Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Περισσός αριθμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περισσός αριθμός

Έψαχνα από συνήθειο τον χθεσινό και τον προχθεσινό "Ριζοσπάστη" να βρω τα "τιμητικά" σχόλια που είχε πάντα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη σελίδα. Δεν βρήκα. Κοίταξα τη δεύτερη, την τρίτη, τίποτα. Ανησύχησα. Ευτυχώς η απόγνωσή μου προσάραξε στην τελευταία σελίδα, που αφιερωνόταν σε ανάλυση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ... των απολύσεων και "της ταύτισής του με τη στρατηγική του κεφαλαίου". Ηρέμησα. Δεν έχουν έρθει τα πάνω - κάτω. Ο "Ριζοσπάστης" συνεχίζει να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε λέξη και κάθε φράση των στελεχών και των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με προσοχή και στοργική συνέπεια συλλέγει δηλώσεις, συνεντεύξεις, ομιλίες, νεύματα και γκριμάτσες τους.

Η έκταση του υλικού είναι τεράστια, δεν θα έφταναν όλες οι σελίδες της εφημερίδας για να απλωθεί, παρ' ότι συχνά αφιερώνεται χώρος με γενναιότητα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών λοιπόν και την οικονομία του χώρου, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας φροντίζουν, ώστε οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις στελεχών του εδώ κι εκεί να συγκεντρώνονται, να βράζουν σε κλίβανους εννοιολογικούς και αποστακτήρια συμπερασμάτων και το τελικό προϊόν, συμπυκνωμένο, χωρίς τα περιττά τσάμπουρα και τους φλοιούς, να σερβίρεται σε σφηνάκια σαν απεριτίφ. Η όλη διαδικασία γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο που απαιτεί αφοσίωση, προσήλωση στη συνταγή, ευχέρεια στις κινήσεις και χώρο. Γι' αυτό ακριβώς κάθε τόσο ο Περισσός, για να περισώσει χώρους εργασίας και να κάνει πιο άνετη τη δουλειά των μαστόρων στην απόσταξη, αναγκάζεται να απολύσει κάποιους που δουλεύουν δίπλα, σε θέσει όχι τόσο... στρατηγικές.

Για παράδειγμα, τι τους θέλουμε αυτούς που διαμαρτύρονται για τους μισθούς τους; Να τους περικόψουμε. Νόμιμο είναι. Το μαγαζί έχει δυσκολίες και χρειάζεται και χώρο για να δουλεύουν οι υπόλοιποι.

Αυτά άλλοτε γινόντουσαν μόνο σε διασπάσεις, κρίσεις και διχασμούς πολιτικούς. Θα θυμάστε οι παλαιότεροι την αποχώρηση του ΚΚΕ στις αρχές της δεκαετίας του '90 από τον ενιαίο Συνασπισμό. Σ' ένα - δύο βράδια εκκαθαρίστηκαν ο "902" και ο "Ριζοσπάστης" απ' τα στελέχη που θεωρούνταν ανανεωτικά. Πολλοί απ' αυτούς είχαν δώσει τη μάχη τους εσωκομματικά και στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος και την έχασαν. Ήταν μάχη πολιτική και ιδεολογική.

Σήμερα οι απολυόμενοι δεν έχουν αυτό το προνόμιο. "Περικοπές", τους λένε. "Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός. Τι θες;". Ό,τι δηλαδή ανακοινώνουν οι ιδιοκτήτες και τα λογιστήρια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ακούσατε κανέναν καπιτάλα να λέει "σας απολύω γιατί αυτή είναι η φύση μου, είμαι παλιοχαρακτήρας";

Προφανώς δεν κατηγορεί κανείς το τιμημένο ΚΚΕ για σκληρό κομματικό νεοφιλελευθερισμό.

Δεν έγινε μνημονιακός μηχανισμός. Στενόμυαλος μηχανισμός και αμνήμων είναι. Και μη χειρότερα.

ΥΓ.: Το παραπάνω αφιερώνεται σε όλους τους απολυμένους συναδέλφους του "902" και του "Ριζοσπάστη" και ιδιαίτερα στους δύο, για πάνω από δύο δεκαετίες, σκιτσογράφους της εφημερίδας, τον Βασ. Παπαγεωργίου (που απολύθηκε) και τον Γ. Γρηγοριάδη (που παραιτήθηκε).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL