Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Γερούν, γερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερούν, γερά

Μπορεί κανείς να μη θυμάται ποιος ήταν ο κακεντρεχής "Ποταμίσιος" εμπνευστής αυτού του συνθήματος, στις αρχές της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι οι Έλληνες κρατούσαν την ανάσα τους στην πρώτη απόπειρα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι όταν στην "αριστερή παρένθεση" δεν πόνταρε μόνο το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά και όλη η νομενκλατούρα των Βρυξελλών, ωστόσο 18 μήνες μετά είναι πλέον προφανές ότι το "Γερούν, γερά" έχει κάνει σχολή. Στη Νέα Δημοκρατία, σε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και σε μια μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Αυτών των ίδιων μέσων που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους, αλλά τους βάζουν όψιμα να κλαίνε για τα βάσανα -πραγματικά ή μη- που επιφέρει αυτή η κυβέρνηση στους πολίτες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη νέα διάσταση που έχει πάρει το "Γερούν, γερά" φάνηκε τις τελευταίες μέρες με την έκθεση αξιολόγησης του πρώτου ελληνικού Μνημονίου από το αρμόδιο γραφείο του ΔΝΤ. Τι είπαν οι αξιολογητές του διεθνούς οργανισμού; Ότι έγιναν πολλά λάθη, υπό την πίεση των Ευρωπαίων, οι οποίοι εμπόδισαν μια βιώσιμη λύση για την ελληνική κρίση, όταν τη χώρα δεν την κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτίστως, έβαλαν βέτο στην απαραίτητη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια, όταν εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα -και κυρίως η χώρα και οι πολίτες της- οδηγήθηκε στα βράχια, έκαναν ένα PSI που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν "πολύ λίγο, πολύ αργά". Τρανταχτό το "mea culpa" του ΔΝΤ -όσο κι αν προσπάθησε να το "στρογγυλέψει" η διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ- και χρήσιμο εργαλείο για την επερχόμενη νέα διαπραγμάτευση της Ελλάδας για το χρέος. Της Ελλάδας, όχι της κυβέρνησης.

Ακούσατε κάποια παρέμβαση από τη μεριά της αντιπολίτευσης γι' αυτό το "mea culpa"; Ένα έστω μικρό σχόλιο από τους λαλίστατους για τις δήθεν πολυτελείς διακοπές του Καρανίκα στην Πάρο; Από τους σοβαροφανείς υποστηρικτές της αυθαιρεσίας στα ιδιωτικά σχολεία, της "μαύρης" εργασίας και της έλλειψης μέσων πυρόσβεσης; Από τους διαπρύσιους μαχητές για την "ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης", αλλά όχι όταν βγάζει αποφάσεις που δεν τους βολεύουν; Απόλυτη σιωπή. Ο νέος πανικός τους είναι ότι ούτε στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποιο "ατύχημα", ότι ούτε το φθινόπωρο θα κλείσει η "αριστερή παρένθεση". Όσο κι αν το παλεύουν. Και τους είναι αδιάφορο αν θα ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία με μια καλή συμφωνία για το χρέος. Προφανώς, επειδή το κομμάτι της οικονομίας που υπερασπίζονται έχει τα χρέη του μέσα και τα λεφτά του έξω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL