Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Για να μαθαίνουν οι νεότεροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι

Του Παναγιώτη Λαλιώτη

Συμπληρώνω 60 χρόνια στο αριστερό κίνημα, από μέλος της νεολαίας ΕΔΑ, μέλος της ΔΝΛ, μέλος του Ρήγα και του ΚΚΕ Εσωτερικού και μέλος του Συνασπισμού. Έχω ζήσει όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής αυτής ως αριστερός, απλός μαχητής και δεν συγχωρώ καμιά συμπεριφορά που επιδιώκει να τραυματίσει ή να θολώσει την εικόνα εκείνης της μεγάλης εποχής. Άκουσα τον κύριο Μητσοτάκη να επιχειρεί διασύνδεση της τρομοκρατίας με την Αριστερά και αποφάσισα να ζητήσω από την αγαπημένη μας "Αυγή" να μου δώσει χώρο να παρουσιάσω μία μόνο εμπειρία μου από τις τόσες άλλες που έχω.

Αναφέρομαι στις εκλογές βίας και νοθείας το 1961. Ο κύριος αρχηγός της Δεξιάς πρέπει να γνωρίζει ότι σε αυτές τις εκλογές υπήρξαν δύο δολοφονίες και ότι τα θύματα δεν ήταν από την παράταξή του. Στέφανος Βελδεμίρης, 23 ετών, μέλος της νεολαίας ΕΔΑ, πυροβολήθηκε από χωροφύλακα στην Καλαμαριά επειδή μοίραζε προεκλογικό υλικό του ΠΑΜΕ (συμμαχία ΕΔΑ και Αγροτικού Κόμματος). Διονύσιος Κερπινιώτης, 22 ετών, στρατιώτης, δολοφονήθηκε σε εκλογικό τμήμα της Αρκαδίας όπου υπηρετούσε και παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι της Αριστεράς εμποδίστηκαν να φτάσουν στους ψηφοφόρους τους, ενώ τους κατασχέθηκε το προεκλογικό υλικό. Παρακρατικοί επιτέθηκαν σε υποψηφίους της Αριστεράς και του Κέντρου μπροστά στα απαθή βλέμματα των αστυνομικών οργάνων. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία μας δόθηκε δικαίωμα ψήφου σε πεθαμένους και δέντρα για να υποστηρίξουν μαζικά την ΕΡΕ. Με αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες η ΕΡΕ αναδείχτηκε νικήτρια με αυτοδυναμία 176 εδρών, ενώ η ΕΔΑ, που ήταν ο πραγματικός στόχος της εκτροπής, έλαβε 22 έδρες και 14%. Αυτά για να μαθαίνουν οι νεότεροι, ακόμα και αν δεν γίνουν ποτέ πρωθυπουργοί.

* Ο Παναγιώτης Λαλιώτης είναι μέλος ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL