Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Προτάσεις συμβολής για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Χίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτάσεις συμβολής για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Χίο

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας γράφτηκαν και έγιναν πολλά. Μιλήσαμε όλοι μας για την πρωτοφανή αλληλεγγύη των νησιωτών του ανατολικού Αιγαίου, για την ανάλγητη Ευρώπη των κλειστών συνόρων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για τον εγκλωβισμό στα νησιά μας μετά από τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία των προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν στη χώρα μας. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις επικίνδυνες ακροδεξιές μειοψηφίες που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την "όποια αγανάκτηση" κατοίκων και επαγγελματιών στις περιοχές όπου βρίσκονται πρόσφυγες.

Πρέπει όλοι πλέον να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι στη χώρα μας θα μείνουν πρόσφυγες και πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες και η κατάλληλη υποδομή για να μην δημιουργούνται εντάσεις και πολύ περισσότερο για να διαβιούν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια. Αρμόδιοι για αυτά είναι η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως όλοι όσοι εμπλεκόμαστε ή απλά ενδιαφερόμαστε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, πρέπει να έχουμε κάποιες προτάσεις για να βοηθάμε στη διαχείριση μιας πραγματικά πρωτόγνωρης κατάστασης για τη χώρα μας, την οποία διαχειρίζεται αποδεδειγμένα η πιο φιλοπροσφυγική κυβέρνηση.

Στη Χίο, εκτός κάποιων υποκινούμενων εντάσεων από ακροδεξιές μειοψηφίες, η διαχείριση του προσφυγικού με την αλληλέγγυα συμπεριφορά των Χιωτών πηγαίνει σχετικά καλά. Χρειάζονται όμως παρεμβάσεις και ενισχύσεις σε πολλούς τομείς. Πρέπει να τονιστεί ότι μπορεί οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν σταματήσει και ότι είναι πολύ διαφορετικός ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα από την νησιωτική, που στην ουσία είναι "φυλακισμένοι".

Αρχικά είναι απαραίτητο να υπάρχει τοπικός συντονιστής στη Χίο, όπως και σε όλα τα μέρη όπου διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να υποστηρίζεται και να προωθείται η κυβερνητική δουλειά και να υλοποιείται η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Εξέταση των αιτήσεων ασύλου πρέπει να επισπευσθεί (έχει αργήσει δραματικά και είναι η αιτία των εντάσεων) και να γίνεται κυκλικά από όλες τις δομές φιλοξενίας.

Η εξεύρεση χώρου είναι επίσης σημαντική για να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σούδα παρόλο που το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ, όπου όπως έχουμε ξαναπεί, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Πρέπει να βρεθεί χώρος όπου θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και θα διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των ανθρώπων.

Πρέπει να προγραμματιστεί γρήγορα (κάτι που έχει ξεκινήσει) η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία (είτε με την πλήρη ένταξη στα σχολεία, είτε μετά το σχολικό ωράριο, αν αντικειμενικοί παράγοντες το καθιστούν δύσκολο). Η δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου για πληροφόρηση, νομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη των προσφύγων - μεταναστών, κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαία και θα επιλύσει όλα εκείνα τα θέματα που απασχολούν τους πρόσφυγες και ψάχνουν απαντήσεις.

Πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως και οι κάτοικοι των περιοχών όπου διαβιούν πρόσφυγες είναι ταλαιπωρημένοι και εξαθλιωμένοι από την πολυετή κοινωνική και οικονομική κρίση. Μέλημα μιας αριστερής κυβέρνησης είναι πρώτα και πάνω από όλα η διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ευαγγελία Μανιτσούδη (εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, υπεύθυνη Δικαιωμάτων και Αλληλεγγύης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL