Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Να μην καθίστανται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όχημα προπαγάνδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην καθίστανται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όχημα προπαγάνδας

Η ενημέρωση αποτελεί βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Χωρίς αυτή ο πολίτης κινείται στο σκοτάδι. Αρκεί η ενημέρωση να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να μην συγχέεται με την προβολή των προσωπικών απόψεων του φορέα της ενημέρωσης και την προώθηση αλλότριων συμφερόντων. Δηλαδή, να μην καθίστανται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όχημα προπαγάνδας.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες αυτής της τάσης. Τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δεν ανήκουν σε φορείς του δημοσιογραφικού χώρου αλλά ελέγχονται από μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, χωρίς νόμιμες άδειες και στηριζόμενα σε ανεξέλεγκτη τραπεζική χρηματοδότηση («δανεικά κι αγύριστα»), δρουν αυθαίρετα και ενισχύουν εκείνες τις οικονομικές και πολιτικές απόψεις και εκείνους τους πολιτικούς σχηματισμούς που λειτουργούν προς όφελός τους. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι εν γένει ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η είσπραξη οφειλομένων από τα ΜΜΕ, επιχειρούν να αποκαθάρουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που στηρίζεται «στο τρίγωνο της αμαρτίας» (τραπεζών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και παλιού πολιτικού συστήματος) διερευνά και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων.

Στον αντίποδα, τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεισφέρουν στην ενημέρωση του πολίτη, ιδίως της Περιφέρειας, και μ' αυτό τον τρόπο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της Περιφέρειας αλλά και της χώρας μας.

Τα προβλήματα που τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν είναι γνωστά. Η οικονομική δυσπραγία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί σημαντική αιτία υποβάθμισης και παραγκωνισμού τους. Το ίδιο και η μεγάλη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, που διοχετεύεται με τρόπο ιδιοτελή σε άλλου είδους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να καταστούν, με τον δικό τους τρόπο, κυρίαρχα στον χώρο της ενημέρωσης.

Παρά ταύτα, τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν μπορούν να υποκατασταθούν. Και λόγω εγγύτητας προς τον πολίτη, και λόγω του ευρέος χώρου αυτονομίας που του παρέχουν.

Γιώργος Η. Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο βασίζεται σε παρέμβασή του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ που έλαβε χώρα στην Τρίπολη στις 2.7.2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL