Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Πάει πολύ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάει πολύ...

Γιατί, λοιπόν, η απλή αναλογική; Διότι έφτασε η στιγμή να υλοποιηθεί μια παλιά διεκδίκηση της Αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων. Διότι ήλθε η ώρα να εξομαλυνθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, που επί πολλά χρόνια λειτουργούσε εν πλήρει ανωμαλία χάρη στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.

Η απλή αναλογική, ωστόσο, δεν αποτελεί μια απλή αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ως γνωστόν, το εκλογικό σύστημα και ο εκλογικός νόμος είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο εκφράζει την φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζουμε την εκλογή και την κατανομή των βουλευτών και προφανώς τις προτεραιότητες που θέτουμε π.χ. την αντιπροσωπευτικότητα ή την ισχυρή πλειοψηφία. Αντίθετα, ο εκλογικός νόμος μαθηματικοποιεί το πρόβλημα - εκλογές και μας δίνει την κοινοβουλευτική δύναμη του καθενός.

Η απλή αναλογική αλλάζει επομένως το πολιτικό σύστημα της χώρας. Δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση νέων πλειοψηφιών σε προγραμματική βάση. Ανοίγει δρόμους για νέους σχηματισμούς που παρεμπόδιζε την εμφάνισή τους το αυστηρά περιοριστικό σύστημα των bonus και της υπερενισχυμένης αναλογικής. Νέο εκλογικό σύστημα, νέες συμπεριφορές του εκλογικού σώματος.

Τι αντιλέγουν οι αντίπαλοι της απλής αναλογικής; Επικαλούνται τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας με τον υπάρχοντα κατακερματισμένο πολιτικό χάρτη. Το επιχείρημα είναι παμπάλαιο, τετριμμένο και ουδέποτε βεβαιωμένο.

Καμία χώρα δεν οδηγήθηκε σε ακυβερνησία λόγω του εκλογικού της συστήματος. Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνει η πρόσφατη Ιστορία. Όσον αφορά, όμως, τα συμφέροντα, ισχυρά και διαφανή, όπως τα χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της η "Καθημερινή", αυτά έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στο προσκήνιο του δημόσιου βίου, δρουν μέχρι τώρα κανονικά, ανεξέλεγκτα και εξαιτίας των εκάστοτε εκλογικών νόμων και έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο της διαπλοκής, που δεν μπορεί να πάει άλλο.

Το να μας κουνάνε όλοι αυτοί το δάχτυλο πάει πολύ. Το κατεστημένο βλέπει πολύ καλά ότι η ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου τείνει να αποδειχθεί στρατηγική.

Η απλή αναλογική και ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών έρχονται για να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο και μάλιστα άρδην.

Μια άλλη Ελλάδα διαγράφεται στον ορίζοντα, που με τις συνταγματικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα θα χαράξουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Με κυβέρνηση και κατεύθυνση αριστερά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL