Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ελληνικός "πολιτισμός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικός "πολιτισμός"

Άραγε έχει ποτέ προσεχθεί το αηδιαστικό θέαμα των τόνων πλαστικών σκουπιδιών που κοσμούν τα χαντάκια των επαρχιακών και παλιών εθνικών δρόμων όλης της Ελλάδας; Πριν από τις συντάξεις και από την περιβόητη ανάπτυξη, ας δούμε τι συμβαίνει διασχίζοντας, π.χ. την Ηλεία, τη Θεσσαλία μέσω Δομοκού, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια κ.λπ., οδεύοντας προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας... Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα μιας πανέμορφης χώρας που εξευτελίζεται από τους ανεύθυνους κατοίκους της. Πότε θα δοθεί επιτέλους προτεραιότητα σ' αυτά; Μη μου πει κανείς ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο», γιατί η αδιαφορία απέναντι στα φαινόμενα αυτά δεν αθωώνει κανέναν.

Έτσι δίνουμε επιχειρήματα σε διάφορους ξένους να μας αποκαλούν “βρωμοέλληνες”, όπως έκανε πριν από καιρό Γερμανός πολιτικός. Πώς όμως θα διαφημίσεις τον ελληνικό πολιτισμό όταν δεν μπορείς να επιλύσεις αυτονόητα ζητήματα, όταν ντρέπεσαι ακόμα και να προσκαλέσεις στην Ελλάδα αλλοδαπούς φίλους σου, λάτρεις της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού όπως τον έχουν γνωρίσει στα σχολεία τους;

Εμείς εδώ έχουμε καταργήσει την ισχύ των νόμων. Πότε θα ασχοληθούμε επιτέλους με το αρχιτεκτονικό χάος των πόλεών μας; Μιλάμε συχνά με παχιά λόγια για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούν πολλοί με αυτόν τον όρο. Τι ελληνικό πολιτισμό και ελληνική ταυτότητα μπορούμε να επικαλεσθούμε, όταν περιφρονούμε τους νόμους, ρυπαίνουμε τον δημόσιο χώρο, χτίζουμε αυθαιρετώντας; Το σύστημα παιδείας δεν πρέπει να καλλιεργεί πολίτες με περιβαλλοντική αλλά και ιστορική συνείδηση;

Παρακολουθώντας πρόσφατα συζήτηση στη ρωσική Βουλή, άκουσα τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι να αποκαλεί τη χώρα μας Νίστσαγια Γκρέτσιγια (“εξευτελισμένη Ελλάδα”) και άθελά μου θυμήθηκα όλα τα παραπάνω. Αντί να στρουθοκαμηλίσουμε, καλά θα κάνουμε να ξανασκεφτούμε όλα εκείνα που κάνουν τη χώρα μας, δυστυχώς, ανάξια σεβασμού. Ας αφήσουμε στην άκρη τα αριστεροδεξιά φληναφήματα και ας ξαναδούμε τα βασικά: Πέρα από τη φυσική μας επιβίωση, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναστήσουμε όρθια τα ερειπωμένα σύμβολα του πολιτισμού μας: αισθητική, νόμους, σεβασμό, αυτοσυνείδηση.

Δεν χρειαζόμαστε τα δισ. των «εταίρων» μας για να ξαμολυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος να καθαρίσουν το αισθητικό αίσχος των σκουπιδιών που αποτελεί την πρώτη εντύπωση των επισκεπτών μας. Δεν χρειαζόμαστε δισ. για να δείξουμε το είδος του πολιτισμού που ασπαζόμαστε όσοι κατοικούμε σ' αυτόν τον τόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL