Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Νουράι και Οζγιούρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Νουράι και Οζγιούρ

Αγαπητή Ευγενία,

* Η ελαφρότητα των ηγετών τη σήμερον ημέραν και το κιτς στην πολιτική με έχουν αφήσει άναυδη. Ποιο είναι το πρόσωπο της «Μαριάν», συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία απεικονίζεται στο νέο συλλεκτικό γραμματόσημο; Η θεωρούμενη αρχηγός των Φemen, η Ίνα Σεφτσένκο. Η προκλητική Ουκρανή που συντονίζει τις ελάχιστες γυμνόστηθες ακτιβίστριες, που προκαλούν τέτοιο θόρυβο που ξεσηκώνουν και η κάλυψή τους από τα μίντια είναι πέρα από την πρόκληση. Και ύστερα ήρθε... η καταξίωση. Τα αποκαλυπτήρια του νέου γραμματοσήμου έγιναν ανήμερα στις 14 Ιουλίου από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ερώτηση αφελούς: Έπρεπε να περιβάλει η γαλλική προεδρία τον λεγόμενο sextremism με το κύρος της; Μήπως η κ. Ίνα να προσληφθεί ως σύμβουλος; Μήπως να διοριστεί ως πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων; Ένα έχω να πω: Αυτή η λαθεμένη πολιτικά κίνηση προσβάλλει την κοινωνία των πολιτών, τις περίφημες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γαλλίας, τις αληθινά αγωνιστικές προσπάθειες των φεμινιστριών της.

* Πού γνωρίζονται σήμερα τα αγόρια και τα κορίτσια; Μόνο στα πάρτι και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις; Μόνο στην παραλία και στο πανεπιστήμιο; Λάθος. Γνωρίζονται και ερωτεύονται στις εξεγερμένες πλατείες των πόλεων, με φόντο τις αντλίες νερού, τα χημικά, με όλο τον ρομαντισμό της καταστολής. Κοίταζα και δεν χόρταινα δυο νέα παιδιά που πήγαν να παντρευτούν εκεί όπου γνωρίστηκαν, στην πλατεία Ταξίμ. Ήταν ένας παράξενος συνδυασμός γαμπριάτικης φορεσιάς με αξεσουάρ τα κράνη στο κεφάλι και τις μάσκες στο χέρι. Οι αρχές εμπόδισαν τους καλεσμένους -ήταν εκατοντάδες- να πλησιάσουν. Τους κυνήγησαν κιόλας. Και αναρωτιέμαι: Τόσο ψοφοδεής είναι η εξουσία που φοβάται ακόμη και ένα γαμήλιο πάρτι; Ο Νουράι και η Οζγιούρ, λοιπόν, αντί να αποσυρθούν στον έρωτά τους, βρέθηκαν στο μέσον των εξελίξεων για να διατρανώσουν: Ζήτω η αντίσταση, ζήτω ο έρωτας.

Ε, λοιπόν, υπάρχει ελπίδα!

* Όμως απαισιόδοξα ηχεί το κήρυγμα του Πατριάρχη Κύριλλου ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου μέσω της νομικής αναγνώρισης του γάμου των ομοφυλοφίλων. Το διάβασα και έπαθα. Και ύστερα σκέφθηκα: Λες να συμβάλλω κι εγώ στην καταστροφή του κόσμου αφού είμαι στην πλευρά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων; Και αισθάνθηκα φόβο, μεταφυσική αγωνία. Και τύψεις. Α ναι, τύψεις. Ύστερα, στην άγρυπνη νύχτα, συμβουλεύτηκα το μαξιλάρι μου και... άλλαξα διάθεση. Καλά, ο σεπτός ιεράρχης δεν είδε καμία άλλη απειλή καταστροφής στην ατμόσφαιρα; Δεν έφτασαν στ' αυτιά του οι οιμωγές των κολασμένων της γης; Δεν βλέπει πόσο η απληστία, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η καταλήστευση των πόρων, ο άνομος πλούτος, η αλαζονεία της εξουσίας, ο αυταρχισμός, βλάπτουν την υγεία της κοινωνίας; Δεν βλέπει τον πόνο και τη δυστυχία, τη φτώχεια που ροκανίζει το δένδρο της ζωής; Δεν ενοχλείται από τον σπαραγμό των συγκρούσεων και τις ιαχές του πολέμου; Από το δράμα της προσφυγιάς και των ξεριζωμένων από τις εστίες τους; Αυτά είναι τα αυτοκαταστροφικά πλήγματα, άγιε, που δημιουργούν ανησυχία και για το αύριο. Όμως, στις κοινωνίες υπάρχει αντίβαρο στο κακό. Δεν έχουν λείψει οι αγνοί ιδεολόγοι, οι οραματιστές της κοινωνικής απελευθέρωσης, οι αγωνιστές και αγωνίστριες. Η πάλη στα μαρμαρένια αλώνια καλά κρατεί...

Υπάρχει μια ρωσική ρήση: εφτά φορές να μετράς και μια να κόβεις. Όσοι και όσες έχουν περίοπτη δημόσια θέση, που διαμορφώνει για τους πολλούς ψυχολογία, στάση ζωής, τρόπο του σκέπτεσθαι, οφείλουν να την ακολουθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL