Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Να επικαιροποιήσουμε τις δομικές - διαρθρωτικές αλλαγές με αριστερή κατεύθυνση και ταξικό προσανατολισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να επικαιροποιήσουμε τις δομικές - διαρθρωτικές αλλαγές με αριστερή κατεύθυνση και ταξικό προσανατολισμό

Τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων από μόνα τους είναι ένα πολιτικό γεγονός. Το συνέδριο ενός αριστερού κόμματος είναι συνήθως τομή για τη δράση του, πολύ περισσότερο όταν ταυτόχρονα αυτό το κόμμα είναι στην κυβέρνηση και ασκεί την εξουσία. Οι ευθύνες σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικές γιατί καλείται να παντρέψει τον ιδεολογικό οραματικό του λόγο με την πολιτική πρακτική. Πρέπει να μπορεί να δώσει ορατές πειστικές λύσεις στα προβλήματα της κρίσης προς όφελος των κοινωνικών στρωμάτων που θέλει να εκπροσωπεί και να προστατεύει κατοχυρώνοντας τα δικαιώματά τους.

Ο δρόμος που διανύσαμε όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια είναι μακρύς και γεμάτος εμπειρίες. Θα έλεγα ότι μας ωρίμασε ιδεολογικά και πολιτικά. Μας έκανε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Καταφέραμε σημαντικές νίκες, αλλά σημειώσαμε και ήττες που τραυμάτισαν το κόμμα και τους πολίτες που μας στήριξαν. Κάποιες αναλύσεις μας όσον αφορά την πορεία που ακολουθήσαμε δεν επιβεβαιώθηκαν και μας οδήγησαν σε ήττα και συμφωνία με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και τη νεοφιλελεύθερη οικονομική του ατζέντα. Αλλά ο στόχος δεν χάθηκε.

Οφείλουμε να πρωτοπορήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο αλλαγής των συσχετισμών και της οικονομίστικης αντίληψης της Ευρώπης. Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στην αλλαγή με αριστερό πρόσημο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης μιας δυσλειτουργικής Ευρώπης. Θεωρώ ότι η τριπλή νίκη στις τελευταίες εκλογές μάς δικαίωσε ως κόμμα και νομιμοποίησε τις επιλογές μας.

Η επιλογή της παραμονής μας στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών και κοινωνικών, την Ευρώπη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, του πολιτισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης για όλα τα μέλη της, την Ευρώπη του περιβάλλοντος και της οικολογίας, την Ευρώπη της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

Έχουμε δρόμο γι' αυτό το όραμα. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη της λιτότητας εναντίον των συντηρητικών και ξενοφοβικών ρατσιστικών κύκλων είναι ένας αγώνας που κυρίως δίνει και πρέπει να δώσει με μεγαλύτερη ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οικονομικές παροχές και το ρουσφέτι στο σημερινό στενό πλαίσιο έχει τελειώσει. Η λογική του βολέματος δεν ήταν ποτέ συμβατή με την κουλτούρα της Αριστεράς. Τα καταγγέλλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και ως κυβέρνηση και έχουμε πάρει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα λοιπόν η μάχη για αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και της ευθύνης για έξοδο από την κρίση είναι άρρηκτα δεμένη με τις δομικές - διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούμε να προωθήσουμε στην ελληνική κοινωνία.

Είναι όμως έννοιες που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους, εγχώριους και ξένους. Χρέος μας είναι να ξαναεπικαιροποιήσουμε τις έννοιες των δομικών-διαρθρωτικών αλλαγών με αριστερό περιεχόμενο και κατεύθυνση και ταξικό προσανατολισμό. Αυτές οι αλλαγές έχουν μηδενικό σχεδόν οικονομικό κόστος, αλλά αλλάζουν το κράτος και τη ζωή των πολιτών στην κατεύθυνση των οραμάτων της Αριστεράς.

- Απλή αναλογική σε όλες τις εκλογές διαδικασίες γενικών εκλογών και εκλογών για Α' και Β' βαθμό αυτοδιοίκησης.

- Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Θεσμοθέτηση Βουλής και Γερουσίας, μείωση αριθμού βουλευτών, αλλαγή εκλογικών περιφερειών.

- Διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση για ένα Σύνταγμα γενικό, σύγχρονο, μακριά από νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις.

- Να εξετάσουμε τη δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου.

- Θεσμούς ελέγχου της εξουσίας όχι σαν ανεξάρτητες αρχές, αλλά θεσμών με δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία.

- Δημόσιος τομέας λειτουργικός. Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και φιλικότερη σχέση με τον πολίτη.

- Διάλογος για πλήρη μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

- Στην Υγεία, κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, αλλαγές στη λειτουργία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας.

- Τέλος, εργασιακές σχέσεις στην κατεύθυνση κατοχύρωσης σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα και έχει παρθεί πίσω και σε διαδικασία ανάπτυξης και κατοχύρωσης νέων δικαιωμάτων που απαντούν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος μέχρι σήμερα έχουν πετύχει πάρα πολλά. Θεωρώ κορυφαία την ψήφιση της απλής αναλογικής. Τέθηκε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Ο νόμος για τα ΜΜΕ, η ένταση στους ελέγχους της φοροδιαφυγής και των λιστών. Το χτύπημα της διαπλοκής είναι ενταγμένο σε αυτό το πλαίσιο. Η προσπάθεια στήριξης των πιο αδύναμων στρωμάτων. Το κλείσιμο της αξιολόγησης με πολλή προσπάθεια αλλά και απώλειες. Το στοίχημα από τώρα και μέχρι το τέλος της τετραετίας πρέπει να είναι η ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη που πρέπει να επιμείνουμε να έχει εκτός του ιδιωτικού τομέα και ένα στιβαρό δημόσιο - κοινωνικό βραχίονα. Πρέπει να προβάλουμε την αναδιανομή και τη δίκαιη ανάπτυξη απέναντι στη λιτότητα και τον περιορισμό. Πρέπει να φύγουμε από τη μιζέρια της υπερφορολόγησης, της στασιμότητας, της υποβάθμισης της ζωής μας.

Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστούμε ένα σύγχρονο μαζικό αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Ένα κόμμα μελών που θα πρωτοπορεί, θα οραματίζεται, θα συνδιαλέγεται με την κοινωνία, θα λειτουργεί σαν συλλογικός διανοούμενος. Θέλουμε ένα κόμμα ζωντανό που θα ελέγχει την κυβέρνηση και θα τη βοηθάει με την ιδεολογική του ζωντάνια. Θα εμπλουτίζει τον προβληματισμό και θα διορθώνει τα λάθη που μοιραία γίνονται. Θέλουμε ένα κόμμα ιδεολογικής πολλαπλότητας και αναζητήσεων αλλά και πολιτικής ενότητας στη δράση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε που ήμασταν ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε, να ανοίξουμε δρόμους που δεν υπάρχουν. Να συμμαχήσουμε με νέες δυνάμεις και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη που έχουν τον ίδιο στόχο με εμάς. Το ίδιο όραμα για δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, ισχυρή δημοκρατία. Έξοδο από την κρίση με όρθια την κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε συλλογικά να το πέτυχουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε.

* Ο Χρηστός Ρίσβας είναι μέλος της γραμματείας της Ο.Μ. Νέας Σμύρνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL