Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σαμαράς - Βενιζέλος προσπαθούν να ξαναμαντρώσουν τους βουλευτές τους

Η εικόνα ρευστότητας που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στο "στρατόπεδο" της δικομματικής κυβέρνησης και το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του Γ. Στουρνάρα κυρίως από μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ., ανησυχεί τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και τον Ευ. Βενιζέλο.

Η εικόνα ρευστότητας που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στο "στρατόπεδο" της δικομματικής κυβέρνησης και το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του Γ. Στουρνάρα κυρίως από μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ., ανησυχεί τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και τον Ευ. Βενιζέλο.

Έτσι, ενώ ήδη διανύεται ο "καυτός" για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων Αύγουστος, αλλά και ενόψει του δεύτερου κρίσιμου για την κυβερνητική συνοχή "κάβου" του φθινοπώρου, οπότε και αναμένεται η τρόικα να θέσει επιπλέον σκληρές απαιτήσεις στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς ποντάρει πολλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, ώστε να βελτιώσει την εικόνα της συνοχής της κυβέρνησής του και να στείλει μήνυμα "αποφασιστικότητας" και "ενότητας" και στο εσωτερικό της.

Στην προσπάθειά του να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σχετική "ενότητα" στις τάξεις της κυβέρνησης ενόψει των μελλοντικών ψηφοφοριών, ο Αντ. Σαμαράς, παράλληλα με την επίσπευση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, φέρεται να έχει ζητήσει και καλύτερη συνεργασία μεταξύ υπουργείων και των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αυτό με σκοπό οι όποιες αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών, που ήδη εκφράζονται σθεναρά για ζητήματα όπως π.χ. για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών (που άνοιξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς) ή την επέκταση του "χαρατσιού" και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, να συζητώνται και να εκτονώνονται πριν την κρίσιμη ώρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μάλιστα και χθες, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κ.Τριαντάφυλλος δήλωσε (Mega) ότι η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς "μόνο κακό κάνει".

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι -αν και με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών και ενώ είχαν προηγηθεί οι σκληρές παρεμβάσεις των Π. Παυλόπουλου και Ν. Κακλαμάνη εναντίον του- ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να ρίξει νερό στη φωτιά που άναψε με τις δηλώσεις του περί "κόπωσης" βουλευτών. Έτσι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, κάλεσε τους επικριτές του να διαβάσουν ολόκληρο το απόσπασμα της σχετικής αναφορά του και προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις υποστήριξε πως "ήταν σαφές ότι ήθελα να στείλω μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη πίεση από τους εταίρους για νέα μέτρα". "Εγώ δεν μίλησα ποτέ για κουρασμένους και δεν καταλαβαίνω τι μήνυμα θέλουν να στείλουν όλοι αυτοί που δηλώνουν ξεκούραστοι", είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πάντως, από την άλλη πλευρά, δεν απέφυγε να "απαντήσει" με αιχμές στα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που τον "απείλησαν" με αντικατάσταση, συμπληρώνοντας: "Εκτός αν θέλουν να πουν στην κυρία Λαγκάρντ και στους Ευρωπαίους 'αντέχουμε, ζητήστε να ψηφίσουμε και άλλα μέτρα'…". Ωστόσο, όσους αντέδρασαν στις δηλώσεις Στουρνάρα, μάλλον δεν τους άγγιξαν οι "διευκρινίσεις" του υπουργού Οικονομικών. Χθες, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Καλαντζής δήλωσε (Mega) ότι δεν διακρίνει κόπωση στο Κοινοβούλιο.

Στο εγχείρημα για καλύτερη συνεργασία υπουργών-βουλευτών και μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, την ερχόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα έχει συνεργασίες με "γαλάζιους" υπουργούς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Την Τρίτη αντιπροσωπεία του κόμματος συναντάται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με αντικείμενο το ν/σ για το Τεχνικό Λύκειο και την προετοιμασία για τη σχολική χρονιά. Επιπλέον θα υπάρξει συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου αναφορικά με την ανεργία, ενώ για την Πέμπτη ο Ευ. Βενιζέλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με θέμα την εξέλιξη του προγράμματος κινητικότητας, για την πορεία του οποίου εν όψει της "δεύτερης φάσης" του βουλευτές του κόμματος ζητούν διασφαλίσεις ως προς την αξιολόγηση.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο