Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Η αλήθεια για το κόστος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλήθεια για το κόστος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία

Οι μέρες των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πλησιάζουν και η αντιπολίτευση αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την υποτιθέμενη επιχειρηματολογία περί «καταστροφής της χώρας» από την κυβέρνησή μας. Σε πρόσφατο άρθρο μας στον Τύπο,1 εξηγήσαμε ότι η ανεργία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όχι μόνο δεν εκτοξεύτηκε, όπως ανακριβώς επιμένουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., αντιθέτως μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Αυτό καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η αντιπολίτευση, όμως, συνειδητά αγνοεί αυτά τα δεδομένα και επιλέγει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν όχι την πορεία της ανεργίας, αλλά τον αριθμό των ανέργων που εγγράφονται στα μητρώα του οργανισμού προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις παροχές και τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται. Όσο πιο ελκυστικά για τους άνεργους είναι τα προγράμματα, τόσο περισσότεροι άνεργοι εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.

Για παράδειγμα στη νέα γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, οκτάμηνης απασχόλησης και όχι πεντάμηνης όπως ίσχυε πριν, υποβλήθηκαν για μια θέση εργασίας 14 αιτήσεις, όταν στο παρελθόν -οπότε η ανεργία ήταν υψηλότερη- η αναλογία αιτήσεων - θέσεων ήταν 5 προς 1.

Εκτός της διασποράς ψευδών πληροφοριών για την απασχόληση και την ανεργία, στην κινδυνολογική αφήγηση της αντιπολίτευσης περίοπτη θέση καταλαμβάνει το δήθεν δυσβάστακτο κόστος που επέφερε στην ελληνική κοινωνία η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Ας το ξαναδούμε λοιπόν, τελικώς, πόσο είναι το πραγματικό κόστος του τρίτου Μνημονίου;

Είναι 86 δισ. ευρώ όπως εκτίμησε τον περασμένο Ιούλιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (11.07.2016) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος; Είναι μεγαλύτερο το κόστος της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις συμφωνίες των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ; Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δίνουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απαντήσεις ενισχύοντας την άποψη στο Έλληνα πολίτη, που πληρώνει σε τελική ανάλυση τον λογαριασμό, ότι ο καθένας παρουσιάζει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά.

Όμως, υπάρχουν αντικειμενικές και έγκυρες πηγές οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία, προερχόμενα, μεταξύ άλλων, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του κόστους του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου European School of Management and Technology του Βερολίνου2, που εκπόνησαν τον περασμένο Ιούλιο οι Jorg Rocholl και Axel Stahmer, σύμβουλοι του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, η Ελλάδα δανείστηκε 86 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα «σπασμένα» των προηγούμενων κυβερνήσεων:

* Χρεολύσια ύψους 35,9 δισ. ευρώ.

* Πληρωμές Τόκων ύψους 17,8 δισ. ευρώ.

* Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ. Τελικώς οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν 5 δισ., οπότε αφαιρούνται 20 δισ. από το συνολικό κόστος.

* Πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Συνεπώς το ακαθάριστο κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο Μνημόνιο είναι 66 δισ. Όμως, το καθαρό κόστος προκύπτει υπολογίζοντας τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2015-2016 από 7,5% του ΑΕΠ, που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία, σε 0,25% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο. Το όφελος αυτό αντιστοιχεί σε αποφυγή μέτρων ύψους 12,5 δισ. ευρώ με επίπτωση αφαίρεσης 20 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ (μέσω πολλαπλασιαστών).

Πέρυσι, την ίδια εποχή, με άρθρο μου στην "Αυγή"3, στο οποίο γινόταν σύγκριση των τριών Μνημονίων, είχα προβλέψει πως με το τρίτο Μνημόνιο θα είχαμε τη περίοδο 2015-2018 μία εξοικονόμηση κόστους, ύψους 19,3 δισ., λόγω των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς να συμπεριλάβουμε το όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους. Με άλλα λόγια η μελέτη του γερμανικού πανεπιστημίου επιβεβαιώνει τις αρχικές μας εκτιμήσεις ότι υπήρξε καθαρό όφελος από την τελευταία διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και όχι ζημία, όπως διατείνονται αντιπολίτευση και αναλυτές των Μέσων Ενημέρωσης.

1 Ρ. Αντωνοπούλου, Τα παράδοξα των αριθμών για την ανεργία και την απασχόληση, "ΕΦΣΥΝ", Αθήνα 29.08.2016

2 Rocholl, Jörg and Axel Stahmer, Where did the Greek bailout money go? ESMT White Paper. European School of Management and Technology. Berlin, 2016.

3 /article/10811/5787703/epta-logoi-gia-tous-opoious-to-neo-mnemonio-den-einai-cheirotero-apo-ta-pr.

*Λάβαμε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας,Ράνια Αντωνοπούλου, μια αναγκαία διευκρίνιση σχετικά με το άρθρο της στην Κυριακάτικη Αυγή, την οποία θα μπορούσαμε να παρέχουμε και εμείς: Ο τίτλος του άρθρου της Ράνιας Αντωνοπούλου στο κυριακάτικο φύλλο της Αυγής (4.9.2016) είναι: "Η αλήθεια για το κόστος της διαπραγμάτευσης στην ελληνική οικονομία". Εκ παραδρομής, η εφημερίδα έβαλε τίτλο: "Το 3ο μνημόνιο βελτίωσε τη θέση της χώρας". Οι σχολιαστές στα μέσα ενημέρωσης στάθηκαν, όπως πάντα, στον τίτλο και όχι στο περιεχόμενο του άρθρου, στο οποίο εξηγείται αναλυτικά ποιο είναι το πραγματικό κόστος της συμφωνίας που διαπραγματελυτηκε η σημερινή κυβέρνηση για τον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL