Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχουν τελειώσει οι 100 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχουν τελειώσει οι 100 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία (Video)

https://www.youtube.com/embed/W-1dFCW_PmQ

Για το λόγο αυτό έχει κληθεί σύσκεψη με τους φορείς ώστε να βρεθεί λύση εξήγησε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση ήταν απόλυτα συνεπής στη δέσμευσή της για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς «οι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν ποτέ» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ δήλωσε ότι είχε καταργηθεί από το 2015 με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κάτι που επιβεβαιώνονταν και στο mail Χαρδούβελη. Ενώ για τις επικουρικές συντάξεις εξήγησε ότι αντί για τις οριζόντιες περικοπές που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έγινε επαναϋπολογισμός. Το 80% των συνταξιούχων δεν έχει επηρεαστεί από τις αλλαγές.

«Αν δεν επεμβαίναμε οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη» είπε χαρακτηριστικά επιρρίπτοντας ευθύνες στο πελατειακό σύστημα που υπήρχε στο ασφαλιστικό και είχε φτάσει σε ελλείμματα της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ.

Αντίθετα στόχος της κυβέρνησης υποστήριξε ήταν η αντιστοίχηση παροχών - εισφορών στο επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας και η ισονομία, να ισχύουν, δηλαδή, ίδιοι κανόνες για όλους.

Αναφέρθηκε τέλος στους λόγους που η «εθνική σύνταξη είναι πολύ καλύτερη από το ΕΚΑΣ». Το ΕΚΑΣ ήταν ένα προνοιακό επίδομα, ενώ η εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους και ορίζεται στο όριο της φτώχειας της Ε.Ε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται τόνισε ότι με την σύνδεση των συντάξεων με την ανάπτυξη, θα ακολουθήσουν και αυτές την άνοδο της οικονομίας.  

Σημείωσε επίσης ότι «κανείς δεν πρόκειται να πάρει μόνο 384 ευρώ». Ττα 384 ευρώ τα δίνει το κράτος από τη φορολογία ως βάση πάνω στο οποίο χτίζεται η σύνταξη. Σε αυτά θα προστεθεί και το κομμάτι που αντιστοιχεί στις εισφορές. Τέλος υπενθύμισε ότι το 2010 με το νόμο Λοβέρδου η βασική σύνταξη είχε οριστεί στα 360 ευρώ παρόλο που τότε είχαμε 25% μεγαλύτερο ΑΕΠ από σήμερα.

Σχολιάζοντας την αύξηση των θέσεων εργασίας είπε ότι έχει σημειωθεί «ρεκόρ 15ετίας» μιας και «από το 2001 έχουν να δημιουργηθούν τόσες νέες θέσεις εργασίας, όμως οι μισές είναι part time δουλειές και κακοπληρωμένες». Γι’ αυτό τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν να μειώνεται ο μέσος μισθός παρόλο που έχουμε αύξηση της απασχόλησης . Αυτό το στοίχημα καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Διευκρίνησε πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη και όχι το ΕΚΑΣ, ενώ για τους παλαιούς που καταργείται δίνονται μέτρα ανακούφισης μεταξύ των οποίων επιστροφή του 30% του εισοδήματος που χάνεται, απαλλαγή από την καταβολή συμμετοχής στα φάρμακα, καταβολή του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο δικαιούχους αν είναι και οι δύο συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, κλπ.

Κατ. Μπρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL