Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
22, 23, 24 Ιουλίου 2013 / Εκδηλώσεις μνήμης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

22, 23, 24 Ιουλίου 2013 / Εκδηλώσεις μνήμης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων για την πτώση της επτάχρονης Στρατιωτικής Δικτατορίας και την επαναφορά της χώρας, το 1974, σε καθεστώς κοινοβουλευτισμού.

Οι εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στον αύλειο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στις 23/7 για να γιορτάσουμε την κατάρρευση της Χούντας και μέχρι πρότινος στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24/7 για να θυμηθούμε πώς επανάκαμψε ο κοινοβουλευτισμός στη χώρα με τον ερχομό του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι.

Με απόφαση του Προέδρου της χώρας, Κ. Παπούλια, η γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο τη δεύτερη ημέρα καταργήθηκε για οικονομικούς λόγους, όπως δηλώθηκε αρμοδίως. Πρέπει να παρατηρήσουμε, ωστόσο, πως η δεύτερη αυτή μέρα ήταν αντικείμενο σοβαρής κριτικής από τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές εξαιτίας, κυρίως, του ότι οι προσκλήσεις γίνονταν σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οπότε, καθώς περπατούσαμε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, συναντιόμασταν με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους, που δεν ήταν υπεύθυνοι μόνο για την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ελληνισμός (Κύπρος), αλλά είχαν ανενδοίαστα υπηρετήσει το στρατοκρατικό καθεστώς στις πιο αντιλαϊκές και αντιδραστικές πολιτικές του. Κάποιοι από εμάς είχαν συναντηθεί με αρκετούς απ' αυτούς στα πέτρινα χρόνια και είχαν δυσάρεστες αναμνήσεις! Μας εκνεύριζε, κυρίως, το γεγονός ότι ξεπέρασαν αβρόχοις ποσί τον "σκόπελο της έτσι κι αλλιώς χαλαρής αποχουντοποίησης" (σταγονίδια).

Αρκετοί συναγωνιστές είχαμε στείλει στον Πρόεδρο σχετική επιστολή, στην οποία ζητούσαμε να σταματήσει αυτό το μαρτύριο, να είμαστε υποχρεωμένοι να συγχρωτιζόμαστε με επίορκους υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού, που, έμμεσα ή άμεσα, είχαν βλάψει τη χώρα. Παρόμοια επιστολή είχε αποστείλει και ο συναγωνιστής Παναγιώτης Κρητικός, π. αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, όπου διατύπωνε την πρόταση να γίνεται κάθε χρόνο μία γιορτή στον χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, η οποία θα διοργανώνεται από τον ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) 1967-1974, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Φέτος οι εκδηλώσεις διήρκεσαν τρεις ημέρες και πραγματώθηκαν με τη συνεργασία του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ με το Δ.Σ. των αγωνιζομένων απεργών της ΕΡΤ. Την πρωτοβουλία είχε ο ΣΦΕΑ για να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς τους απεργούς, ωστόσο η συμβολή όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Άλλωστε, την πρώτη και την τρίτη ημέρα οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον αύλειο χώρο του Ραδιομεγάρου, στην Αγία Παρασκευή, και την όλη ευθύνη είχαν οι άνθρωποι της ΕΡΤ.

Κατά τον υπογραφόμενο, η συνεργασία των δύο φορέων ήταν υψηλών προδιαγραφών, τουλάχιστον στο συμβολικό επίπεδο, και απέδωσε σπουδαία αποτελέσματα και για τους δύο φορείς. Άνοιξε καινούργιους δρόμους έκφρασης και δράσης για το δημοκρατικό κίνημα γενικά, για τον ΣΦΕΑ ειδικότερα.

Την Τετάρτη (24/7) στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή στο Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα, τιμώντας έτσι τους αγωνιστές, αρκετοί εκ των οποίων -μεταξύ τους κι ο Σπύρος Μουστακλής- έδωσαν στον αγώνα για τη Δημοκρατία ακόμη και την ίδια τη ζωή τους.

Είναι κοινός τόπος ότι τα οράματα του Αντιδικτατορικού Αγώνα, 39 χρόνια μετά την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος, εξαιτίας κυρίως της προδοσίας της Κύπρου, παραμένουν ανεκπλήρωτα. Η νεολαία βασανίζεται από την ανεργία, που είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευρύνεται η γεωγραφία της φτώχειας. Η αβεβαιότητα και η εργασιακή επισφάλεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στον τομέα της απασχόλησης. Η χώρα αδειάζει από νέους, χάνει τα πιο ικανά στελέχη της. Ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου οι νέοι έπαιρναν των ομματιών τους και έφευγαν στο εξωτερικό να αναζητήσουν την τύχη τους.

Στον χώρο της Παιδείας καταργούνται πανεπιστημιακές σχολές (τεχνολογικά ιδρύματα), κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, συμπτύσσονται σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απολύονται δάσκαλοι και καθηγητές. Οι μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, από τον Σεπτέμβριο, θα είναι στον δρόμο.

Τα μέσα επικοινωνίας, χωρίς κοινωνικό έλεγχο, παραπληροφορούν, αν δεν αποκρύβουν κιόλας πληροφορίες, αποπροσανατολίζουν, εκμαυλίζουν. Η δημόσια τηλεόραση αποτελούσε, κατά κάποιον τρόπο, καταφύγιο, τουλάχιστον για αρκετά ζητήματα, κυρίως του πολιτισμού. Αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον παρελθόν, μετά το μαύρο που έριξε αυταρχικά η κυβέρνηση στις συχνότητες της ΕΡΤ, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο στα ιδιωτικά κανάλια (τα πάντα στον βωμό της ιδιωτικοποίησης!).

Το βράδυ της δεύτερης ημέρας (23/7) έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση του ΣΦΕΑ στον αύλειο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου, εκτός του προέδρου του Δ.Σ., Νίκου Τριανταφύλλου, μίλησε και ο πρόεδρος των Κυπρίων Αγωνιστών, Γιώργος Λουκά. Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της ανοικτής συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση. Ακολούθησε ένα πολύ όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την πρώτη μέρα (22/7) και την τρίτη ημέρα (24/7) έγιναν δύο στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή εξαίρετων ανθρώπων του δημόσιου χώρου (στην "Αυγή" της Κυριακής 21/7, σελ. 61, υπάρχει το πρόγραμμα του τριημέρου). Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με βαθυστόχαστο προβληματισμό.

Στη μία το θέμα ήταν: «Τα πέτρινα χρόνια της φυλακής και της εξορίας».

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, με παρόντα τον Μπάμπη Γκολέμα, την ιστορία του οποίου αφηγείται η ταινία.

Στην άλλη, το θέμα ήταν: «Για ποια Δημοκρατία μιλάμε;». Και στα δύο πάνελ οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί.

Ο υπογράφων, εάν έπρεπε να κάνει κάποια αξιολόγηση, θα έδειχνε την προτίμησή του στην ομιλία τού κ. Δημήτρη Χριστόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συμμετείχε στο πάνελ της Τετάρτης και φώτισε με εξαιρετική ενάργεια βασικές πτυχές της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Λίγο-πολύ αισθανόμαστε βαθιά πικρία γι' αυτό που έχει συντελεσθεί. Απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες μας. Είναι ώρα να ξαναμπούμε στη δράση με όλο τον λαό για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση!

Γιάννης Δ. Στρατής, μέλος του ΣΦΕΑ 1967-'74

Καπανδρίτι Αττικής, 26/7/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL