Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η Κομισιόν να αντιδράσει άμεσα για τον διορισμό Μπαρόζο στην Goldman Sachs
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κομισιόν να αντιδράσει άμεσα για τον διορισμό Μπαρόζο στην Goldman Sachs

Ο διορισμός του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως ακριβοπληρωμένου υπαλλήλου της Goldman Saks είναι μια επιλογή άκρως προκλητική. Υπογραμμίζει, με έναν κραυγαλέα κυνικό τρόπο, τις αιμομικτικές σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τις τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ο Μπαρόζο υπηρέτησε για δύο χρόνια ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και για δέκα ως πρόεδρος της Κομισιόν, εφαρμόζοντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επηρέασαν αρνητικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πιάστηκε στον ύπνο το 2008 αναφορικά με την οικονομική κρίση που συμπαρέσυρε την Ευρώπη και οδήγησε στην υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας.

Επέμεινε στην ομοιοπαθητική του νεοφιλελευθερισμού μέχρι τέλους, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ, με τη διοίκηση του Ομπάμα, κατάφεραν να ανακάμψουν με έναν ήπιο κεϋνσιανισμό.

Η πρόσληψη του Μπαρόζο από την Goldman Saks δεν εκπλήσσει, αλλά εξοργίζει. Γιατί προσκρούει σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο, που πρέπει να δεσμεύει για χρόνια όσους πολιτικούς ηγέτες «αποστρατεύονται»: Είναι αδιανόητο να γίνονται ευθύς αμέσως ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι εταιρειών, τις οποίες υποτίθεται ότι έλεγχαν στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος.

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών. Εντούτοις, με αφορμή την υπόθεση Μπαρόζο, έχουμε δει σειρά πρώην υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων να προσλαμβάνονται από επενδυτικές τράπεζες οι οποίες εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην οικονομική κρίση του 2008 και το πώς αυτή ξεκίνησε. Οι τράπεζες αυτές εμπλέκονται και σε υποθέσεις σκανδάλων και χρηματισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα αξιοπιστίας, ειδικά μετά την αποτυχημένη πολιτική της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση του 2008, να διαλευκάνει σκάνδαλα όπως τα LuxLeaks και τα Panama Papers, σκάνδαλα τα οποία ενίσχυσαν την κριτική στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο μέλλον της Ε.Ε.

Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνει και η υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων ενδυναμώνεται, με τους πολίτες να καταφεύγουν σε ακραίες πολιτικές επιλογές λόγω θυμού και απογοήτευσης.

Η Κομισιόν οφείλει να αντιδράσει. Η σιωπή σε αυτή την περίπτωση δεν είναι χρυσός, αλλά συνενοχή. Πλήττει καίρια την αξιοπιστία των θεσμών και της πολιτικής, την ίδια τη Δημοκρατία, και προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στη συνεχή προσπάθειά μας για να αλλάξουμε την Ευρώπη και να επαναφέρουμε στο επίκεντρο πολιτικές που θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα "Publico"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL