Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Ένα κόμμα ενεργό για μια δίκαιη ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα κόμμα ενεργό για μια δίκαιη ανάπτυξη

Όταν ολοκλήρωνε τις εργασίες του το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε κλίμα ευφορίας αλλά και κόπωσης από τις διελκυστίνδες μεταξύ τάσεων και συνιστωσών, δεν θα μπορούσε κανείς να πιστέψει τον χρόνο και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διεξαγόταν το δεύτερο συνέδριο του κόμματος. Πολλοί δεν ήθελαν και άλλοι δεν φαντάζονταν καν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διανύσει έναν βραχύ και βίαιο δρόμο προς την ωρίμανση, ότι θα άντεχε και θα ύψωνε ανάστημα μπροστά σε οικονομικά και πολιτικά μεγαθήρια και ότι τελικά θα κατάφερνε να εκφράσει έναν ολόκληρο λαό.

Ένα ολόκληρο σύστημα είχε σκηνοθετήσει την αριστερή παρένθεση με σκοπό τη συκοφάντηση και την ακύρωση του αριστερού ριζοσπαστικού πειράματος στη χώρα μας. Είναι, νομίζω, προφανές ότι η ακύρωση των σχεδιασμών αυτών συνδυάστηκε με τακτικές υπαναχώρησης από τις αρχικές προγραμματικές μας θέσεις. Ωστόσο πρέπει σήμερα να απαντήσουμε με πειστικό τρόπο γιατί εμείς και όχι αυτοί μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Το κλειδί για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια είναι η στροφή προς την ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη που θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα μοιράζει τα κέρδη της δίκαια σε όλους τους πολίτες. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης όχι μόνο είναι άδικο, αλλά, όπως ομολόγησε κυνικά και ο προέδρος της Ν.Δ. στη Βουλή, ευνόησε έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό. Συντήρησε μια σχέση διαπλοκής με τα μεγάλα συμφέροντα και οδήγησε τη χώρα και την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Η ανάπτυξη του τόπου πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο την ενίσχυση των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη θα πρέπει να συνδυαστεί με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας που σήμερα κυριαρχείται από τον τριτογενή τομέα και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η στροφή στην ποιότητα, στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και των νέων τεχνολογιών είναι απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό μιας χώρας ανεξάρτητης και οικονομικά αυτοδύναμης.

Όμως η ανάπτυξη για να είναι δίκαιη πρέπει να αποτελεί το μέσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις σταθερής και μόνιμης απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, με έμφαση στη ρήτρα απασχόλησης. Το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, μια θέση εργασίας να επιδοτείται με 350.000 ευρώ, δεν μπορεί να υπάρξει ξανά.

Τα σχέδια για ανάπτυξη όμως, όσο λαμπρά και αν έχουν νομοθετηθεί, δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν χωρίς την εμπλοκή φορέων, συνδικάτων και κοινωνίας -γιατί το δικό μας αναπτυξιακό πρότυπο ξεκινά από τις ανάγκες της κοινωνίας και εξαρτάται από αυτήν άρρηκτα και ουσιαστικά.

Είναι μεγάλη η ανάγκη το κόμμα να εμπλακεί ενεργά στη δραστηριοποίηση κομματιών της τοπικής κοινωνίας προς αυτόν τον σκοπό. Χρειαζόμαστε οι Ν.Ε. μας και τα μέλη μας να εμπνεύσουν και να θέσουν σε δράση ασύνδετα, προς το παρόν, κομμάτια της κοινωνίας σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και με περιφερειακά χαρακτηριστικά.

Αν όχι εμείς, τότε ποιοι μπορούν να συμμεριστούν τις ιδέες των νέων για τη δημιουργία σχημάτων κοινωνικής οικονομίας σε τοπικά επίπεδο και να βοηθήσουν στην υλοποίησή τους βήμα - βήμα;

Αν όχι εμείς, τότε ποιοι μπορούν να συμπορευτούν για να βοηθήσουν στη δημιουργία clusters για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής μας;

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, που μεγάλωσε απότομα λόγω συνθηκών και που θα ζήσει σε λίγες μέρες το δεύτερό του -μόνο- συνέδριο, έχει καταφέρει ήδη να κυβερνά χωρίς να κυβερνιέται, να ανατρέπει κατεστημένα χρόνων και να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια όσους σπρώχτηκαν στο περιθώριο.

Με τη σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και ακροβατώντας και με καθημερινή πάλη, είναι η γέφυρα ανάμεσα στις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς και στο μοντέλο του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία, εύχομαι να γίνουμε συμμέτοχοι σε έναν εποικοδομητικό προσυνεδριακό διάλογο και σε ένα ωραίο και ελπιδοφόρο συνέδριο.

Νεκτάριος Σαντορινιός είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, συντονιστής ΕΠΕΚΕ Ανάπτυξης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει ήδη να κυβερνά χωρίς να κυβερνιέται, να ανατρέπει κατεστημένα χρόνων και να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια όσους σπρώχτηκαν στο περιθώριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL