Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
«Βρομοέλληνες», ΑΠΕ και προπαγάνδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Βρομοέλληνες», ΑΠΕ και προπαγάνδα

Χάρηκα πολύ για το άρθρο «Βρομοέλληνες» με θέμα τις ΑΠΕ του Γιώργου Μιχαήλ την Παρασκευή 8.7.16 στην «Αυγή». Έχω γράψει πολλές φορές για το θέμα αυτό στην «Αυγή» (τελευταίο άρθρο μου “Σίφνος, ανεμογεννήτριες και αυτονομία”, "Αυγή", 7.6.16), ποτέ όμως δεν τα κατάφερα να γράψω τόσο καθαρά και τόσο έξω απ' τα δόντια όσο ο Γ. Μιχαήλ. Του είμαι ευγνώμων.

Έχω λοιπόν αναρωτηθεί, κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια, τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική αριστερή κυβέρνηση να οργανώσει μια εκστρατεία προς αυτό το πραγματικό Eldorado, που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, αλλά απάντηση δεν αξιώθηκα να πάρω. Ασφαλώς θα υπάρχουν πιέσεις από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που φυσικό είναι να βλέπουν τις ΑΠΕ όπως ο διάβολος το λιβάνι. Ασφαλώς υπάρχουν οι καρχαρίες που θέλουν να “αξιοποιήσουν” αυτό το Εldοrado προς ίδιον όφελος, αλλά εμείς τι κάνουμε; Δεν νομίζω πως κι εδώ υπάρχει ένας ακόμα «μνημονιακός» εκβιασμός που μας εμποδίζει να αξιοποιήσουμε τον δημόσιο πλούτο της χώρας μας. Το μόνο εμπόδιο που έχω εντοπίσει είναι η προπαγάνδα. Προπαγάνδα που ασφαλώς οφείλεται στα οργανωμένα ως άνω συμφέροντα, που έχουν πετύχει να περνούν στον Τύπο ανακρίβειες που δυσφημούν τις ΑΠΕ και -μέσω του Τύπου- στους ευκολόπιστους κι ανυποψίαστους πολίτες. Ακούει κανείς από δεξιά κι αριστερή* προέλευση μικρές και μεγάλες ανακρίβειες, ακόμα και σημεία και τέρατα! Το πιο αθώο είναι οι υπερβολές...

Να λοιπόν γιατί ο πρωτοπόρος ενεργειακός συνεταιρισμός της Σίφνου, που φιλοδοξεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού με ΑΠΕ (τώρα εξαρτάται από το πετρέλαιο, όπως και όλα τα άλλα νησιά), δεν είχε τη συμμετοχή που θα περίμενε κανείς, παρά τη σοβαρή επένδυση που έχει εξασφαλίσει από ομοειδείς γερμανικούς συνεταιρισμούς. Είναι βέβαια και το κακό όνομα που έχουν οι συνεταιρισμοί... Αποτέλεσμα: όποτε προσπαθήσετε να το συζητήσετε με απλούς πολίτες θα συναντήσετε ανθρώπους κουμπωμένους, επιφυλακτικούς, έως και «κάθετα αρνητικούς». Προς μεγάλη ικανοποίηση βέβαια των καρχαριών.

Προτείνω λοιπόν στην «Αυγή» να οργανώσει ένα αφιέρωμα με θέμα: «Ψέματα κι αλήθειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», στο οποίο να περιληφθούν οι απόψεις των τεχνικών, των πολιτικών όλων των κομμάτων, αλλά και των συνεταιριστών που έχουν ξεκινήσει ενεργειακούς συνεταιρισμούς, όπως αυτός της Σίφνου και της Καρδίτσας. Παραγωγική ανασυγκρότηση δε θέλουμε; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

* Η δεξιά προπαγάνδα έχει γνωστή προέλευση. Τους καρχαρίες που λέγαμε. Η αριστερή, όμως; Όσο και να προσπαθώ δεν βρίσκω άλλη εξήγηση από την κεκτημένη ταχύτητα μιας μερίδας της Αριστεράς να λέει "όχι" σε όλα (όλα όσα δεν πρότεινε η ίδια, εννοείται). Ακόμα κι αν πρόκειται για το συνεταιριστικό κίνημα, στο οποίο ανέκαθεν έδινε μεγάλη σημασία η κυβερνώσα Αριστερά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL