Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Σήμερα και όχι αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα και όχι αύριο

Το κόμμα μας, η κυβέρνησή μας, έχουν χρέος να πετύχουν για την ευημερία του λαού μας, των λαών στον πλανήτη, για την κληρονομιά των κοινωνικών μας αξιών ως Ελλήνων, παρά τις δυσκολίες διακυβέρνησής μας, όπου οι δανειστές αρνήθηκαν τα θέλω της πολιτικής μας και επιμένοντας να μας θεωρούν λαό μοναδικό, αρχηγικής νοοτροπίας, τεμπέλη, που αρνείται να προσαρμοστεί στις επιταγές τους.

Επιταγές που οδήγησαν συντρόφους σε αποχώρηση, με εναντίον μας χαρακτηρισμούς υποκειμενισμού και θέσεις, που δεν ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες της χώρας. Όμως, μετρώντας την ετοιμότητά μας, καλούμαστε να εφαρμόσουμε το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης διεξόδου από την οικονομική κρίση, στη βάση των ιδεολογικών αξιών μας. Ως λαός, ανέκαθεν διατηρούμε την προοπτική διεξόδου, όμως ευρισκόμενοι επί δεκαετίες στο περιθώριο των εξουσιαστών, δεν την επιδιώξαμε, αλλά ήρθε η ώρα να την επιχειρήσουμε.

Σήμερα και όχι αύριο, καλούμαστε να συμβάλουμε, απομονώνοντας τις φωνές διχασμού του λαού μας από όπου και αν προέρχονται, προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας, την οικογένεια, τη μικρή επιχείρηση, τον μικρό αγροτικό κλήρο, εργαζόμενοι ταυτόχρονα για το συμφέρον όλων των λαών, καταπολεμώντας τη δειλία τους να υπερασπιστούν την καθημερινότητάς τους από την εκμετάλλευση ενός παγκόσμιου συστήματος ολιγαρχιών, που απομυζά τη δύναμή τους. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στον λαό, στην ιστορική παρακαταθήκη της χώρας μας, σε όσους μπορούν να μας ακούσουν και να μας πιστέψουν. Καλούμαστε να εργαστούμε στο πώς δεν θα χαθεί η πρωτιά που ανακτήσαμε ως κόμμα και ως κυβέρνηση. Πρωτιά που ονομάστηκε, πρώτη φορά Αριστερά με τα συνακόλουθά της, όπως αλληλεγγύη, αγωνιστικότητα, δικαιοσύνη.

Μπροστά μας ανοίγεται νέα προοπτική για το κόμμα, την κυβέρνηση, τη χώρα, και είναι το δικό μας στοίχημα με την ιστορία, για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αναδιάταξης, ανάτασης και ανάπτυξης της χώρας, έτσι όπως δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, σε όφελος του λαϊκού συμφέροντος. Για να φτάσουμε εκεί, ένα ακόμα στάδιο βρίσκεται μπροστά μας. Είναι το Συνέδριό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η μέχρι σήμερα πορεία του είναι πετυχημένη. Η ωρίμανσή του επίσης. Χρειάζεται μόνο ενότητα, ενσωμάτωση, ομοψυχία. Το Συνέδριό μας αποτελεί κομβική ευκαιρία, και μπορούμε να πετύχουμε, με ομόθυμη βούληση και προσήλωση σε αυτόν τον σκοπό. Ας παραδεχτούμε ότι η ατεκμηρίωτη αμφισβήτηση δημιουργεί αχρείαστες καθυστερήσεις και χρειαζόμαστε όλο τον χρόνο για να πετύχουμε όλα όσα μας λείπουν ως κυβέρνηση και κυρίως ως χώρα.

Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε πόλεμο συμφερόντων. Ως αριστερό κόμμα που έγινε πρώτη φορά κυβέρνηση εντός Ευρωζώνης, αποτελούμε στίγμα στα συμφέροντα ενός συστήματος που καταχράται τα δικαιώματα, τον ιδρώτα των εργαζομένων των λαών, με στόχο το δικό του ολιγαρχικό, μεγάλο κέρδος. Το γνωρίζαμε από το παρελθόν και το γνωρίζουμε σήμερα καλύτερα ως κόμμα, κυρίως όμως ως κυβέρνηση.

Ήταν πισωγύρισμα, λένε κάποιοι για το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές τη «μεγάλη νύχτα» του Αυγούστου 2015, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μας εμφανίστηκε με έρπη κατακαλόκαιρο. Χαριτολογώντας, ίσως έφαγε μπουνιά από τους δανειστές αρνούμενος τους εκβιασμούς τους, ή δάγκωσε τη σάρκα του, ψάχνοντας διέξοδο συμφέρουσα για τη χώρα και τον λαό. Ταπεινή γνώμη: Έπραξε ό,τι θα έπραττε κάθε εχέφρων εκπρόσωπος της χώρας στη θέση του, αναλογιζόμενος μόνο την αναπτυξιακά ανέτοιμη χώρα του και τον απροετοίμαστο λαό της.

Γνωρίζουμε τι θέλουν οι πολιτικοί αντίπαλοί μας και τι, προσπαθούν οι διαχρονικά να πετύχουν οι υπονομευτές συμφερόντων της χώρας. Ας αναλογιστούμε όμως τις ευθύνες μας, ως κόμμα αριστερό και κυβέρνηση συνεργασίας, μετρώντας τις δυσκολίες που μπορεί μια τέτοια συνεργασία να παρουσιάζει, και ας δημιουργήσουμε με όσα μας ενώνουν, σε όφελος του λαού, εκείνα που οι προκάτοχες κυβερνήσεις δεν δημιούργησαν και για τα οποία τις καταγγέλλαμε.

Ήρθε η ώρα μας. Η ώρα της δημιουργίας ενός κράτους ικανού να χειριστεί τη δύναμη της πληροφορίας, όπως πηγάζει από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Με ελευθερία λόγου που γνωστοποιεί παράπονα, υποδείξεις, απαιτήσεις και προσδοκίες του λαού. Που δίνει φωνή στη δυσαρέσκεια και στη δημιουργία. Που αναζητάει οργανωτική επάρκεια στις δομές του, στην αυτοδιοίκηση, την απλούστευση των πολυδαίδαλων διαδικασιών της επιχείρησης και διέξοδο σε θέματα καθημερινότητας, με λύσεις εφικτές και βιώσιμες και με ασφάλεια στον πολίτη. Μια δύναμη που αν η κυβέρνηση και το κράτος δεν φανούν ικανά να τη διαχειριστούν, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και στις λαϊκές προσδοκίες, θα το κάνουν άλλες, αφανείς δυνάμεις ωφελιμισμού, όμως ερήμην και σε βάρος του λαού.

Μπορούμε στο Συνέδριό μας, να απαντήσουμε δημιουργικά στις τρέχουσες δυσκολίες. Μπορούν, το κόμμα και η κυβέρνησή μας, με στόχο την ανάπτυξη της χώρας, να υπερβούν τα “καθ' ημάς”, αφήνοντας ρόλο προοπτικής και ελπίδας σε όλα τα στελέχη, αλλά και στις δημιουργικές δυνάμεις εκείνες που δεν αποστρέφονται τις ιδέες μας.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε το καινούριο. Τη βιώσιμη ανάπτυξη που προσδοκούμε. Το αποδεικνύει η κινηματική μας δράση, με τις δομές αλληλεγγύης που στηρίζουμε και οι οποίες προσφέρουν σε συνανθρώπους και είναι οι ίδιοι έτοιμοι να δώσουν δυναμική και τεχνογνωσία, συμβάλλοντας, στην ανάπτυξη, στην καινοτομία, στη μείωση της ανεργίας, αρκεί να στηριχτούν σε ένα ασφαλές και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο κοινωνικής οικονομίας.

Καλείται το Συνέδριό μας, να φανεί αντάξιο ως συλλογικότητα, με ένα σώμα μια ψυχή. Να σχεδιάσει το μέλλον μας, όπως απαιτεί η σύγχρονη ζωή, όπως το επιζητάει η ιδεολογία μας.

* Ο Γιώργος Μαθόπουλος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς, μέλος του Εκλογικού Συνδυασμού «Συνεργασία» στην Κηφισιά, Πρόεδρος του Σωματείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΑΤΡΑΠΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL