Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Να ξαναγυρίσουμε στη φεουδαρχία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να ξαναγυρίσουμε στη φεουδαρχία;

Του Γιώργου Μιχαήλ*

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη. Φαίνεται πως αγωνιά για την ευημερία του γερμανικού λαού που δεν πρέπει να πληρώνει για να ξελασπώσουν οι Έλληνες. Όμως, η εξυπηρέτηση του υπέρογκου ελληνικού χρέους δεν αφορά τον γερμανικό λαό, αλλά οφείλεται στη μη αντιμετώπιση της οικονομικής συμπεριφοράς ευρωπαϊκών τραπεζών και αγορών που τις τελευταίες δεκαετίες δάνειζαν αφειδώς και φυσικά με το αζημίωτο...

Σε στενή λοιπόν συνεργασία με το φαύλο πολιτικό κατεστημένο και τις ελληνικές τράπεζες, δόθηκαν στους ανύποπτους Έλληνες καταναλωτές κάθε είδους δάνεια. Έγιναν μεγάλες επιδοτούμενες αποσύρσεις παλαιών αυτοκινήτων και αντικαταστάσεις με νέα ακριβά αυτοκίνητα, κυρίως γερμανικής κατασκευής. Χρηματοδοτήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που κόστισαν το δεκαπλάσιο από τον προϋπολογισμό τους, δόθηκαν τεράστιες μίζες σε εμπλεκόμενους σε αγορές οπλικών συστημάτων, υποβρυχίων κ.λπ.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες ο ελληνικός λαός τσιμπούσε το δόλωμα. Πίσω όμως από την πλάτη του οι δυνατοί θησαύριζαν, ενώ το χρέος μεγάλωνε με γεωμετρική πρόοδο. Αν ο κ. Σόιμπλε ενδιαφερόταν πραγματικά για τον λαό του, αλλά και για τον λαό της Ελλάδας, που κι αυτή είναι μέλος της Ένωσης, θα ενημέρωνε την Κοινότητα όσο ήταν καιρός και το χρέος θα ήταν διαχειρίσιμο.

Όμως η γερμανική κυβέρνηση, ο θεματοφύλακας, όπως λένε, της ευρωπαϊκής ενότητας, έκανε πως δεν ήξερε· κανένα κόκκινο φωτάκι δεν άναψε για προειδοποίηση στο διοικητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κερδοσκόποι και οι αγορές μαζί με το φαύλο πολιτικό κατεστημένο και τους ημέτερους ολιγάρχες συνέχιζαν το πάρτι της κερδοσκοπίας. Κανείς από τους σημερινούς τιμωρούς του ελληνικού λαού δεν ενημέρωνε κανέναν.

Φαίνεται πως περίμεναν με υπομονή να φάμε το τυρί και μετά, μπαμ, "the party is over" -έκλεισε η φάκα. Τριακόσια τόσα δισ. το ελληνικό χρέος. Το χρέος με τα τεράστια επιτόκια υπερημερίας του, που, ενώ αποπληρώνεται, κάνει πάμπλουτες τις αγορές και τους μετόχους τους. Και όλο αυτό φορτώθηκε χωρίς την παραμικρή ντροπή στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Όμως, ο ελληνικός λαός δεν ήταν κι αυτός ένας ευρωπαϊκός λαός που έπρεπε να προστατευθεί; Όταν το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο θησαύριζε ερήμην μας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είχε πάει περίπατο. Το πάρτι το κάνατε εσείς και οι όμοιοί σας. Και τον λογαριασμό τον φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας λέτε πως με την άτεγκτη στάση σας προς την Ελλάδα θέλετε να προστατέψετε τον γερμανικό λαό... Ούτε τον λαό σας αγαπάτε.

Εμείς πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που θα είναι η πατρίδα των λαών της· όχι των τραπεζών και των διεθνών συμφερόντων. Μια πατρίδα που οι λαοί της θα ζουν ειρηνικά στα δικά τους σπίτια και τη δική τους γη. Δεν θα ξαναγυρίσουμε στη φεουδαρχία.

* Ο Γιώργος Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL