Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Πρότυπα ομορφιάς και αντιρατσιστική εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρότυπα ομορφιάς και αντιρατσιστική εκπαίδευση

Τόσο για τον σύγχρονο διαθεματικό φεμινισμό όσο και για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα σε όλο τον δυτικό κόσμο κατά τα τελευταία έτη, θέματα όπως οι διακρίσεις κατά των μη προνομιούχων οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων, των ηλικιωμένων ανθρώπων, των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των ληπτών παράνομων ή και νόμιμων ψυχοτρόπων ουσιών, η αναπηροφοβία και η χονδροφοβία, εν γένει ο φυλετικός και ο κοινωνικός ρατσισμός, έχουν επιτέλους αρχίσει να απασχολούν πάρα πολύ σοβαρά τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο "καλών" πρακτικών στην εκπαίδευση, αν και όχι μόνο.

Είναι άλλωστε δεδομένο πως οι άνθρωποι που έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους το λεγόμενο White Male Privilege δεν αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό τον κοινωνικό ρατσισμό, ενώ πολύ συχνά δεν αποδέχονται καν το προνόμιό τους ή και προβαίνουν στην κακοποίηση των ασθενέστερων κοινωνικά ανθρώπων με σεξιστικά ή και γενικότερα ρατσιστικά κριτήρια, στοχοποιώντας τους είτε για τη σεξουαλικότητά τους, την ταυτότητα / έκφραση του φύλου τους, είτε για την εθνοτική τους προέλευση και το θρησκευτικό δόγμα που ακολουθούν, για την κοινωνική τάξη όπου ανήκουν, για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, την ηλικία, την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, το "δύσμορφο" ή πιο συγκεκριμένα το παχύ τους σώμα.

Οφείλουμε να συγχαρούμε, υπ' αυτή την έννοια, τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μερίμνησαν ώστε αφ' ενός να καταγγελθεί η κουλτούρα της έμφυλης βίας, όπως εκφράστηκε ή και ακόμη εκφράζεται από τα κυρίαρχα αστικά, τηλεοπτικά δίκτυα, π.χ. μέσα από το αδόκητο και τουλάχιστον αμφιλεγόμενο "πασχαλινό" μήνυμα που μας επεφύλασσε η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo, αφ' ετέρου να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν, κατά το σχολικό έτος που μόλις έληξε, ημερίδες και επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλων διακρίσεων.

Οι ημερίδες και τα προγράμματα αυτά πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Συμφώνου Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το ΕΚΔΔΑ, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το ΚΕΘΙ, που υπογράφηκε στις 14.7.2015, όπως ανέφερε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Ως συμμετέχων σε ένα συγκεκριμένο από αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική υπηρεσία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του ΕΚΔΔΑ την περίοδο από 18/03/2016 - 22/04/2016, και είχε συνολική διάρκεια 21 ωρών, οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους/ες τους/τις εμπλεκόμενους/ες, τις εισηγήτριες του προγράμματος, αλλά και τους/τις συνεπιμορφούμενους/ες στο πρόγραμμα που παρακολούθησα, για τις ωραίες ιδέες που μοιραστήκαμε!

* Ο Σπύρος Πετρίτης είναι θεατρολόγος. Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 δίδαξε το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η συμμετοχή του στο προαναφερόμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα οδήγησε σε μια πρωτότυπη παρουσίαση, με τον παραπάνω τίτλο, που είναι διαθέσιμη εδώ: Academia.edu (http://tinyurl.com/jha45uu)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL