις στελεχών όπως οι Πιτέλα, Γκάμπριελ, είναι χαρακτηριστικές οι τάσεις για στροφή προς τα αριστερά και σε κάθε περίπτωση για διακοπή της συμπόρευσης με κόμματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Χαρακτηριστικές είναι οι τάσεις που αναπτύσσονται στην ναυαρχίδα της σοσιαλδημοκρατίας, το γερμανικό SPD. Αυτή ακριβώς η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε ένα από τα πλέον ισχυρά πολιτικά ρεύματα είναι ο παράγοντας που καθιστά απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο του Αλ. Τσίπρα για δημιουργία ενός εναλλακτικού προοδευτικού πόλου.

Μακριά από παρόμοιες αναζητήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προσδένονται όλο και περισσότερο στο άρμα της Ν.Δ. Φιλοτεχνούν μία πολιτική φυσιογνωμία που περισσότερο με φράξια της Ν.Δ. μοιάζει, μια «Κεντροαριστερά» της Δεξιάς. Η φιλοδοξία κάλυψης του «Κέντρου» και των μεσαίων στρωμάτων με πολιτικές θατσερικού τύπου παραπέμπει σε ανέκδοτο. Πολύ περισσότερο όταν έχουν και το... άρωμα της διαπλοκής, όπου και οι δύο έδωσαν τις τελευταίες μέρες εξετάσεις στους βαρώνους της.

Όσο συνεχίζουν την πολιτική που τους καθιστά δορυφόρους της Ν.Δ., ας είναι σίγουροι ότι θα συνεχίζεται και η περιθωριοποίησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL