Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο γίγαντας που τον ήθελαν... ασθενή

Ιστορίες που κρύβονταν στα συρτάρια της εξουσίας αποκαλύπτονται. Υποθέσεις που δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να προχωρήσουν σε βάθος, γιατί έθιγαν τα γνωστά κυκλώματα διαπλοκής, αναδεικνύονται σε κυρίαρχα θέματα αξιολόγησης από τη Δικαιοσύνη.

Οι επίμονες προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποδίδουν.

Ιστορίες που κρύβονταν στα συρτάρια της εξουσίας αποκαλύπτονται. Υποθέσεις που δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να προχωρήσουν σε βάθος, γιατί έθιγαν τα γνωστά κυκλώματα διαπλοκής, αναδεικνύονται σε κυρίαρχα θέματα αξιολόγησης από τη Δικαιοσύνη.

Από τα θαλασσοδάνεια καναλιών και κομμμάτων έως τις λίστες φοροδιαφυγής, το νερό έχει μπει στο αυλάκι και εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι όποιος παραβαίνει τον νόμο θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η μεγάλη εικόνα, που αποτυπώνει το ξεκάθαρο μήνυμα της σημερινής κυβέρνησης, πρέπει να προχωρήσει. Όμως πρέπει να βαθύνει και σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο: το Δημόσιο.

Με αφορμή και την τελευταία έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, είναι πλέον φανερό ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξουν ο χαρακτήρας και η λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Ήδη έχουν γίνει πολλά στην κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης της κρατικής μηχανής από την εκάστοτε κυβέρνηση με μια σειρά αλλαγών που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Όμως αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική μεταρρύθμιση, όχι σαν αυτές που... επαγγέλλονται οι άλλοι αλλά για μεταρρυθμίσεις που τις απαιτεί η κοινωνία πολλά χρόνια τώρα και αυτή η κυβέρνηση επειδή δεν έχει βαρίδια πρέπει να κάνει πράξη, ήρθε η ώρα της αντιμετώπισης των διαφόρων παθογενειών στο Δημόσιο.

Τα γνωστά κόμματα εξουσίας που κυριάρχησαν όλες τις τελευταίες δεκαετίες έχτιζαν έναν κρατικό μηχανισμό αδύναμο, γραφειοκρατικό, υδροκέφαλο εκεί που δεν χρειαζόταν, και με βασικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα όπου χρειαζόταν.

Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, αυτή η τακτική δεν ήταν από αμέλεια. Ήταν σχέδιο, προκειμένου από το σύστημα της διαπλοκής που υπήρχε μέσα στο Δημόσιο να εξυπηρετούνται οι “δικοί μας” σε όλα τα επίπεδα, να γιγαντώνεται το φακελάκι και το γρηγορόσημο και οι πολίτες να παλεύουν για το αυτονόητο.

Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει. Ένας σύγχρονος μηχανισμός στο κράτος, με πλήρη όλα τα ωφελήματα που παρέχει η τεχνολογία, με δομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και με βασικό στόχο τον σεβασμό του πολίτη αλλά και του δημόσιου υπαλλήλου μπορεί να αναδειχθεί στον βασικό μοχλό μιας νέας αναπτυξιακής πορείας σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε έναν βασικό μοχλό ουσιαστικής θεσμικής αλλαγής που θα φθάνει στην καθημερινότητα του πολίτη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης. Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο