Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε και αρχίζει η επόμενη μέρα. Γιατί να μιλάμε για νικητές και νικημένους; Γιατί να μιλάμε για ικανοποίηση από την ενίσχυση της μιας ή της άλλης τάσης και δικαίωση της μιας ή της άλλης άποψης; Αυτά βασανίζουν τον μακροχρόνια άνεργο, τον νέο επιστήμονα και επαγγελματία, τον έμπορο που έκλεισε ή ετοιμάζεται να κατεβάσει τα ρολά στο κατάστημά του, τον ανώνυμο πολίτη που αυτοκτόνησε ή σκέπτεται την αυτοκτονία ως διέξοδο, τον εργάτη που βλέπει κάθε μέρα έρημο το γιαπί και γυρίζει σπίτι του απελπισμένος με το κεφάλι σκυφτό, τον υπάλληλο που περιμένει να διαβάσει ή να ακούσει ότι την επομένη δεν θα πάει στη δουλειά του και σε πρώτη φάση (διαθεσιμότητα) θα είναι ημιάνεργος και σε δεύτερη μακροχρόνια άνεργος;

Σε όλα αυτά έδωσε απαντήσεις το Συνέδριο; Δημιούργησε ελπίδες στους παραπάνω πολίτες; Δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να συσπειρώσει όλους αυτούς «τους ταπεινούς και καταφρονημένους»; Αυτοί οι πολίτες είναι η μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα αντλήσει δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο θα τον αναδείξει στην κυβέρνηση, αλλά θα τον στηρίξει και την επόμενη ημέρα. Μέχρι σήμερα, όμως, είναι μακριά μας, δεν θέλουν να έρθουν μαζί μας και δυσπιστούν στις εξαγγελίες μας. Γιατί το ποσοστό του 27% του Ιουνίου 2012 παραμένει στάσιμο και παλεύουμε για την πρωτιά με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εγκληματεί εδώ και έναν χρόνο με τη σκληρή και ανάλγητη πολιτική της;

Το Συνέδριο ξέχασε τον κατατρομαγμένο, τον άβουλο και φοβισμένο πολίτη, τον μελλοντικό ενεργό πολίτη ο οποίος θα αναδείξει και θα στηρίξει την πορεία προς τη ριζική αλλαγή και την πλήρη ανατροπή. Είχε μεγαλύτερη σημασία αν και πότε θα καταργηθούν οι όποιες συνιστώσες, που, ενώ έλαβαν μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία, προκαλούν πως δεν θα αυτοδιαλυθούν; Αναγνωρίζω ότι οι συνιστώσες είναι από τα ενεργά και δυναμικά κινήματα της Αριστεράς και έδωσαν και δίνουν άλλο χρώμα στον ΣΥΡΙΖΑ, χρώμα δυναμισμού, φρεσκάδας και ελπίδας. Αν ένας σύντροφος της Χ συνιστώσας είναι πλήρες μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και σέβεται τις αποφάσεις της πλειονότητας των κομματικών οργάνων, ζημιώνει σε κάτι το κόμμα; Αν η Χ συνιστώσα λειτουργεί ανεξάρτητα και παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ και επεξεργάζεται εσωτερικά τις θέσεις και τους προβληματισμούς της, θα ζημιώσει σε κάτι το κόμμα;

Έχει σημασία αν ονομάζεται τάση ή συνιστώσα; Αυτό που μας ενδιαφέρει, με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να εξασφαλίζουμε ενιαία δράση και λόγο, με θέσεις και προτάσεις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας, πειστικές απέναντι στους πολίτες, τους οποίους δεν θα βλέπουμε ως εκλογική πελατεία μόνο, αλλά ως συμμαχητές και συνοδοιπόρους στην πορεία για τη μεγάλη ανατροπή, εγγυητές της δύσκολης αυριανής μέρας.

Μας λείπουν πρωτοβουλίες με φαντασία στη δράση μας, πρωτοβουλίες που θα συνεγείρουν τους πολίτες, θα δημιουργήσουν ενθουσιασμό και ελπίδα, στοιχεία απαραίτητα για την ενεργοποίηση του πολίτη.

Οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών να αναλάβουν συγκεκριμένες και πρωτότυπες πρωτοβουλίες, προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, από όλο το φάσμα της κοινωνίας, με τη συγκρότηση αριστερού προοδευτικού μετώπου με ένα μίνιμουμ στόχων:

1. Κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας - Πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

2. Σταθεροποίηση και διεύρυνση της δημοκρατίας, με πρωτεύοντα ρόλο στη Βουλή και τους αντιπροσωπευτικούς συμμετοχικούς θεσμούς, άμεση θεσμοθέτηση της απλής και άδολης αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό.

3. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κατάργηση των Μνημονίων και συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Άμεση λήψη μέτρων που να σταματούν τον αντιλαϊκό κατήφορο και να ανακουφίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Καθιέρωση μόνιμου δίκαιου φορολογικού συστήματος.

4. Τόνωση της αυτοπεποίθησης και του φρονήματος των πολιτών, δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας και των πολιτών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL